Berlingske Business

Uran-ballade kan åbne grønlandsk mine i 2017

Mineselskabet
ARKIVFOTO. Foto:

Grønlands første store mineprojekt til godt 5 mia. kr. kan være virkelighed om blot tre år. Det siger direktør i australsk mineselskab.

Det australske minefirma, Greenland Minerals & Energy, speeder nu processen op for at få sat fart på planerne om etablering af en supermine i Kvanefjeld i Sydgrønland.

Mineprojektet til en byggepris på én milliard dollar eller 5,5 milliarder kroner står måske allerede klar til åbning om tre år. Det vurderer direktør Rod McIllree fra Greenland Minerals & Energys afdeling i London til Business.dk.

graeme

Efter at have brugt op mod en halv milliard kroner på efterforskning satser selskabet hårdt på at få en hurtig afklaring og myndighedsbehandling, så det kan starte en mine i den sydgrønlandske by Narsaq.

Her skal mineraler, sjældne jordarters metaller og uran brydes. Minen i Kvanefjeld vil blive Grønlands hidtil største anlægsprojekt.

Årsagen til mineselskabets iver er, at Grønlands parlament, Inatsisartut i sidste uge med det snævrest mulige flertal - 15 stemte for og 14 stemte imod - vedtog at droppe forbuddet mod udvinding af uran. Beslutningen kom efter en hidsig politisk debat om at ophæve den såkaldte nul-tolerance over for uran.

Dermed fik landets rød-grønne Siumut-Atassut-regering med landsstyreformand Aleqa Hammond i spidsen et af sine hedeste ønsker opfyldt.

Grønland har været delt midt over i sagen. Lige op til afgørelsen var der store demonstrationer i Grønland, både for og imod uranudvinding.

Kringlerne_miner_Business

Landstyret med Aleqa Hammond i spidsen har siden sin tiltræden i marts i år presset på for at få fjernet forhindringerne for at få gang i minen, der kan skabe et par hundrede arbejdspladser, hovedsageligt til grønlændere. Med vedtagelsen om ophævelse af nul-tolerancen over for uran var en af de store stopklodser for mineprojektet fjernet.

Greenland Minerals & Energy vil næste år søge Grønlands Selvstyre om en minelicens, dvs. tilladelse til malmbrydning. Direktørens håb er, at partnerskaberne ligeledes er på plads i 2014.

Og der er næppe tvivl om, at landsstyret siger ja til Greenland Minerals & Energy, med mindre den Danmarks regering og Folketinget prøver at forhale afgørelsen.

"Behandlingen af ansøgningen i Grønland vil formentlig vare til ind i 2015," siger direktør Rod McIllree.

Hvis selskabet med hovedsæde i Perth i Australien får held med at skaffe internationale investorer til at investere de 5,5 milliarder kr. i opførelse af mine, mineralkoncentrator, raffinaderi og havn i Sydgrønland er det realistisk, at minen kan starte produktionen i første halvdel 2017, mener direktøren.

"Vi er i øjeblikket i diskussioner med forskellige potentielle investorgrupper og partnere omkring udvikling af mineprojektet. Hvem de er, ønsker jeg ikke at sige. Med det drejer sig om investorer fra Asien, USA og Europa. Vi går efter at få et internationalt konsortium eller konsortier som partner," fastslår direktør Rod McIllree.

26BUSKlimaet-i-Groenland-ti.jpg

Grønland har potentiale til at blive en stor, international spiller inden for sjældne jordarter, der bliver brugt mange højteknologiske produkter som smartphones, vindmøller og ubemandede fly - de såkaldte droner.

Det vurderede seniorrådgiver og geolog Per Kalvig fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i sidste uge. I øjeblikket bliver der i industrien alt årligt brugt omkring 110.000 ton af de sjældne jordarter metaller.

Men allerede i 2016 anslås det, at der er brug for 20.000 til 30.000 ton mere. Og her kommer Grønland ind i billedet. I Kvanefjeld regner Greenland Minerals & Energy med at producere omkring 10.000 ton om året. Og uden for Grønland, bl.a. i Kina og Sydkorea, er efterspørgslen på sjældne jordarters metaller stor.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen