Berlingske Business
17:59Business Live er tilbage i morgen kl 7

Skattekursen for aktier er kun vejledende

Skattefokus. Ved en gaveoverdragelse af unoterede aktier kan aktierne ved gaveafgiftsberegningen normalt værdiansættes til en særlig skattekurs.

Denne kurs er imidlertid ikke bindende for skattemyndighederne, hvis det er åbenbart, at skattekursen ikke svarer til markedsværdien af aktierne.

I så fald skal man bruge markedskursen ved afgiftsberegningen. Det har Landsskatteretten netop fastslået i en ny kendelse.

En far overdrog en betydelig post aktier i et holdingselskab til sin søn. Overdragelsen skete ved en gaveydelse. Ved gaveanmeldelsen værdiansattes aktierne til kurs 7335, svarende til aktiernes skattekurs.

Denne værdiansættelse blev ikke godkendt af skattemyndighederne, som i stedet fastsatte aktiernes værdi til kurs 18.915. Denne kurs fremkom ved en tillempet skattekursberegning.

Eneste forskel mellem de to skattekursberegninger var, at holdingselskabets aktier i et 100 pct.-ejet datterselskab i SKAT’s beregning indgik med en værdi, der var næsten 26 mio. kr. højere end i den almindelige beregning. Dette skyldtes, at aktierne var solgt umiddelbart efter gaveoverdragelsen.

SKAT mente derfor, at disse aktier burde indgå med deres faktiske værdi ved skattekursberegningen.

Denne afgørelse har Landsskatteretten netop stadfæstet. Landsskatteretten bemærker følgende i sin kendelse:

”Hovedreglen i cirkulære nr. 185 af 17. november 1982 er, at værdiansættelsen skal ske ud fra stedfundne omsætninger, og at stedfundne omsætninger ikke nødvendigvis er begrænset til de aktier/anparter, der skal værdiansættes. Det fremgår endvidere af cirkulæret, at i de tilfælde, hvor der ikke kan skaffes oplysning om handelsværdien, kan formueskattekursen anvendes.”

På denne baggrund fastslog Landsskatteretten herefter, at handelsværdien af aktierne i datterselskabet skal indgå i kursfastsættelsen for aktierne i holdingselskabet, og at denne handelsværdi var kendt af parterne på tidspunktet for gaveydelsen.

Gaveafgiftsreglerne er for så vidt ganske klare. Ved gaveafgiftsberegningen skal en gaves værdiansættes til handelsværdien på gavetidspunktet.

I praksis er en sådan værdiansættelse dog ofte ganske svær at foretage. I cirkulæret fra 1982 er der derfor opstillet en række hjælperegler. Mest kendt er givetvis reglen for værdiansættelse af fast ejendom.

Reglen fastslår, at hvis en ejendom ved en gaveoverdragelse er værdiansat højst 15 pct. højere eller lavere end den seneste ejendomsværdi, skal denne værdi lægges til grund ved gaveafgiftsberegningen.

I en kendelse fra 2007 fastslog Landsskatteretten, at denne regel er bindende for skattemyndighederne, også selvom den betyder, at ejendommen ikke bliver værdiansat til handelsværdien.

Den konkrete sag handlede om et tilfælde, hvor en far havde købt en ejerlejlighed for kr. 2.650.000 og efterfølgende solgt denne til sin datter for kr. 1.870.000. Videresalgsprisen svarede til præcis 85 pct. af den seneste offentlige vurdering af lejligheden, og blev altså godkendt af Landskatteretten selvom værdien tydeligvis ikke svarede til lejlighedens handelsværdi. Dette skete med følgende begrundelse:

”Det er herefter Landsskatterettens opfattelse, at skattemyndighederne skal acceptere en værdiansættelse, der ligger inden for de i cirkulæret angivne retningslinier. Uanset at markedsværdien for den i den foreliggende sag omhandlende ejendom må antages at være højere end den seneste offentlige ejendomsvurdering -15 pct., har myndighederne herefter ikke mulighed for at tilsidesætte parternes værdiansættelse.”

Den nye afgørelse fra Landsskatteretten indebærer, at der efter rettens opfattelse gælder andre regler, når der er tale om aktier. I så fald er en værdiansættelse efter det gamle cirkulære fra 1982 – det vil sige til skattekursen - ikke bindende for skattemyndighederne.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen