Berlingske Business

Thule-strid langt fra løsning

Thule Airbase.
Thule Airbase. Foto:

Danmark-Grønland er blevet enige med USA om at arbejde på en ny aftale, så den milliardstore servicekontrakt på Thule-basen skal sendes ud i et nyt udbud. Falder sagen på plads, kan et dansk-grønlandsk selskab først få opgaven om et par år.

På en dag, hvor temperaturen på den amerikanske Thule-base i Nordgrønland har været mellem minus 14 til 18 grader, og der er forår i luften i højt mod nord, så skinner solen over Udenrigsministeriet i København.

Efter benhårde og dramatiske forhandlinger er topembedsmænd fra Danmark-Grønland og USA overrraskende blevet enige om at arbejde på en aftale om, at det amerikanske luftvåben, US Air Force, skal sende millliardkontrakten på Thule Air Base ud i et nyt helt udbud.

Den nye aftale skal sikre, at et dansk-grønlandsk firma, som det har været kotume i masser af år, igen får kontrakten på arbejdet med at stå for den daglige drift på basen, der har 100 amerikanske militærfolk.

Det er det ultimative krav, som Danmark-Grønland stiller over for USA.

Driften omfatter alt fra boliger, veje og transport til værksteder, hospital og fritidsaktiviteter. Det er kort sagt alt, hvad der skal til, for at få basens og de ansattes dagligdag til at hænge sammen.

»Vi ser det som et skridt i den rigtige retning og en bekræftelse på, at at der politisk arbejdes på sagen«.

Det siger Peter Kofoed, administrerende direktør i det dansk-grønlandske Greenland Contractors, Her er storentreprenøren MT Højgaard hovedejer, mens et selskab under Grønlands Selvstyre er mindretalsaktionær.

Greenland Contractors har i 40 år haft kontrakten, der i de seneste mange år har været en guldrandet kontrakt for MT Højgaard, men også Grønland tjener fedt på den.

400 danskere og grønlændere arbejder for Greenland Contractors.

Det amerikanske luftvåben og dermed forsvarsministeriet Pentagon tildelte i slutningen af 2014 en syv årig kontrakt på i alt 2,5 milliarder kr. til det danske skuffeselskabet Exelis i Hellerup. Det er et datterselskab af amerikanske Vectrus.

Greenland Contractors bud var væsentligt over Exelis, der bød laveste pris.

Ifølge Udenrigsministeriets oplysninger til Greenland Contractors vil man med virkning fra efteråret 2015 lade kontrakten med Exelis løbe mindst i ét til to år, inden vinderen af den nye Thule-kontrakt kan tage over.

»I den periode vil man så gennemføre et nyt udbud,« siger Peter Kofoed fra Greenland Contractors.

Greenland Contractors beskæfter i øjeblikket 400 danskere og grønlændere, oplyser han.

I de kommende måneder skal en arbejdsgruppe, der består af danske, grønlandske og amerikanske embedsmænd, lave en ny definition af, hvad det vil sige at være en dansk-grønlandsk virksomhed.

Arbejdsgruppen skal komme med en definition på, hvad det er for en type selskab, der kan byde på kontrakten i fremtidige udbudsrunder.

Ifølge den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951 og efterfølgende tillægsaftaler skal serviceopgaven i Thule gå til et dansk-grønlandsk selskab.

Når det amerikansk ejede Exelis overtager kontrakten efter Greenland Contractors til oktober, er der opstået stærk tvivl om, hvor meget der vil tilfalde den grønlandske landskasse i skatte indtægter.

Kritikere mener, at Grønlands Selvstyre vil få begrænset gevinst af Exelis éntre på basen i Nordgrønland.

En anden arbejdsgruppe fra med repræsentanter fra Grønland, Danmark og USA er nedsat til at kigge på, hvordan Grønland i fremtiden kan sikres en ordentlig økonomisk gevinst af basen.

Selvstyret har de seneste år pr. år haft et godt stykke over 100 mio. kr. i skatteindtægter og udbytte fra Greenland Contractors, der har tjent guld på Thule Air Base.

USA afviser at betale husleje til Grønland for benyttelse at et stort grønlandsk areal til basen.

Ifølge Berlingskes oplysninger går Danmark-Grønland i forhandlinger med USA efter at sikre Grønlands økonomiske interesser, hvilket må betyde rimelige indtægter, ved samarbejdet med USA.

Der forestår meget hårde forhandlinger mellem USA, Danmark-Grønland, så man skal ikke løfte armene for tidligt og tro, at sejren er hjemme for Rigsfælleskabet, erfarer Berlingske Businesse fra kilder tæt på forhandlingerne.

 

 

 

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen