Berlingske Business

Aktier kan øge både stolthed og loyalitet hos medarbejderne

BM
Jens Christian Hansen. Foto:

Det er overraskende, at kun hver ottende medarbejder i Grundfos besluttede sig for at købe medarbejderaktier i virksomheden. I særlig grad fordi disse medarbejderaktier for nogle måneder siden blev tilbudt med betydelige rabatter. Overraskende at så mange sagde tak, men nej tak til en sikker gevinst.

Det kan tolkes på to måder: Enten at en meget stor del af medarbejderne ikke har tillid til den fremtidige indtjening i Grundfos og dermed heller ikke tillid til deres chef, Mads Nipper, eller at ordningen med medarbejderaktier er for besværlig, for ubetydelig og dermed ligegyldig.

Svaret er sandsynligvis det sidste. Ordningen med medarbejderaktier har ført en henslumrende tilværelse de senere år, men kan nu blive vakt til live igen i forbindelse med en omlægning af skattereglerne.

16BUSMads-Nipper-195705.jpg

Kort fortalt går det ud på, at medarbejderne fra og med 1. juli 2016 først bliver beskattet af gevinsten på aktierne, når de igen sælges og ikke – som hidtil – når aktierne købes.

Medarbejderaktier kom til verden i 1971, dengang man talte varmt om både ØD og OD – økonomisk demokrati og overskudsdeling. Tanken med medarbejderaktier var, at virksomheden og den ansatte fik fælles interesser for at bringe virksomheden fremad, og at virksomheden ved at tilbyde disse økonomiske incitamenter fik mere loyale medarbejdere. Kravet fra skattemyndighederne for at give skattefrihed for rabatten på aktierne var, at aktierne skulle bindes i mindst fem år.

Hverken OD, ØD eller medarbejderaktier fik dog siden den store udbredelse. Socialdemokraternes tanker med ØD, mens Anker Jørgensen var statsminister, var meget vidtgående, nemlig gradvist at ændre ejendomsretten til produktionsmidlerne. Intet mindre. Det forslag fik dog aldrig nogen konkret gang på jord, da både højrefløjen og venstrefløjen jordede forslaget. Venstrefløjen fordi man frygtede at blive for meget sovset ind i kapitalisternes interesser.

16BUS-Rikke-Aagaard-Christe.jpg

OD – overskudsdeling – havde derimod ikke på samme måde stærke politiske tilhørsforhold, men handlede i al sin enkelhed om, at en virksomhed kunne dele en mindre del af overskuddet med sin medarbejdere.

I realiteten lever både ØD og OD i dag i fineste form. Således ejer lønmodtagerne via pensionskasser og -fonde meget betydelige andele i børsnoterede selskaber, og mange virksomheder har en række incitamentsordninger til medarbejderne i de forskellige lag i virksomheden. Så altså masser af både ØD og OD.

Også ordninger med favorable aktietildelinger bliver brugt. I forbindelse med statens delsalg af DONG til kapitalfonden Goldman Sachs, ATP og PFA i 2014 blev der tilbudt medarbejderne at købe aktier med rabat. Omkring halvdelen af DONGS medarbejdere købte aktier. Direktørerne købte for millionbeløb, de nederste i DONG-hierarkiet for mindre beløb. Det har foreløbig været en tordnende succes med en mangedobling af gevinsten. Også Novo Nordisk-medarbejdere på mange niveauer har tjent styrtende på Novo Nordisk-aktiekursens stigninger over de seneste ti år. Også selv Novo-aktien er faldet tilbage på det seneste.

Viborg-borgmester begræder Grundfos-fyringer

Man må formode, at virksomhederne i forbindelse med det markant stigende behov for arbejdskraft over de kommende år tager en række af de incitaments- og loyalitetsordninger i anvendelse, som passer bedst til den pågældende virksomhed. Det er tvivlsomt, om den klassiske ordning med medarbejderaktier får luft under vingerne og for alvor kommer til at fylde noget i det billede. Det er synd.

Både DONG, Novo Nordisk og andre virksomheder viser, at aktier til de ansatte, når det bliver grebet rigtigt an, kan være med til ikke bare at give et væsentligt tilskud til lønnen, men også skabe loyale og stolte medarbejdere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen