Berlingske Business

2016 - Året hvor investorerne vågnede til en ny virkelighed

aktier

Investorerne har været godt vante de seneste år, hvor danske aktier er strøget til vejrs. Men i 2016 havnede investorerne pludselig i en anden virkelighed. Sammen med investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, kigger vi tilbage på aktieåret, der er gået.

Aktieåret blev skudt voldsomt i gang, da de danske aktier dykkede med mere end ti procent de første fem uger af 2016. Ifølge Per Hansen frygtede investorerne den lave og fortsat faldende oliepris. Den generelle opfattelse var, at den faldende oliepris hang sammen med, at pusten var ved at gå ud af den kinesiske økonomi - verdensøkonomiens store trækplaster.

reagan trump

Men langt hovedparten af investorerne fandt ud af, at man havde undervurderet amerikanernes indtog på det globale oliemarked. Skiffergasproducenterne pumpede ekstra olie i et marked, hvor der i forvejen blev produceret for meget. Med den erkendelse åndede investorerne lettede op, og aktierne begyndte så småt at komme sig, bemærker Per Hansen.

Scandinavian Tobacco Group blev børsnoteret 10. februar - ugen efter Nykredits melding om, at realkreditkæmpen planlægger at børs­notere sig. Aktien i Scandinavian Tobacco Group blev solgt til 100 kr. per aktie, og da handelsdagen var omme, lå den fuldstændig uændret, nemlig på 100 kr.

Fotor

I april og maj var investorerne præget af højtrykket udenfor, da Storbritannien skulle stemme om en skilsmisse fra EU. Alligevel havde investorerne en stålfast tro på, at briterne trods alt ville ende med at blive i den europæiske familie, fortæller Per Hansen. Aktierne holdt sig derfor i ro frem til afstemningsdagen.

9. juni blev en af danmarkshistoriens mest omstridte børsnoteringer en realitet. DONG bragede ind på Københavns Fondsbørs. Efter fem minutters handel steg kursen med knap ti procentpoint. Åbningskursen var 235 kroner per aktie, og værdien af selskabet var sat til 98,2 milliarder, men med stigningen på ti procentpoint blev DONG med ét godt 9,8 milliarder kroner mere værd.

Stock Market Graph

23. juni gik briterne til stemmeurnerne, og ­resultatet kom bag på mange analytikere og økonomer - Storbritannien stemte for at løsrive sig fra EU.

Fra selve afstemningsdagen husker Per Hansen især, at A.P. Møller - Mærsk B-aktien steg med 11,9 procent. Det var nemlig på samme tidspunkt, at Nils Smedegaard Andersen gik fra at være koncernchef til at ­være »forhenværende« i A.P. Møller - Mærsk. Det gav investorerne håb om, at der nu var bedre tider på vej for Mærsk-koncernen. Allerede kort tid efter nyheden om, at den nuværende topchef Nils Smedegaard Andersen skulle ­erstattes af 51-årige Søren Skou fra Maersk ­Line, strøg aktien i vejret.

15BUSSAUSHOLM-123559.jpg

Så fulgte 24. juni, og vi skulle alle til at vænne os til, at Brexit - som de færreste troede var realistisk - pludselig blev en realitet. Aktierne tog et dyk oven på nyheden. For eksempel faldt A.P. Møller - Mærsk-aktierne med ti procent.

September er normalt en svær måned for danske aktier, og det blev den også i år, hvor de færreste danske virksomheder turde hæve forventningerne til året.

23. september overraskede Nets alle, da selskabet blev børsnoteret på rekordtid. Ifølge Per Hansen går der normalt fire uger fra et selskab meddeler en kommende børsnotering til den første noteringsdag. I Nets’ tilfælde gik der cirka tre uger. Men allerede efter halvanden time tog børsnoteringen en kedelig drejning, da aktien faldt ­under udbudskursen på 150 kr. Nets udstedte godt 36,5 millioner nye aktier, hvilket gav et bruttoprovenu på 5,5 milliarder kroner. Blandt de 42.000 nye investorer, der gaflede aktier i Nets, var godt 11 procent private danske investorer. Den resterende del gik til danske og internationale, institutionelle investorer.

quiz

Hen over sensommeren skulle investorerne til at indstille sig på det forestående amerikanske valg 8. november. Ifølge Per Hansen var det først de sidste 14 dage op til valget, at investorerne begyndte at anse Donald Trump for en mulig vinder. Pludselig var der udsigt til, at valget kunne få en større konsekvens for markederne end først antaget. Som konsekvens faldt aktierne fire-fem dage i træk i den første uge i november.

Op til den amerikanske valgaften pegede meningsmålingerne på en sejr til Hillary Clinton. Derfor var det nok de færreste investorer, der havde regnet med, at Donald Trump ville løbe af med sejren tirsdag 8. november. Forud for den amerikanske valgafgørelse var der ventet kursfald på ti procent, hvis Donald Trump blev præsident, og da resultatet stod klart, var der da også lettere panik på verdensmarkederne. Men chokket fortog sig hurtigt hos investorerne. Aktieanalytikernes forklaring lød, at Donald Trump som det første på valgnatten meddelte, at han ville forsøge at forene det amerikanske folk.

MAERSK-SHIPPING

7. december præsenterede Fondsbørsen i ­København, NASDAQ, sine planer om en tilpasning af det danske eliteindeks. Det betyder, at Nasdaq smider Nordea og FLSmidth ud af C20 Cap-indekset ved den kommende til­pasning. Ind kommer to nye selskaber, nemlig DONG og Nets, der blev børsnoteret i 2016. Ifølge Per Hansen betyder udskiftningen ikke så meget – det er ikke noget, investorerne skal investere efter fremover. Han fremhæver, at det er den gode udvikling, som viser afkastvejen, og at investorerne ikke i overvejende grad fokuserer på indeksjusteringer. Nordea og FLSmidth forlader det danske eliteindeks 19. december.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen