Berlingske Business

Falck i overraskende farvel til DI

20BUSfalck.jpg
Falck har valgt at forlade erhvervsorganisationen DI til fordel for Dansk Erhverv. På billedet forlader en af redningskorpsets ambulancer stationen i Tårnby på Amager. Foto: Anders Debel Hansen

Rednings-koncernen Falck forlader DI og skifter til rivalen Dansk Erhverv. »Et tilvalg, ikke et fravalg,« siger Falck-chefen.

Landets største erhvervsorganisation, DI, lider et overraskende nederlag, efter at Falck pludselig har opsagt sit medlemskab. I stedet vælger redningskoncernen at gå til arvefjenden Dansk Erhverv i et af de meget sjældne skift mellem de to organisationer.

»Jeg kan bekræfte, at vi har skiftet. Vi har været godt tilfredse med DI, men har ud fra en samlet betragtning valgt at skifte til Dansk Erhverv. Der er tale om et tilvalg, ikke et fravalg,« siger Allan Søgaard Larsen, topchef i Falck.

Pics-Falck

Han ønsker ikke at uddybe årsagen yderligere, men siger, at Falck ikke har været utilfreds med DI.

Falck er en af dansk erhvervslivs sværvægtere med en omsætning på næsten 14 milliarder kroner i 2014. Virksomheden er de senere år vokset pænt flere steder i verden, og selskabet forventer inden for de næste år at krydse 20 milliarder kroner i omsætning.

Ifølge Berlingskes kilde er beslutningen kommet som en stor overraskelse internt i DI. Hverken DI eller Dansk Erhverv har ønsket at kommentere skiftet. Falcks farvel betyder samtidig, at Allan Søgaard Larsen forlader hovedbestyrelsen i DI.

19BUSanders-debel-hansen.jpg

DI var oprindeligt for industrivirksomheder, og medlemmerne udsprang fra den mere klassiske industri. Men i de senere år har organisationen fået flere nye medlemmer blandt virksomheder, der ikke er typiske industrivirksomheder. De store medlemmer er blandt andre Post Danmark, TDC, A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Grundfos, SAS Danmark og Lego.

Rift om medlemmerne

DI har tidligere forsøgt at kapre Novo Nordisk, men det forsøg endte med en brat afvisning fra Lars Rebien Sørensen, topchef i Novo Nordisk. Sidste efterår havde DIs administrerende direktør Karsten Dybvad planlagt at præsentere et nyt branchefællesskab for medicinal- og medicoindustrien i Danmark. Men Novo Nordisk-chefen ville det anderledes.

Falck

I et brev – som Berlingske tidligere har refereret – gjorde Lars Rebien det klart over for Karsten Dybvad, at han er »meget bekymret« for det nye samarbejde. Brevet fik ifølge oplysningerne dengang den ønskede virkning, og planerne er indtil videre udskudt.

Præcist hvad der ligger bag skiftet, er uklart. Der skulle tidligere have været modsætninger mellem DI-medlemmer inden for produktion og dem, som er inden for transportområdet.

De to parter kan have et modsætningsforhold, fordi transport er en omkostning på produkterne, og det kan skabe vanskeligheder for to så forskellige parter at være i samme organisation.

25BUSPeter-Schtze.jpg

Tilbage i tiden har der været stridigheder mellem DI og Dansk Erhverv. I 2006 smeltede erhvervsorganisationerne HTSI og Dansk Handel & Service sammen til Dansk Erhverv. Dengang sagde den daværende formand for Dansk Erhverv, Poul Erik Pedersen, at flere virksomheder var fejlplaceret i DI, og DI kaldte efterfølgende den kommentar for uhørt.

DI er den dagsordensættende arbejds-giverorganisation på det danske arbejdsmarked. Organisationen har 10.000 medlemmer, mens Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder, som dog i gennemsnit er noget mindre end virksomhederne i DI.

Dansk Industri har eksisteret i sin nuværende form siden 1992, men har historie tilbage til 1838, da Industriforeningen blev grundlagt.

Thorleif Krarup

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen