Berlingske Business

Grundfos-topchef snydt af regnvejr i USA

Billede
Administrerende direktør Mads Nipper. Foto:

Regnvejr i USA har skyllet Grundfos-topchefens vækstdrømme for 2016 væk, og sat ham under pres. En lidt for kæk salgsindsats, kan dog også have spillet ind. Ny direktør skal professionalisere Grundfos i USA.

At en topchef i en af verdens største pumpeproducenter skulle skyde skylden for manglende salg af pumper på regnvejr, er svært at forstå.

Men det er ikke desto mindre, hvad Grundfos’ topchef Mads Nipper gør, efter at han fredag måtte offentliggøre et halvårsresultat, der viser, at Grundfos' salg faldt i første halvår 2016, samtidig med markant fremgang i indtjeningen.

Helt præcist faldt omsætningen med 2,5 pct. til 11,6 mia. kr. Trækker man særlige forhold som frasalg af virksomhed fra, blev faldet på 1,5 pct. mod en organisk vækst på 1,5 pct. i første halvår 2015.

»Hovedforklaringen på, at salget faldt i første halvår, skal findes på grundvandsmarkedet i USA. Amerikanerne fik mere regn i Texas og Californien, der sidste år var ramt af alvorlig tørke, end sidste år. Det er godt for amerikanerne, men skidt for vores salg af pumper som er nede med 20-30 pct. i forhold til første halvår 2015. Det har haft en kæmpeeffekt på salget i USA,« siger Mads Nipper.

Aaa

At regn i Texas og Californien kan få Grundfos’ overordnede vækstplaner til at skride, viser, at selskabet kæmper på marginalerne for at skabe vækst i øjeblikket for at vokse.

Overordnet set er der ifølge Mads Nipper ingen vækst i pumpemarkedet i disse år, og nogle af de markeder, som Grundfos er overeksponeret i forhold til, f.eks. Rusland, er i direkte negativ vækst.

Sidste år lykkedes det Grundfos at få omsætningen til at vokse med knap én pct. målt over hele året. Væksten blev primært hentet i USA og skyldtes prisstigninger og effekten af en ny aftale med en af de største distributører af pumper inden for kunstvanding og grundvandsboringer, Preferred Pumps. Selskabet daværende amerikanske direktør, Duncan Cooper, fik æren for at have skabt væksten.

BM

Siden har Duncan Cooper dog sagt op. Ifølge Berlingskes oplysninger, fordi han og Mads Nipper ikke var helt enige om linjen. Tidligere på året blev en ny landechef i USA, Dieter Sauer, ansat.

Mads Nipper afviser, at direktørskiftet har haft betydning for tilbagegangen i USA.

”Faldet i salget skyldes ikke direktørskiftet. Men det var det rigtige at gøre. Med Dieter Sauer i spidsen vil vi få en mere professionel tilgang til salgsarbejdet,” siger Mads Nipper.

Han peger dog på, at konkurrencen er blevet hårdere på det amerikanske marked, og at det måske skyldes en lidt for kæk salgsindsats.

”Mange af vores konkurrenter i USA har skruet op for aggressiviteten i markedet, måske til dels som en reaktion på, at vi øgede vores aktivitet sidste år. Det har vi kunnet mærke,” siger Mads Nipper, der ved flere lejligheder har talt om vigtigheden af at skabe sund og profitabel vækst.

Noget tyder på, at budskabet ikke helt var trængt igennem på den anden side af Atlanten, og at det ikke kun er vand, men også omsætning, der er blevet pumpet op omend i mindre målestok.

16BUSMads-Nipper-195705.jpg

I hvert fald skyldes en mindre del af det faldende salg i USA, at Grundfos har valgt at nedbringe sine lagre hos distributørerne i USA.

»Vi har valgt at nedbringe vores lagre i USA. De var blevet opbygget i løbet af sidste år. Det har kostet noget på omsætningen, men det er ikke et dårligt tab,« siger Mads Nipper, der er ked af, at kalde Grundfos situation for en vækstkrise, men han erkender, at det bliver svært at nå en positiv vækst i 2016.

»I begyndelsen af året var målet overordnet marginal vækst. Det er stadig ambitionenen, men det bliver ikke nemt,« siger Mads Nipper.

Sidste år sluttede Grundfos året af med en kraftig slutspurt og et rekordsalg i december, efter at salget i efteråret var begyndt at falde. Selvom Grundfos’ sælgere har travlt i disse måneder, skal man dog ikke forvente en gentagelse af sidste års rekordafslutning.

»Vi kommer ikke til at slå sidste års december. Set i bagklogskabens lys var vi måske var en spids for aggressive til at lægge lagre ud til distributørerne sidste år især i USA. Det gør vi ikke i år. Vi skubber hårdt på og satser på, at det giver øget salg, men uden at lave den slags. Det vil være uklogt og uprofessionelt,« siger Mads Nipper.

16BUS-Rikke-Aagaard-Christe.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen