Berlingske Business

Mærsk og Novo advarer: EU-forslag vil stække os

kolding
»Situationen blive umulig,« siger Eivind Kolding, adm. direktør i Novo A/S, Eivind Kolding, om nyt EU-forslag. Foto:

Virksomhedsgiganter som A.P.Møller - Mærsk og Novo Nordisk er bekymret for at blive ramt af et EU-forslag. Et skridt i retning af planøkonomi at sætte hovedaktionærer uden for indflydelse, siger CBS-professor.

Det vil få fatale følger for store danske selskaber som A.P. Møller - Mærsk, Novo Nordisk og Carlsberg, hvis et vidtgående aktionærdirektiv i EU bliver vedtaget.

Så klar er meldingen fra virksomhederne selv, Dansk Industri og flere eksperter, der frygter for, at forslaget vil gribe ind i hovedaktionærers beslutningskraft i børsnoterede selskaber. Hovedaktionærer står blandt andet til at blive sat uden for indflydelse ved generalforsamlinger, mens mindretalsaktionærer får mere at skulle have sagt.

»Det vil stille hovedaktionærerne langt dårligere, da det bliver vanskeligere for dem at restrukturere deres aktivitet, hvis de ejer flere selskaber – hvad mange af de store selskaber gør. Hvis for eksempel Novo Nordisk skulle ønske at overtage Chr. Hansen, kunne det kun ske, hvis er flertal af mindretalsaktionærerne var enige. Det vil givetvis få nogle spekulanter til at købe op og presse prisen kunstigt højt op for at score en hurtig gevinst. Dermed bliver det sværere for selskaberne at udnytte synergier, hvilket svækker deres konkurrenceevne,« siger ekspert ved CBS Steen Thomsen, der i mange år har fulgt samspillet mellem aktionærerne og selskabets ledelse tæt.

Forslaget, der blev fremsat i april sidste år, bliver trods modstand fra den danske regering prioriteret af både den nye EU-Kommission og den nye lettiske formand for EUs Ministerråd. Samtidig kører behandlingen for fuld damp i Europa-Parlamentet, hvor det ene ud af to relevante udvalg allerede i slutningen af denne måned skal tilkendegive sin endelige mening.

Professor Steen Thomsen kalder udviklingen for »et skridt i den forkerte retning«, da han mener, at man med forslaget går i retning af planøkonomi.

»I selskaberne må man spørge sig selv, hvad bliver det næste? Vi er på vej over i en reguleret økonomi, et lille skridt i retning af planøkonomien. Det er ikke tilfældigt, at Kommissionens embedsmænd hedder kommissærer, ligesom de hed i Sovjetunionen,« siger han.

Også adm. direktør i Novo A/S, Eivind Kolding, som forvalter Novo Nordisk Fondens formue, fastslår, at man bør være varsom med at overlade forretningsmæssige beslutninger til en generalforsamling, som ifølge Novo-chefen er uegnet til at træffe sådanne beslutninger.

»Det kan på forhånd umuliggøre en fornuftig disposition for et selskab, fordi offentliggørelse af vilkår og usikkerhed om udfald og tidsmæssige aspekter afskærer parterne fra at gøre forsøget. Især for mindre børsnoterede selskaber, der har et større forretningsomfang med sin hovedaktionær, kan situationen blive umulig,« siger Eivind Kolding.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen