Berlingske Business

Mærsk-topchef vil have staten til at investere flere penge i ulande

22INDAfrika-Maersk-havne-PO.jpg
A.P. Møller - Mærsks containerterminal i Port Onne i Nigeria. Foto: APM Terminals

Den danske stat skal investere langt flere penge sammen med dansk erhvervsliv i udviklingslandene. Det er den bedste måde at skabe fremgang på, mener Nils Smedegaard Andersen, topchef i Mærsk. Udenrigsministeren er klar med et kontant udspil til efteråret.

De danske investeringer i udviklingslandene bør øges markant. Det mener Nils Smedegaard Andersen, topchef i landets største virksomhed, rederi- og oliekoncernen A.P. Møller - Mærsk.

Mærsk-chefen opfordrer regeringen til at styrke kapitalgrundlaget, altså statens investeringer, i Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU. Det falder godt i tråd med udmeldingerne fra regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske udreder, ambassadør Peter Taksøe-Jensen.

livsstil

Han har anbefalet, at IFU får flere statslige udviklingsbistandsmidler for at tiltrække flere penge fra bl.a. pensionskasser til projekter i udviklingslande. Staten har allerede stiftet tre offentligt-private investeringsfonde, som forvaltes af IFU. Det er bl.a. en klimafond og en landbrugsfond, hvor pensionskasser og IFU har indskudt i alt henholdsvis 1,3 milliarder kr. og 800 millioner kr.

Det er effektivt, at virksomhederne investerer i udviklingslandene sammen med Investeringsfonden for Udviklingslandene. Og flere midler til IFU er en god måde at sikre langsigtet holdbar fremgang i udviklingslande, mener Mærsk-chefen.

»Mange udviklingslande har behov for at opbygge en god økonomi. Hvis man vil hjælpe landene med det, er det et argument for, at det private erhvervsliv sammen med IFU er en mere effektiv partner, end hvis Danmark giver penge til udviklingsprojekter i udviklingslandene,« siger Nils Smedegaard Andersen til Berlingske.

Mærsk hjælp

Han peger på, at der er en række eksempler på, at det har gunstig indflydelse på udviklingen i udviklingslande, når Mærsk investerer i projekter sammen med IFU.

»Hvis man f.eks. skal have gang i udviklingen i Afrika, er det nødvendigt med investeringer i infrastruktur. Det kan være havne, lager- og distributionsfaciliteter, lufthavne og veje. Vi har investeret rigtigt meget i havne i Afrika, og det er en kæmpehjælp for de enkelte landes økonomi,« fastslår Nils Smedegaard Andersen.

Eksempelvis har Mærsk siden 2006 investeret omkring 300 millioner dollar – med dagens kurs omkring to milliarder kr. – til opgradering af en havn, dvs. en ny containerterminal, ved Nigerias hovedstad Lagos. I området omkring havnen er der opstået mindst 30.000 arbejdspladser bl.a. på produktionsvirksomheder.

Bæredygtig udvikling

Grundfos’ topchef, Mads Nipper, ser også gerne, at Investeringsfonden for Udviklingslande øger sine investeringer. Han efterlyser bl.a. øgede investeringer i Mellemøsten og Afrika.

gates

»Det er der afgjort noget rigtigt i. Der skal skabes mere bæredygtig udvikling i flere af verdens brændpunkter. Flygtninge- og migrantkrisen kan blive endnu værre i årene. Den eneste måde at dæmme op for den er skabe bedre vækstbetingelser for svage nationer og deres borgere i og omkring deres hjemlande. Flere job og vækst er det bedste middel til at skabe politisk stabilitet, fred og beskæftigelse. Her kan Danmark vise vej ved at investere målrettet i udviklingslandene,« siger Mads Nipper.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er helt med på ideen. Han arbejder netop nu med, hvordan man kan omsætte Peter Taksøe-Jensens forslag i praksis.

Han bebuder forslag, som skal gøre fondene markant større. Det er nemlig et ønske fra pensionskasserne.

Flygtningeformand om jobtal: Det er uforståeligt

Carsten Stendevad, adm. direktør for ATP, vil også gerne have flere penge til IFU, selv om ATP ikke er involveret i IFU-investeringer i dag.

»Det bakker jeg fuldt ud op om. Vores indtryk fra vores dialog med danske virksomheder er, at det er hjælpsomt at have IFU i ryggen, når man investerer i udviklingslandene, og en vigtig finansieringskilde. Det at have kongekronen med åbner døre,« siger Carsten Stendevad.

Mikrolån

Pensionskassen PKA har investeret op mod én milliard kr. i fonde og projekter, som IFU administrerer.

»Blandt andet er PKA med til at give mikrolån til 2,5 millioner låntagere i udviklingslandene, lige fra bønder til servicevirksomheder og små forretningsdrivende, som sælger deres produkter på lokale markeder. Det giver økonomisk vækst og beskæftigelse,« siger Peter Damgaard Jensen, topchef i PKA.

Han bakker også 100 procent op om Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersens forslag om, at regeringen skal styrke statens kapitalindskud i IFU for at tiltrække pensionsmidler til investeringsfonden.

fb

Gennem årene har IFU investeret for næsten 18 milliarder kr. i mere end 1.200 projekter i over 100 udviklingslande.

Knud Vilby, forfatter, konsulent og en af de mest fremtrædende skikkelser på den danske udviklingsscene gennem årtier, ser diskussionen om at tilføre flere statspenge oven i virksomhedernes direkte investeringer i udviklingslande som en del af en større trend. Den går ud på, at stater skærer ned på udviklingsbistand og støtte til FN samtidig med, at private virksomheder i stadig større grad supplerer eller erstatter den offentlige bistand.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen