Berlingske Business

Ny topchef tripper for at trimme tobakskæmpe

tobacco
Scandinavian Tobacco Group Assens eksporterer til omkring 50 lande og har en årlig produktion på ca. 3.600 tons tobak. Foto:

Niels Frederiksen, ny øverste direktør i Scandinavian Tobacco Group, finder kosten frem og starter hovedrengøring i selskabet for at rydde op i antallet af varemærker.

Børskandidaten Scandinavian Tobacco Group (STG) har spist for meget og er blevet for tyk rundt om maven.

Den nytiltrådte topchef Niels Frederiksen, sætter derfor selskabet på slankekur for at få antallet af varemærker ned. Slankekuren skal gøre STG mere effektiv og øge lønsomheden, siger topchefen.

10BUSScandinavian-Tobacco-G.jpg

STG's omsætning landede i 2014 på godt 6,1 milliarder kroner mod godt 5,9 milliarder kroner året før. Driftsindtjeningen (ebitda) udgjorde små 1,2 milliarder kroner efter en vækst på beskedne 0,7 procent sammenlignet med et år før.

»Vi synes, det er fint, at vi leverer godt 3 procent vækst på omsætningen og knap 1 procent vækst på indtjeningen. Men det er klart, at vi gerne vil øge vores indtjening mere. Vi har været presset af, at især markedet for  maskinfremstillede cigarer har ændret sig hurtigere og at mange forbrugere har valgt billigere varianter,« siger Niels Frederiksen.

Anders Colding Friis, adm. direktør Scandinavian Tobacco Group.

Niels Frederiksen trådte frem i forreste gled i virksomheden, efter at den tidligere direktør Anders Colding Friis gik til Pandora tidligere på året. Niels Frederiksen har af bestyrelsesformand Jørgen Tandrup fået til opgave at øge indtjeningen i virksomheden frem mod den børsintroduktion, der ligger i kortene for selskabet.

Scandinavian Tobacco Group

I mio. kr.20142013Ændr.
i pct.
Omsætning612659253%
Driftsresultat90877517%
Nettoresultat 64057312%
Egenkapital908783339%
Overskudsgrad14,8 pct.13,1 pct.
Soliditet64,2 pct.63,1 pct.
Egenkapitalrente7,3 pct.6,8 pct.

Især STG's venske ejer, Swedish Match, der ejer 49 procent ag STG, vil gerne af med sine aktier. Efter et mislykket salgsforsøg før jul sidste år, er selskabet tvunget tilbage i børssporet, som tidligere beskrevet i Berlingske. Problemet var, at svenskerne angiveligt regnede med en pris, der tilskrev at STG skulle være væsentligt mere end 10 milliarder kroner værd. Men buddene, der kom ind, var væsentligt lavere.

De to danske ejere, tobaksfondene Augustinus og C.W. Obel, der samlet ejer 51 procent, er mere interesserede i at fastholde deres aktier, hvilket også var med til at forplumre den nu kuldsejlede salgsproces.

ARKIVFOTO af ryger- - Se RB 20/5 2012 04.05. Forskere ønsker en

Mens indtjeningen næsten stod stille forbedrede STG sidste år de frie pengestrømme markant. De steg med hele 42 procent til over en milliard kroner.

»Vi har reduceret lagre og dermed arbejdskapital, og det har øget det frie cash flow. Det vil også i årene fremover være et klart fokusområde,« siger Niels Frederiksen.

Målet er at få en mindre kompleks forretning med færre, men bedre indtjenende varemærker.

»Vi skal have reduceret kompleksiteten i vores produktportefølje. Vi har for mange forskellige produkter med små volumener, som tager en masse tid og kræfter i vores supply chain. Hvis vi skal drive forretningen mere effektivitet, så er det en løsning at fjerne kompleksitet,« siger Frederiksen.

Pics-cigar

Han peger på, at det er et naturligt tidspunkt for virksomheden at trimme, efter at den fusionerede med en del Swedish Match samt har foretaget flere opkøb.

»Vi vil gerne købe mere op, men hvis vi ikke får reduceret kompleksiteten i det nuværende, så bliver det sværere og sværere at få de rette synergier ud, når vi næste gang køber op,« siger Niels Frederiksen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen