Berlingske Business

Kina-milliarder til dansk havvind

15BUShorns-rev.jpg
Kinesernes mål med via Danmark at skyde milliarder af kroner i gigantiske havvindmølleparker er at indsamle viden og knowhow til en gigantisk satsning i hjemlandet på at få strøm fra havmøller. Her er det Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Blåvand Huk. PR-foto

Et af Kinas største energiselskaber ventes nu at investere anseelige milliardbeløb i havvindmølleprojekter i Danmark og resten af Nordeuropa. Antallet af kinesiske investeringer i Europa er vokset voldsomt siden finanskrisen.

Kina er i dag verdens største nation på produktion af strøm fra vindmøller på land, men en ren miniput, når det kommer til vindmøller til havs. Nu vil verdens folkerigeste land til at være rigtig stor , når det kommer til at producere el på anlæg til havs. Derfor er det kinesiske energiselskab Hydrochina angiveligt klar til at investere store milliardbeløb i nye danske og andre nordeuropæiske havvindmølleparker, der endnu ikke er opført.

Vestas skruer op for forventningerne til 2015

Det vil sikkert få direktørerne i europæiske energiselskaber til at spidse ører, for hvilke konsekvenser har det, hvis kineserne investerer og får adgang til offshore-teknologi i Europa? Kineserne har fattet enorm interesse for kraftværksprojekter især i Nordsøen, som førende europæiske energiselskaber, lige fra DONG Energy til svenske Vattenfall og tyske E.ON, vil bygge. Europæiske energiselskaber, der har stort behov for medfinansiering til byggeri og drift af grønne projekter, vil de næste mange år opføre en række mølleparker i England, Danmark, Tyskland og Frankrig.

Forløber for storskalainvesteringer

Fredag underskriver Hydrochina, ejet af den statsejede kinesiske energimastodont Power China, det private kinesiske firma Profundo, det danske revisions- og rådgivningsfirma Deloitte og mæglerselskabet Maersk Broker, en hensigtserklæring i København. Den skal være forløber forud for underskrivelse af den endelige aftale som led i åbningen for kinesiske storskalainvesteringer i havmølleparker i Europa.

Kinesernes mål er via udenlandske investeringer at lære, hvordan man bygger og driver vindkraftværker til havs og bruge den viden i hjemlandet til – med succes – at gøre europæerne kunsten efter.

Vestas-runevad

En af de danske hovedmænd på den dansk-kinesiske aftale vurderer, at der bliver store kinesiske milliardinvesteringer i europæiske vindprojekter.

»Du kan slet ikke komme ind som investor i vindmøllebranchen, uden at du lynhurtigt taler milliardbeløb. Det er meget store og kapitalkrævende projekter. Hvis europæiske energiselskaber skal lukke op for kineserne, skal kineserne også komme med en interessant medfinansieringspakke. Jeg venter, at Hydrochina vil investere milliardbeløb i de kommende år i Danmark og det øvrige Nordeuropa. At kineserne ønsker at benytte Danmark som base, når de skal lære at opføre havvindmølleparker, vidner om, at vi også ude i verden bliver set som førende på dette område. Samtidig er der et enormt potentiale i aftalen. Den betyder ikke bare, at danske selskaber kan få del i de kinesiske energimilliarder, men som også skaber mulighed for at bygge vigtige relationer, der kan skabe forretningsmæssig værdi,« siger Hans Henrik Pontoppidan, der er partner i Deloitte.

Hubs are pictured at Siemens Wind Power's port of export in Esbj

Med det nye memorandum får han mandat af kineserne til at forhandle potentielt store aftaler på plads med europæiske energiselskaber om at investere især i byggeri, men også drift af havvindmølleparker.

Skal høste knowhow

Kinesernes mål med via Danmark at kaste sig over investeringer i europæiske havvindmølleparker er at indsamle viden og knowhow til en gigantisk satsning i hjemlandet på at få strøm fra havmøller. Den kinesiske regering og stat vil over de næste fem år realisere en ambitiøs plan om at skaffe ren luft til befolkningerne i bl.a. storbyerne Beijing, Shanghai og Guangzhou, der ligger tæt ved havet.

Siden den globale finanskrise brød ud i 2008, er antallet af kinesiske investeringer i Europa vokset ekstremt. F.eks. overtog den kinesiske telekommunikationsvirksomhed Huawei sidste år under stor opmærksomhed driften af TDCs danske mobilnet. Aftalen med Huawei rækker fra 1. marts 2014 og seks år frem, hvor Huawei skal levere udstyr til TDCs mobilnet og stå for selve driften. Aftalen er fire milliarder kroner værd. Desuden har B&O fået en kinesisk medejer, mens svenske Volvo Cars er købt af et kinesisk selskab.

Dong

30 gigawatt – eller havmølleparker med en kapacitet på 75 gange kapaciteten på havmølleparken Horns Rev 3, som det svenske energiselskab Vattenfall har fået tilladelse til at opføre i den danske del af Nordsøen – skal den kinesiske stat over de næste fem år bygge ud for Kinas østlige kyst. Det skal gennemføres for at realisere en ambitiøs plan om at skaffe renere luft til befolkningerne i storbyerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen