Berlingske Business

Gældsbjerg knuste Icopals børsdrømme

26BUSMiguel-Kohlmann-160323.jpg
Miguel Kohlmann er brasilianer, og fortsætter i Icopal i overgangsfasen. Foto: Christian Als

Den enorme milliardgæld i Icopal viste sig at være for stor en udfordring for ejerne. Derfor blev de stort opsatte planer om en børsnotering til sidst skrinlagt.

Den store danske tagpapkoncern Icopal har efter flere års forsøg endeligt opgivet alle drømme om at vende tilbage til børsen. I sidste ende kunne ejerne ikke få planerne til at gå op med aktiemarkedets krav til, hvor meget gæld en børsnoteret virksomhed kan have. I stedet betaler den amerikanske konkurrent GAF 7,5 mia. kr. for den danske virksomhed.

»Det er ingen hemmelighed, at vi har haft en gæld, og at det var noget, som vi har arvet fra tidligere tider. Men vi har levet med det og mindsket gælden over tid. Og under finanskrisen bukkede mange selskaber under, men vi var stærke som en sten,« siger Miguel Kohlmann, adm. direktør i Icopal.

jens

Gælden blev en faktor

Berlingske erfarer fra andre kilder, at den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp måtte opgive at få det regnestykke, som skulle sende Icopal på børsen, til at gå op. Virksomhedens gæld nåede i 2014 op på 3,9 mia. kroner, og derudover har Investorcorp placeret et lån på yderligere over halvanden mia. kr. i holdingselskabet. De tal hang ikke sammen med, at virksomheden i seneste regnskab opnåede en driftsindtjening på blot 685 mio. kr.

Kohlmann

Om gælden var den direkte årsag til, at børsnoteringen ikke kunne gennemføres, svarer Miguel Kohlmann ikke på. Han bekræfter dog, at gælden indgik i overvejelserne.

»Det var én af mange faktorer, vi blev nødt til at overveje,« siger han.

Tagpapkoncernen har tidligere været noteret, men blev købt af børsen i 2000. Her blev virksomheden overtaget af et konsortium med blandt andre den danske kapitalfond Axcel og legopengetanken Kirkbi. I 2007 – kort inden finanskrisen – blev Icopal solgt videre til Investcorp. Handlen til over seks mia. kr. var blandt andet mulig, fordi Investcorp forgældede virksomheden med næsten fem mia. kr.

Stock exchange graph background

Men den store gæld skulle senere vise sig at komme til at plage Icopal i mange år frem. Kort efter handlen blev den danske virksomhed hårdt ramt af byggekrisen. Omsætningen faldt, og forholdet mellem gælden og indtjeningen udviklede sig faretruende. Icopal var tæt på at bryde låneaftalerne med bankerne, og Investcorp har over flere gange været tvunget til at købe gæld tilbage fra den danske virksomhed.

»Det var den store gæld, der gjorde en børsnotering umulig,« siger en kilde.

TIL NF TIL ARKIV F 5%03-7 ICOPAL

Planen er at vokse

Et af problemerne for Icopal var også, at virksomheden skulle have en væksthistorie at sælge. Det var blandt andet – som tidligere omtalt i Berlingske – planer om opkøb i hele Europa. For at gøre plads til dem skulle en betydeligt del af gælden væk, og det viste sig i sidste ende ikke at være mulig. Dermed valgte Investcorp og de mange rådgivere med den london-baserede investeringsbank Lazard, amerikanske Goldman Sachs og svenske Nordea i spidsen at droppe børsprocessen.

Men droppet børsnotering eller ej føler Icopal sig i gode hænder hos amerikanske GAF, der er en virksomhed stiftet helt tilbage i jernbanens guldalder i 1886.

»Med salget får vi en helt anden finansiering, der også vil gøre det muligt for os at vokse, og dermed er gældsspørgsmålet også løst,« siger tysk-brasilianeren Miguel Kohlmann.

Kombinationen af GAF og Icopal skaber ifølge de to virksomheder verdens største producent af tagløsninger og produkter til beskyttelse af bygninger og konstruktioner.

q

I alt kan GAF således med opkøbet mønstre 65 produktionsfaciliteter verden over, 6.500 medarbejdere og en samlet årlig omsætning på næsten fire milliarder dollars i mere end 80 lande.

Planen er dog at vokse yderligere, forklarer Miguel Kohlmann.

»Vi har ikke lavet detaljerede planer for strategien. Allerede nu står det dog fast, at Icopal skal være større både med at vokse i markedet, men også ved opkøb af virksomheder. Vi skal være GAF i Europa,« siger han.

Frigast

Overtagelsen af Icopal ventes med myndighedernes velsignelse at gå igennem i løbet af andet kvartal i år. 54-årige Miguel Kohlmann fortsætter som administrerende direktør for Icopal i overgangsfasen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen