Berlingske Business
17:44Business Live vender tilbage tirsdag

Højesteret godkender elevatormodellen

Højesteret har i en dom fra den 7. december fastslået, at skattemyndighederne ikke uden videre kan omkvalificere et givent aktiesalg.

Når en aktionær sælger aktier tilbage til det udstedende selskab, skal salget behandles efter de regler, der gælder for sådanne. Salget kan ikke sidestilles med et salg til 3. mand. Dette gælder, også selvom salget til det udstedende selskab alene er sket af skattemæssige årsager.

Den konkrete sag angik et selskab, som ejede 25 % af aktierne i et andet selskab. Aktierne havde ikke været ejet i 3 år og kunne derfor ikke sælges skattefrit. Da selskabet fik tilbud om at sælge aktierne til en gunstig pris, valgte man derfor at gøre det på en bestemt måde. I stedet for at sælge aktierne direkte til køberen – hvilket ville have medført en skat på over 3 mio. kr. – valgte man at sælge aktierne til det udstedende selskab. Sådanne tilbagesalg sidestilles nemlig med en udbytteudlodning, som i det konkrete tilfælde var skattefri, da det sælgende selskab havde ejet aktierne i mere end 1 år.

Selskabsretligt blev transaktionen gennemført på en generalforsamling i datterselskabet, hvor man først traf beslutning om nedsættelse og derefter om udvidelse af aktiekapitalen (elevatormodellen). Først nedsatte man kapitalen med nominelt 750.000 kr. aktier mod udbetaling af 17.460.000 kr. til det sælgende selskab. Derefter traf man beslutning om udvidelse af kapitalen med nominelt 750.000 kr. aktier mod indbetaling af 17.460.000 kr. fra den nye aktionær, der herved blev stillet fuldstændig på samme måde, som hvis aktierne var købt direkte fra den hidtidige aktionær.

Efter skattemyndighedernes opfattelse var dette udtryk for en omgåelse af skattereglerne. Myndighederne fastslog derfor, at det sælgende selskab i skattemæssig henseende skulle anses for at have solgt aktierne direkte til den nye aktionær og derfor skulle betale skat af fortjenesten. Dette blev afvist af Højesteret med dommerstemmerne 5-2.

Flertallet konstaterede, at transaktionen var sket i overensstemmelse med aktieselskabslovens regler, og at det i relation til reglerne om udbytte er uden betydning, om en given udlodning hidrører fra optjent overskud eller indskudt kapital fra en ny aktionær. Der var herefter ikke grundlag for den foretagne omkvalificering.

Der er tale om en markant dom, der givetvis vil blive opfattet som et meget stort nederlag for skattemyndighederne såvel som for Kammeradvokaten.

Med dommen har Højesteret endnu en gang fastslået, at der intet odiøst er i at udnytte de særlige fordele, som skattereglerne faktisk rummer en del af. Heller ikke selv om man går en lille omvej for at realisere gevinsten. Det forhold, at man – alene af skattemæssige årsager – foretager en transaktion efter en bestemt skabelon, medfører således ikke i sig selv, at skattemyndighederne kan omkvalificere denne.

På skatterådgiversiden vil dommen af de fleste blive opfattet som en sejr for retssikkerheden. Det er derfor også paradoksalt, at den falder lige netop i det år, hvor Folketinget har bestemt, at skattesager fremover kun skal kunne ankes til Højesteret i ganske særlige tilfælde.

Dommen vil givetvis medføre, at skattemyndighederne må udsende et såkaldt genoptagelsescirkulære, hvorefter alle med tilsvarende sager vil få glæde af Højesteretsdommen.

På den lange bane bliver det interessant at se, om dommen får betydning på andre områder. Ved domstolene verserer således en række sager omkring de skattemæssige konsekvenser, når selskaber – især pengeinstitutter – nedsætter selskabskapitalen ved annullering af egne aktier. Disse selskabers muligheder for at vinde deres sager er næppe blevet mindre med denne dom.

Skattemyndighederne anser givetvis den nu blåstemplede fremgangsmåde for et hul i skattelovgivningen, og Skatteministeren har da også straks fremsat et lovforslag, som skal lukke dette hul. Efter BDOs opfattelse skulle man hellere være gået den modsatte vej og ophæve reglerne om beskatning af aktieavancer hos selskaber. En sådan ændring ville have været en markant administrativ lettelse og ville næppe koste statskassen noget mærkbart tab. Den lappeløsning, som Skatteministeren nu lægger op til, giver formentlig kun et ganske beskedent provenu. Dels fordi man enten vil udskyde sådanne overdragelser til aktierne har været ejet i 3 år – og dermed kan sælges skattefrit – eller ved at finde andre løsningerne. For den slags findes stadig.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen