Berlingske Business

Her er Grønlands diskrete rigmand

21BUSPIX-ANDERS-BR-NS-20582.jpg
Iværksætteren Anders Brøns har gennem Polar Seadfood opbygget et sandt fiskeeventyr med base i Grønland. Han betegnes som en skarp forretningsmand med evner til at forudsige nye markeder, men han gør ikke meget væsen af sig.

Købmandssønnen Anders Brøns fra det grønlandske erhvervseventyr, rejekoncernen Polar Seafood, er god for en formue på flere hundrede miolioner kroner og dermed én af Grønlands rigeste.

Rigdom er fascinerende. Og der er god grund til at fremhæve rigdom, især når formuen er skabt af en usædvanlig driftig mand fra en købmandsfamilie i en bygd i det økonomisk skrantende Grønland.

Den 66-årige iværksætter Anders Brøns er administrerende direktør og storaktionær i rejevirksomheden Polar Seafood, Grønlands største private virksomhed, med hovedsæde i Nuuk. Firmaet er blevet et guldæg. Sidste år omsatte selskabet for tre mia. kroner. Overskuddet efter skat blev på 167 mio. kroner. Polar Seafoods bedste resultat nogensinde.

Den diskrete og høflige Anders Brøns har ikke arvet en virksomhed, men han var en af de to iværksættere, der stiftede Polar Seafood for godt 30 år siden.

Anders Brøns har skabt sin formue selv og er god for flere hundrede mio. kroner. Han er dermed en af Grønlands rigeste. Ifølge kilder gemmer den lavttalende erhvervsmand ikke sine penge i skattely i Panama eller andre skattelylande. Anders Brøns er bare en ærlig mand, der passer godt på sine penge. De bliver overvejende investeret i fiskerivirksomheder.

Lad os begynde med en historie, der viser hans initiativ og handlekraft. Vi skal tilbage i begyndelsen af 1980erne, hvor en japaner var kommet til Nuuk for at købe rejer, fortæller magasinet Greenland Today.

14busPolar.jpg

Stædighed lønnede sig

Over for Berlingske fortæller Anders Brøns, at japaneren forgæves havde prøvet at få en aftale med det offentligt ejede Royal Greenland. Han boede på Hotel Grønland, hvor Brøns en lørdag aften kom forbi. Han prøvede at få et møde i stand med japaneren, uden det lod sig gøre. Den stædige grønlænder gav imidlertid ikke op. Han afleverede sit kort med sit telefonnummer i hotellets reception med besked om at give kortet til den fremmede gæst. Taktikken lykkedes. Søndag formiddag ringede japaneren til Anders Brøns, og et par dage efter havde de to en aftale. Den var et gennembrud for Polar Seafood, som i en årrække tjente masser af penge på salg af grønlandske rejer i Japan.

Polar Seafoods strateg er en meget, meget skarp forretningsmand, der sammen med sit lederteam nærmest kan spå om fremtiden. De ser jævnligt nye forretningsmuligheder og markeder.

»Anders Brøns flyver aldrig på business class, men altid på økonomiklasse. I forretning er han en hård hund. Ingen får noget forærende hos ham,« siger den dansk-grønlandske erhvervsmand Vagn Andersen, som kender Brøns godt.

Polar Seafood fisker rejer og fisk ved Grønland, Canada, Island, Norge, Færøerne og Rusland. Selskabet beskæftiger 900 medarbejdere, ejer ni fabrikker og 20 fabrikstrawlere og mindre fiskeskibe.

Anders Brøns stammer fra bygden Arsuk i Sydgrønland, hvor hans forældre drev en købmandsbutik. Han klarede sig godt i underskolen og kom på realskole i Nuuk. Han tog derefter tilbage til hjembygden for at stå i lære i forældrenes butik, der var en solid forretning. Målet var, at sønnen skulle overtage butikken.

Anders Brøns tog derfor en butiksuddannelse, hvor den teoretiske del foregik på den daværende grønlandske handelsskole i Ikast. I 1970erne, hvor der var muligheder for at tjene mange penge på at fiske laks, torsk og hellefisk, prøvede købmandsønnen også det med succes ud for bygden.

Arsuk blev for lille for ham. Sammen med en anden grønlandsk iværksætter, Hans Pavia Egede, etablerede Anders Brøns i 1984 i Nuuk det, der i dag er Polar Seafood. Resten er et erhvervseventyr, som aldrig har set mage i Grønland.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen