Berlingske Business

Udpinte selskaber skal holdes væk fra børsen

jens
Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen.

Tagpapkoncernen Icopal bliver mod forventning ikke børsnoteret, men sælges til den amerikanske virksomhed i samme branche GAF. Spørgsmålet er dog, om fondsbørsen skal græde eller glæde sig over nyheden.

Endnu et potentielt børsselskab sejler forbi vinduerne hos fondsbørsen i København, Nasdaq OMX. Tagpapkoncernen Icopal bliver mod forventning ikke børsnoteret, men sælges til den amerikanske virksomhed i samme branche GAF med hovedkontor i delstaten New Jersey. Spørgsmålet er dog, om fondsbørsen skal græde eller glæde sig over, at Icopal ikke bliver børsnoteret. Umiddelbart betragtet er Icopal ikke et stærkt børskort.

Der er ingen tvivl om, at der er brug for flere nye selskaber på fondsbørsen. Afvandringen fra børsen er større end tilgangen, og det risikerer at mindske Nasdaq OMXs betydning i København. Det skal dog med, at mens antallet af børsselskaber bliver færre, er handelen med de bestående børsselskabers aktier steget ganske kraftigt over de senere år.

Stock exchange graph background

Det betyder, at investorerne, også de internationale, ser aktiemarkedet i København som et attraktivt marked at handle på. Nok er børsen i København forholdsvis lille, men til gengæld ganske effektivt og transparent. Derfor handler det ikke alene om at hælde så mange nye selskaber ind på børsen som muligt, men at få fat i de rigtige selskaber, der passer til en daglig aktiehandelsplads.

Icopal fra Herlev har været på børsblokken længe. Noget tyder på, at ejeren, kapitalfonden Investcorp, Bahrain, ikke har kunnet få en tilstrækkeligt høj pris for aktierne på børsen, og nu vælger den næstbedste løsning – til en lavere pris. Man må formode, at GAFs bud på en mia. euro har ligget og simret i lang tid, så godt som GAF og Icopal kender hinanden.

26BUSMiguel-Kohlmann-160323.jpg

En børsnotering af Icopal ville være svær, og det ville selvfølgelig udtrykke sig i den pris, som investorerne ville betale for vækstsvage og hårdt gældsatte Icopal. Skandalen med OW Bunker, der også var en kapitalfondsejet virksomhed, trækker fortsat sine lange, grimme spor efter sig i den verden.

Kapitalfonde må indstille sig på, at de skal komme med selskaber til børsen, som ikke er udpinte, hvis de vil have en god pris. Noget tyder på, at historik og ejerskabstillid betyder meget for prisfastsættelsen af nye aktier. Novo Nordisk kunne børsnotere sit NNIT-selskab, fordi Novo-gruppen nyder stor tillid. På samme måde med den kommende børsnotering af Scandinavian Tobacco Group. Også her er tilliden til tobaks­fondene bagved større end tilliden til kapitalfonde med selskaber til salg.

mols

Det er sundt, at børsen i København ikke alene overrendes med selskaber, som har været igennem et kapital­fondsejerskab, hvor de nye penge »blot« hældes ned i kapitalfondens kasse eller bruges til gældsafvikling. Tænk om vi igen så nye selskaber på børsen, som havde en konkret og tillidsvækkende vækststrategi at lægge frem og derfor gerne ville have nye aktionærer med på en sådan rejse.

Det skal med, at ikke alle kapitalfondsejede selskaber er lige udpinte. Pandora og Chr. Hansen er gode eksempler. Mens eksempelvis TDC og Matas er kapitalfondsejede selskaber, som har ført en noget omtumlet tilværelse på børsen rent kursmæssigt.

cccc

Snart må årtiets børsnotering forventes at blive annonceret. Nemlig stats- og kapitalfondsejede DONG Energy. Hvordan skal DONG vurderes? Som en privatisering eller et kapital­fondsejet selskab? Det kan blive en delikat balancegang. En børsnotering er en stor ting, og derfor er det et sundhedstegn, at tilliden både til virksomheden og ejerne bagved skal være i top, hvis man vil sælge aktier på børsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen