Berlingske Business
10:44ISS-rival løfter overskuddet med størst vækst i USA

Fordeling giver hurtige besparelser

Op mod 20 virksomheder om ugen sender i denne tid medarbejdere på arbejdsfordeling. Det giver hurtige besparelser og hindrer forhastede beslutninger.

Hvis du har din faste gang på en produktionsvirksomhed, er der lige nu stor sandsynlighed for, at du ikke møder dem, du plejer at snakke med. De går hjemme. Dem du plejer at møde er, som det hedder, ”på fordeling”. Men de er tilbage igen i næste uge.

Ved at lade medarbejdere på skift tage en uge på dagpenge og siden arbejde i en uge, opnår virksomheder med svigtende ordrebeholdning en omgående reduktion af deres omkostninger. Samtidig fastholder de medarbejderne. Også for medarbejderne er fordeling et bedre alternativ end at blive fyret. De bevarer tilknytningen til deres arbejdsplads og kan ikke afskediges i fordelingsperioden, der kan vare i op til 13 uger.

- Vi oplever i øjeblikket, at op mod 20 virksomheder om ugen sender deres medarbejdere på fordeling. I første halvdel af 2008 havde vi 14 fordelingssager. I andet halvår 2008 var det 140, fortæller chefkonsulent Jesper Madsen, Dansk Industri. Fordeling omfatter først og fremmest timelønnede, men derer principielt intet til hinder for, at det kan omfatte funktionærer, hvis der er en overenskomst på det område, hvor der skal ske fordeling.

- Fordeling er godt redskab, som faktisk giver virksomhederne en international konkurrencefordel, fordi omkostningerne kan reduceres hurtigt uden, at det af den grund er nødvendigt at tage alt for drastiske beslutninger. Den mulighed findes ikke i samme grad vore nabolande, tilføjer Jesper Madsen.

Fordelingsinstrumentet har altid eksisteret i overenskomsterne og i reglerne om supplerende dagpenge, men for mange virksomheder er det alligevel helt nyt at skulle sende medarbejderne på fordeling.

Ib Andresen har sendt 100 på fordeling

Læs også Kim Munch Lendals blog: Fradragsregler driver skomageren fra sin læst

Ikke så enkelt

Og selv om det lyder enkelt at lade halvdelen af medarbejderne gå hjemme på dagpenge, mens den anden halvdel arbejder, rummer fordeling alligevel komplekse beslutninger og uklarheder, som virksomhederne må forholde sig til, og som giver travlhed hos virksomhedernes rådgivere i erhvervsorganisationerne.

• For det første skal virksomheden overveje om den ordresituation, virksomheder er i, er midlertidig eller af mere permanent karakter. I sidstnævnte tilfælde kan det være en fordel af afskedige i stedet.

• Dernæst skal virksomheden overveje om alle ansatte eller afdelinger eller bestemte produktionsafsnit skal på fordeling. Det er muligt at dele op

• For det tredje skal virksomheden tage stilling til om fordelingen skal omfatte en uge på dagpenge eller 2 dage om ugen.

Der melder sig også en række detail- spørgsmål. Hvad sker, hvis der opstår sygdom hos medarbejdere på fordeling og det lapper ind over dagpengeperioden. Og hvordan forholder man sig, hvis virksomheden pludselig får den eftertragtede store ordre og har brug for de folk man har sendt på fordeling.

Ønske om nye regler

De foreløbige erfaringer med fordeling har allerede nu givet anledning til ønsker om at reglerne bliver mere smidige. F. eks. har virksomheden Hydro Aluminium i Tønder, hvor der arbejdes i tre-holds-skift, haft behov for at kunne gennemføre en fordeling, hvor medarbejdere går på dagpenge hver tredje uge.

Denne sag og andre er taget op af Dansk Arbejdsgiverforening, som har bedt Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen gøre reglerne mere smidige.

- Fordelingsreglerne er udformet for mange år siden. I dag foregår produktionen just in time og planlægningshorisonten er kortere. Derfor er der opstået nye behov, siger chefkonsulent i Da, Erik Simonsen.

Også fra arbejdstagerside har de mange fordelingssager udløst krav om regelændringer.

Således er medarbejdere på fordeling principielt til rådighed for arbejdsmarkedet i de uger, hvor de går ledige og forpligtede til at tage fuldtidsarbejde, hvis det anvises, ligesom de skal være aktivt jobsøgende og udarbejde et CV. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har afvist at ændre på disse regler.

Den vigende ordreindgang i mange danske virksomheder, har nu varet så længe, at flere af er begyndt at søge om forlængelse af fordelingen ud over de 13 uger. Det kan principielt godt lade sig gøre, men forudsætter godkendelse fra de regionale Beskæftigelsesråd.

Ib Andresen har sendt 100 på fordeling

Læs også Kim Munch Lendals blog: Fradragsregler driver skomageren fra sin læstLæs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen