Berlingske Business

WTO forbyder import af sælskind til EU

sælskind
Foto:

WTO mener, at EUs særregler for import af sælskind fra Grønland, og den måde EUs lovgivning er skruet sammen på, strider mod WTOs regler.

Verdenshandelsorganisationen, WTO, i Geneve, griber nu ind mod Grønlands omstridte eksport af sælskind til EU.

"En helt frisk kendelse fra WTO betyder, at vi kan blive nødt til at eksportere sælskind fra Grønland uden om EU til f.eks. Kina, Dubai og De Forenede Arabiske Emirater".

Det siger Lars Berg, administrerende direktør i sælskindsvirksomheden Great Greenland, der ejes 100 procent af Grønlands Selvstyre.

WTO fastslår i sin kendelse, at EUs særregler for import af sælskind fra Grønland, og den måde EUs lovgivning er skruet sammen på, strider mod WTOs regler. I forvejen er der stop for eksport fra Grønland af traditionelle inuit produkter fra eksempelvis isbjørn og narhval, for eksempel skind og elfenben.

Dokumentation om kendelsen.

Great Greenland eksporterer omkring 50.000-60.000 skind og omsatte i 2012 for seks mio. kr. Tidligere var tallet 70.000-80.000 skind.

De grønlandske sælskind er i mange år blevet eksporteret til Danmark, hvorfra de bliver sendt verden rundt. Skindene går især til købedygtige pelskunder og pelsproducenter i Dubai, De Forenede Arabiske Emirater og Rusland. 

Afsætningen til Kina, som tidligere var storaftager af sælskind fra Grønland, er igen i kraftig vækst, siger direktør Lars Berg fra Great Greenland.

EU indførte i 2009 en forordning, en lov, hvor det blev forbudt at indføre skind, olie og kød fra sæler til EU-landene. Ifølge forordningen kan et land, der ønsker at søge om undtagelse, søge godkendelse om det af EU-Kommissionen. Grønland søgte og blev godkendt i april i år.

WTO siger i sin netop afsagte kendelse, at EUs forbud mod import af sælprodukter underminerer retfærdig handel, men at den er berettiget.

Men WTO siger også, at EUs særlige import af sælskind fra Grønland er en favorisering på bekostning af Canada og til dels også Norge, som begge driver kommerciel sælfangst.

Verdenshandelsorganisationen fastslår, at halvdelen af den traditionelle grønlandske sælfangst er kommercielt præget, fordi Great Greenland bliver drevet som en forretning.

Grønlands Selvstyre mener, at WTOs argumenter er svage, siger Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug i en pressemeddelelse.

EU- forbuddet mod import af sælskind kom i 2009 efter massiv kritik mod canadiske masseaflivninger af babysæler ud for New Foundland. Canadiske sælfangere siger ifølge den store canadiske avis, Globe and Mail, at kritikerne har ødelagt deres erhverv.

Kritikken mod aflivningen af babysæler er kommet bl.a. fra berømtheder som Poul McCartney og Pamela Anderson samt dyreværnskredse.

Kritikerne mener, at det er umenneskeligt aflive babysæler, der er for unge til at flygte, med en såkaldt hakapiks. Det er en trækølle med spir, som bliver hakket ind i hjernen på sælungerne.

Men grønlandske fangere bruger normalt slet ikke den metode. De skyder voksne sæler i hovedete med riffel. En aflivningsmetode, der er effektiv, hvis fangeren rammer rigtigt.

Canada vil appellere WTOs afgørelse til WTO systemet.

"Canada er fortsat urokkelig i sin holdning om, at sælfangst er en human, bæredygtig og velreguleret aktivitet, " siger handelsminister Ed Fast, fiskeriminister Gail Shea og miljøminister Leona Aglukkaq i en fælles erklæring.

I Danmarks udenrigsministerium vurderer man, at EU-Kommissionen også vil appellere WTOs kendelse.

I dag tillader EU import af sælprodukter, hvis det er bevist, at sælerne er fanget som led i jagt, udført med traditionelle inuit-redskaber og bidrager til oprindelige folks overlevelse.

I foråret 2013 sagde EU-domstolen god for EUs forbud mod kommerciel handel med sælskind mellem Grønland og EU.

Det skete efter, at en række sagsøgere, herunder forarbejdningsvirksomheder og handelsvirksomheder fra Canada, Norge og en række andre lande havde anmodet domstolen om at underkende forbuddet. Et forbud, EU indførte for at begrænse aflivningen af sæler i Arktis.

Great Greenland har haft en markant tilbagegang i eksporten i de år, hvor forbuddet mod import af sælskind til EU er blevet drøftet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen