Berlingske Business

Novozymes vil være presset på væksten resten af årtiet

Novozymes koncernchef Peder Holk Nielsen
Novozymes koncernchef Peder Holk Nielsen Foto:

Enzymkoncernen Novozymes, der er under pres fra flere sider, levede i 2015 op til analytikernes forventninger om et nettooverskud på godt 2,8 milliarder kr. Men topchefen Peder Holk Nielsen erkender, at koncernen får svært ved at leve op til sine vækstambitioner i resten af årtiet.

De lave råvarepriser gør ondt på enzymkoncernen Novozymes, der har gevaldige problemer med at leve op til sine vækstmål. Det fremgår med al tydelighed af koncernens årsregnskab for 2015.

Benny Loft

Koncernen har en ambition om at øge sin organiske salgsvækst til 8-10 pct. om året, og sådan gik det langt fra i 2015. I danske kroner stag omsætningen godt nok med 12 pct. til 14 milliarder kr., men den organiske vækst var kun på 4 pct. - især trukket ned af det fjerde kvartal, hvor den organiske vækst kun var på 2 pct..

Jørgen Buhl Rasmussen.

Til næste år venter koncernchefen Peder Holk Nielsen en organisk vækst på 3-5 pct., så det er langt fra den langtsigtede målsætning.

»Novozymes fastholder sin ambition om at øge den organiske salgsvækst til 8-10 pct., men som følge af de nuværende lave råvarepriser og den usikkerhed, de medfører for bioenergi og væksten på udviklingsmarkederne, forventer Novozymes en årlig organisk salgsvækst i 2017 og resten af dette årti på niveau med den historiske salgsvækst på 6-7 pct.,« skriver ledelsen i regnskabsmeddelelsen til fondsbørsen.

Novozymes

I mio. kr.20152014Ændr.
i pct.
Omsætning14.00212.45912%
Driftsresultat3.8843.38415%
Nettoresultat2.8252.52512%
Egenkapital11.59311.2803%
Overskudsgrad35,835,3

På indtjeningssiden er det gået noget bedre i 2015.

Driftsresultatet for året er steget med 15 pct. til 3.884 mio. kr. og nettoresultatet voksede med 12 pct. til 2.825 mio. kr., hvilket er i overensstemmelse med, hvad aktiemarkedet havde forventet ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

»Vi leverede pæne finansielle resultater i 2015, på trods af at salgsvæksten var udfordret, især inden for bioenergi. I 2016 forventer vi at arbejde os igennem disse udfordringer og opnå solid organisk salgsvækst i størstedelen af vores forretning. Vi har fokus på at få væksten op så hurtigt som muligt, samtidig med at vi holder et vågent øje med omkostningerne. Vi forventer fortsat høj rentabilitet, hvilket vil muliggøre en knap tocifret vækst i årets resultat,« skriver Peder Holk Nielsen i en kommentar til regnskabet.

Novozymes

Han fremhæver kocnernens stærke balance og annoncerer et nyt tilbagekøb af egne aktier til 2 milliarder kr.

På positivsiden i 2015 har valutakursudviklingen hjulpet salgsvækst godt på vej opad, og salget til landbrugs- og foderindustrien samt føde- og drikkevareindustrien har bidraget mest til den organiske vækst.

novozymes

I det største forretningsområde, enzymer til vaskemiddelindustrien, steg salget kun én pct. organisk og 6 pct. i kroner.

I det tredjestørste forretningsområde, enzymer til bioenergiindustrien, faldt salget med 5 pct. organisk mens salget i 4. kvartal dykkede med hele 15 pct..

TV: Oliepriser knuser Novozymes' vækstplaner

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen