Berlingske Business

Lollandsk godsejersøn afløser Niels Due Jensen i Grundfos' bestyrelse

aaa
Foto:

Grundfos' grand old man Niels Due Jensen har i al stilfærdighed forladt pumpevirksomhedens bestyrelse. På torsdag vælges hans afløser i Grundfos Holding ved ekstraordinær generalforsamling.

Et halvt års jagt på en afløser for Grundfos' nestor, Niels Due Jensen, i den midtjyske pumpevirksomheds bestyrelse har båret frugt. Torsdag bliver den 50-årige Niels Erik Olsen valgt som nyt bestyrelsesmedlem på en ekstraordinær generalforsamling i Grundfos Holdings hovedkvarter i Bjerringbro.

Den 73-årige Niels Due Jensen forlod i al stilfærdighed Grundfos Holdings bestyrelse i forbindelse med den ordinære generalforsamling i maj i år. Han har repræsenteret familien Due Jensen i Grundfos Holdings bestyrelse siden 2003, frem til 2011 som bestyrelsesformand, derefter som menigt bestyrelsesmedlem.

Niels Due Jensen angav den gang alderen og et ønske om at koncentrere sig om helbred, familien og arbejdet i Poul Due Jensens Fond, som årsag. Poul Due Jensens Fond kontrollerer Grundfos-koncernen, og Niels Due Jensen er formand for fondsbestyrelsen.

»Jeg ønsker at udtræde af koncernbestyrelsen under hensyntagen til min alder og mit helbred. En stor epoke i mit aktive arbejdsliv med Grundfos går nu ind i en ny fase, hvor jeg glæder mig til at kunne hellige mig jobbet som formand i Poul Due Jensens Fond og som repræsentant for hovedejeren af Grundfos i de kommende år, hvor mange opgaver i fondsregi fortsat venter,« sagde han tilbage i maj til den lokale Midtjyllands Avis.

Ingen i familien til at tage over

Ifølge bestyrelsesformand Jens Moberg har det taget ekstra lang tid at finde en afløser for Niels Due Jensen, fordi ingen i familien Due Jensen kunne overtage posten. Den mest nærliggende ville være Niels Due Jensens søn Poul Due Jensen, men han sidder i dag centralt i koncernledelsen med ansvaret for salg, marketing og service.

»Niels (Due Jensen, red.) besluttede lige før generalsamlingen i maj ikke at genopstille til bestyrelsen for Grundfos Holding. Han sad på den post, der ifølge fundatsen tilfalder familien. Derfor måtte vi først klarlægge, om et andet familiemedlem kunne overtage bestyrelsesposten. Konklusionen var, at det kunne intet familiemedlem. Poul sidder på en vigtig post i koncernledelsen, så han kan ikke også sidde i holdingsbestyrelse. Når intet familiemedlem kan overtage, siger fundatsen, at en samlet fondsbestyrelse skal vælge en ny repræsentant for familien,« siger Jens Moberg.

Et searchfirma har været inde over, og efter en grundig analyse, som blandt andet konkluderede, at der var brug for et nyt bestyrelsesmedlem med erfaring i produktudvikling, faldt valget på Niels Erik Olsen.

Godsejersøn fra Lolland

Niels Erik Olsen er lige som Niels Due Jensen uddannet maskiningeniør. Han sidder til daglig i koncernledelsen i den tyske, børsnoterede ingeniørvirksomhed GEA Group med ansvar for forretningsområdet Solutions. GEA leverer rådgivende ingeniørløsninger primært til fødevareindustrien.

Niels Erik Olsen er opvokset på herregården Ålstrup på Vestlolland. Herregården, der ejes af hans storebror, har været i familiens eje i tre generationer. Efter endt uddannelse fik Niels Erik Olsen for præcist 25 år siden job i det danske ingeniørfirma Niro, der siden blev overtaget af tyske GEA. Siden er han steget i graderne og har siden årsskiftet siddet i koncernledelsen med titel af Chief Operating Officer.

»Vi er meget glade for, at Niels Erik Olsen har sagt ja til at træde ind i bestyrelsen. Han har stor erfaring med netop produktudvikling inden for vores kerneområde, men uden at han arbejder i den samme industri. Samtidig deler han de værdier, som vi gerne vil have, at Grundfos står for,« siger Jens Moberg.

Niels Erik Olsen er ikke det eneste nye ansigt i Grundfos Holdings bestyrelsen. På en ekstraordinær generalforsamling for en måned siden valgte holdingselskabet at udvide bestyrelsen med tyske Carsten J. Reinhardt (49 år), der er tidligere topchef i den tyske, familieejede industrikoncern Voith Turbo i bestyrelsen.

Midt i en omstilling

Niels Erik Olsen og Carsten J. Reinhardt indtræder bestyrelsen i et Grundfos, som er midt i en omfattende omstillingsproces, efter at selskabet fik ny topchef, Mads Nipper, for godt to år siden.

Selskabet har fået en ny strategi, som har betydet en kraftigt forbedret indtjening, mens væksten i salget af pumper lader vente på sig. Senest har selskabets ledelse besluttet at opgive et ambitiøst vækstmål på seks procent om året frem til 2020, efter at omsætningen i første halvår faldt med 2,5 pct. Løsningen hedder investeringer i digitalisering af såvel produkter som produktionsprocesser og endnu større fokus på innovation og kunderrelationer, end selskabet allerede har.

Udviklingen fik i september Grundfos til at fyre 105 medarbejdere i Danmark.

Sikrer fonden indflydelse

Det var Niels Due Jensens far, Poul Due Jensen, der etablerede Grundfos for 71 år siden. Ved hans død i 1977 overtog en ung, maskiningeniøruddannet Niels Due Jensen ledelsen af virksomheden, der er blevet verdenskendt for at producere avancerede pumpesystemer, og fra 1980 til 2003 var han øverste chef for virksomheden.

I 2003 forlod han den daglige drift for at blive bestyrelsesformand for Grundfos Holding, der er det helt centrale selskab i Grundfos-koncernen. I 2011 overlod han posten som bestyrelsesformand til Lars Kolind, men fortsatte menigt bestyrelsesmedlem, og overtog samtidig posten som bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond. Året efter blev Lars Kolind tvunget til at forlade virksomheden, mens Jens Moberg overtog formandsposten i holdingselskabet.

Siden har Niels Due Jensen arbejdet meget aktivt på at sikre, at fondsbestyrelsen fremover har så stor indflydelse på den strategiske linje i Grundfos som muligt, mens hans søn er rykket ind i koncernledelsen.

Niels Due Jensen fortsætter også fremover som formand for Poul Due Jensen Fondens bestyrelse. Han er i øjeblikket midlertidigt sygemeldt, men det har ingen forbindelse til hans udtræden af Grundfos Holdings bestyrelse.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen