Berlingske Business

Færch-datter møder omsider op i dramatisk retssag mod sin mor

06BUSTineke-Faerch.jpg
Moderen Tineke Færch (foto), der har anlagt sag mod sin datter, Merethe Færch, mødtes i går i landsretten i sagen om salg af aktier. Foto: Thomas Lekfeldt

Tobaksenken Tineke Færchs datter, Merethe, kunne huske meget lidt om sin overtagelse af moderens Færch-aktier i 2006, da hun blev krydsforhørt i Østre Landsret. Merethe Færch fremstod følelsesmæssigt påvirket af sagen.

Der herskede en giftig atmosfære, da mor, Tineke Færch, og datter, Merethe Færch, for første gang i årevis sad over for hinanden. Begge forsøgte at lade upåvirkede, hvilket lykkedes bedre for mor end for datter.

færch

De to er som nat og dag. Tineke Færch er med sine 84 år elegant med nybølget frisure inspireret af dronning Ingrid, perfekt make-up og grågrøn spadseredragt indbegrebet af sofistikeret og velhavende Vedbæk-frue. 48-årige Merethe Færch er ligesom moderen en af landets rigeste kvinder, men bruger ikke penge og tid på frisør og guldsmykker og ligner en almindelig gennemsnitsdansker sammenlignet med sin strålende smukke mor.

Afspillede skænderi

Mødet mellem mor og datter fandt sted i Østre Landsret mandag i en retssag, som kan blive skæbnesvanger for Merethe Færch. Tineke Færch forlanger nemlig at få returneret op mod 300 mio. kr., som hun mener, at datteren har franarret hende i en stor handel med A-aktier i Færch Holding tilbage i 2006 med hjælp fra Tineke Færchs egne illoyale rådgivere.

Tineke Færch blev dengang så forbitret, at hun bl.a. meldte datteren til politiet, som ransagede dennes hjem i Gilleleje, hvorefter Merethe Færch returnerede Tineke Færchs julegaver til sine børnebørn uåbnede.

Færch-sagen i retten i Helsingør

Tineke Færch tabte retssagen mod sin datter i byretten i Helsingør i 2014 med et brag, men nu kører appelsagen altså i Østre Landsret, hvor datteren Merethe Færch for første gang møder op i modsætning til i byretten. Ifølge retsformanden i landsretten har der været »overvejelser« omkring Merethe Færchs tilstedeværelse i Østre Landsret, og ifølge Berlingskes oplysninger har der været lagt pres på hende for at komme og afgive forklaring.

Merethe Færch var følelsesmæssigt påvirket af situationen. Inden hun skulle i vidneskranken, afspillede hendes Plesner-advokat Peter Schradieck en båndoptagelse af en diskussion eller skænderi om den omstridte aktiehandel mellem hende og moderen. Under afspilningen måtte Merethe Færch tørre øjnene, mens hun forsøgte at dække sit ansigt, og Peter Schradieck lagde en beroligende hånd på hendes arm, mens hans assistent tilbød hende et glas vand.

Merethe Færchs advokat bad landsrettens tre dommere om at lukke dørene for pressen under afhøringen af Merethe Færch af hensyn til det pres, hun er udsat for, men det blev afvist af dommerne.

06BUSTineke-Faerch-afvises-.jpg

Det var således en trykket Merethe Færch, der tog plads i vidneskranken, hvor Tineke Færchs advokat Tyge Trier energisk gik i gang med at krydsforhøre hende. Merethe Færch talte meget lavt og utydeligt, og retsformanden måtte flere gange bede hende tage hånden væk fra munden, så tilhørerne kunne høre, hvad hun sagde.

Merethe Færch gav under afhøringen indtryk af at have forstået meget lidt eller i hvert fald huske meget lidt af den store aktiehandel, som hun gennemførte med moderen for ni år siden.

Dengang gældsatte hun sig i stor stil og lånte over 30 mio. kr. i Danske Bank til handlen. Alligevel huskede hun ikke, om banken havde set købsaftalen, som siden er blevet meget omstridt. I 2011 kom det nemlig frem, at der eksisterede to udgaver af aftalen, hvor kun den ene indeholdt et punkt, der stipulerede, at Merethe Færch skulle eje aktierne som fuldstændigt særeje.

På flere punkter modsagde hun tidligere vidneudsagn, herunder ægtefællen, guldsmed Lance Henningsen.

Færch-sagen

Kendte angiveligt intet til planer

Merethe Færch kendte angiveligt intet til planerne om, at Færch Holdings aktier i BAT, eller at BAT havde forkøbsret til aktierne. I byretten sagde Færch Holdings tidligere bestyrelsesformand Thomas Hartwig, som også var bestyrelsesmedlem i Skandinavisk Holding, at dette var generel viden blandt A-aktionærerne.

Det var netop BATs køb af aktierne i 2008, der mangedoblede værdien af Merethe Færchs A-aktier. Tineke Færch påstår, at hun blev holdt uvidende om, at værdien af hendes A-aktier stod til at blive mangedoblet, da hun solgte dem til datteren i efteråret 2006.

Tineke Færch ved retten i Helsingør.

Merethe Færch kunne heller ikke gøre rede for, hvem der var hendes rådgivere og hvornår. Et af de centrale punkter i Tineke Færchs angreb er, at de advokater, som, Tineke Færch troede, var hendes i den store handel, i virkeligheden arbejdede for datteren.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor bl.a. matriarken i Færch-klanen, Lone Færch, Merethe Færchs ægtefælle, Lance Henningsen, og Merethes bror, Erik Stener Færch, skal afgive forklaring.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen