Berlingske Business

Færch-enkes advokat kæmper på to fronter

færch
Tineke Færch. Sagen mellem tobaksenken Tineke Færch og hendes datter Merethe prøves i Østre Landsret, hvor den begynder mandag d. 5. oktober kl. 9.30 Foto:

Tirsdag var Færch-klanens matriark Lone Færch, Merethe Færchs eksmand og hendes bror, Erik Stener Færch, i vidneskranken i landsretten, hvor Tineke Færch har sagsøgt sin datter for over 200 millioner kroner.

Færch-klanens matriark Lone Færch osede af selvtillid og overskud, da hun tirsdag iført lang sort frakke og markant ravkæde gjorde sin entré i den fornemme gamle retssal i Østre Landsret i København. Lattermild og venlig underholdt hun om sit nyfødte barnebarn i formiddagspausen, inden hun skulle afgive forklaring. Den ene af Tineke Færchs advokater lod sig charmere, mens Tineke Færch selv forholdt sig tavs trods den glædelige familieforøgelse.

færch

Forholdet mellem Færch’erne fra »sjællandsklanen«, som den 84-årige tobaksenke Tineke Færch tilhører, og Færch’erne fra »jyllandsklanen«, som Lone Færch tilhører, har traditionelt været præget af mistillid. Det er i hvert fald en historie, Sjælland-Færch’erne plejer at fortælle, og Tineke Færch betragter Lone Færch som datterens allierede.

07BUSNasdaq-1.jpg

Inden Lone Færchs ankomst havde Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, krydsforhørt Tineke Færchs tidligere svigersøn, guldsmed Lance Henningsen, som for to år siden blev skilt fra datteren Merethe Færch.

Der er noget bassethund-agtigt over Lyngby-guldsmeden, som så en smule sørgmodig ud i sit mørke, let krøllede jakkesæt. Men skilsmisse eller ej – sådan virkede han også under tidligere retssager anlagt af Tineke Færch, hvor han har afgivet forklaring.

Tyge Trier koncentrerer sig om to hoved­temaer under retssagen. Det ene handler om »insider-handel«, selv om han ikke konkret bruger udtrykket fra børsverdenen.

06BUSTineke-Faerch.jpg

Udsigt til en god handel

Men Tyge Trier forsøger at vise, at Tineke Færch blev holdt i uvidenhed om, at de aktier, som hun solgte til datteren i 2006 for 57 millioner kroner, i virkeligheden var meget mere værd – og at de andre aktører i Færch-dramaet, herunder Merethe Færch og Lance Henningsen, udmærket vidste det og øjnede en glimrende handel.

Færch-sagen i retten i Helsingør

Under retssagen i byretten i Helsingør kom det frem, at Skandinavisk Holding, som Færch Holding ejede 15 procent af, allerede i 2004 modtog et købstilbud på over 20 milliarder kroner.

Men ifølge Lone Færch, som dengang sad i bestyrelsen i Skandinavisk Holding, blev tilbuddet afvist, og der blev ikke talt meget mere om den sag. Men siden opnåede BAT forkøbsret til aktierne, og Credit Suisse blev hyret som investeringsbank.

Skandinavisk Holding var den ene af Færch Holdings to værdifulde aktiver, og da aktieposten i Skandinavisk Holding rent faktisk blev solgt tidligt i 2008, eksploderede værdien af aktierne i Færch Holding, og Merethe Færch indkasserede gevinsten. Men da det blev Lone Færchs tur til at sætte sig i vidneskranken, afviste hun, at nogen bred kreds, herunder Merethe Færch, kendte til dette inden salget i 2008. Samme billede tegnede Lance Henningsen, som forklarede, at årsagen til, at han og Merethe Færch mente, at der var tale om en god handel, alene var, at den fastsatte voldgiftskurs på Færch Holding-aktierne steg år for år.

I byretten i Helsingør lykkedes det ikke Tyge Trier at overbevise dommerne om, at Tineke Færch havde været udsat for noget komplot.

Aftale om særeje ikke respekteret

Det andet emne, som Tineke Færchs advokat kredser om, er, at Merethe Færch og Lance Henningsen i stilhed giftede sig i 2009 uden at respektere betingelsen i aktieoverdragelsesaftalen om, at Merethe Færch skulle eje sine Færch-Holding-aktier i fuldstændigt særeje. Gjorde hun ikke det, kunne overdragelsesaftalen annulleres.

Og det var præcis, hvad Tineke Færchs tidligere advokat, nu afdøde professor Preben Stuur Lauridsen, gjorde, da han opdagede giftermålet, hvorefter han på Tineke Færchs vegne afkrævede Merethe Færch op mod 300 millioner kroner.

Byretten fandt dog, at der var tale om »en undskyldelig misforståelse«, som skyldtes fejl hos Merethe Færchs rådgivere. Så købsaftalen mellem mor og datter består, indtil landsretten måtte bestemme noget andet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen