Berlingske Business

Aktiedyk og optur efterlader Glencore med tømmermænd

glen
Glencores hovedkvarter i Schweiz Foto:

Efter et voldsomt aktiedyk i sidste uge, er Glencore ved at være tilbage på sporet, men faldende råvarepriser og milliardgæld giver stadig virksomheden hovedpine.

Det gigantiske mineselskab Glencore er måske kommet sig helt efter det paniske styrtdyk sidste uge, og analytikere og investorer har aflyst frygten for at ende som den krakkede finanskæmpe Lehman Brothers.

SWITZERLAND-COMMODITIES-COMPANY-EARNINGS-GLENCORE

Men den britisk-schweiziske virksomhed skal ikke pakke bekymringerne helt væk.

Glencore har nemlig en stor gæld, og investorerne bekymrer sig fortsat om bevægelser i den globale økonomi. Den aftagende økonomi i Kina truer efterspørgslen på råvarer, og det er ikke uden betydning for Glencore, som også sælger kobber.

Det er et par af de faktorer, som er skyld i, at Glencore-aktien har været på deroute på børsen de sidste uger. I starten af juni lå aktien på 289 pund - mandag den 28. september var prisen faldet til 68,52 pund.

jan bech andersen

Forklaringen er frygt. Frygt for Glencores evne til at nedbringe gæld og for markedet i Kina.

Alligevel har virksomhedens ledelse med Ivan Glasenberg i spidsen indtil for nyligt været tilbageholdende med at anerkende alvoren i situationen.

Den 19. august kunne Glencore annoncere, at virksomheden havde tabt 676 mio. dollar i det første halve år. Sidste år i samme periode havde virksomheden en profit på 1,7 mia. dollar. Ivan Glasenberg prøvede alligevel at berolige aktionærerne ved at skrive i et brev »at råvarepriserne tilsyneladende er drevet af fornemmelser og tekniske faktorer frem for realiteter.«

Investorer og analytikere svarede prompte: Hvordan kunne virksomheden fortsat nedbringe en tung gæld på mindst 30 mia. dollar?

Frygten for, at Glencore ikke ville være i stand til at nedbringe gælden, ledte til det voldsomme dyk mandag den 28. september, hvor aktierne faldt 29 pct. på en enkelt dag. Koncernens ledelse reagerede tirsdag ved at betegne virksomheden som »operationelt og finansielt robust«. »Vi har et positivt cashflow, god likviditet og absolut ingen solvensproblemer,« lød det blandt andet.

MARKETS-EUROPE-STOCKS/GLENCORE

Glencore-aktierne har nu igen indhentet tabet fra sidste uge. Glencore-aktien steg mandag 18 pct. på børsen i Hongkong og 21 pct. i London.

En analytiker fra finanshuset Sanford C. Bertnstein & Co. udtale, at selskabets gæld ikke udgjorde et problem for firmaet.

Alligevel forudser andre analytikere, at virksomheden vil blive ved med at være presset, indtil investorerne er overbeviste om, at Glencore er i stand til at nedbringe gælden.

»Virksomhedens aktier vil være forbundet med risiko, indtil virksomheden har styrket kapitalgrundlaget,« skriver analytiker i J.P. Morgan Cazenove i London Dominic O'Kane i en kommentar.

Glencore blev børsnoteret med succes i maj 2011 og kostede dengang omkring 520 pund pr. aktie. Siden er råvarepriserne halveret og Glencore-aktien sluttede mandag den 28. i kurs 68,6 pund.

Ivan Glasenberg, der ejer mere end 8 pct. af aktierne har forvandlet virksomheden, som han købte sig ind i i de tidlige 1990'ere, til en gigant med 181.000 ansatte. Virksomheden, der har base i Baar i Schweiz, er en usædvanlig kombination af forretningsområder. Udover at være en kæmpe metal- og olieproducent med miner i blandt andet Zambia, Australien og Tchad, er Glencore førende inden for handel med olie og andre råvarer verden over.

Glencore argumenterer for at denne kombination af forretningsområder giver virksomheden en unik indsigt i markederne.

Et centralt område i Glencores strategi var 30 mia. dollar-overtagelsen af Xstrata i 2013, som udover at være en af verdens førende inden for udledning og eksport af kul også var store inden for kobber og andre metaller. Forretningsovertagelsen har siden vist sig at være dårlig timet. Xstrata kom med en bunke gæld i bagagen, og derudover er kulpriserne faldet. Det skyldes dels det generelle fald i råvarepriserne, men også at kul er faldet i popularitet, fordi det er det mest forurenende fossile brændstof.

Kobberprisen, som fylder 30 pct. af Glencores operative indkomst er også faldet omkring 18 pct. i år.

Analytikere fra Goldman Sachs forudser, at kobberpriserne vil falde fra 5.000 til 4.500 dollar per ton inden slutningen af 2016. Det er en af grundene til, at Glencore midlertidigt har lukket kobberminer forskellige steder i Afrika.

Der har været tale om, at virksomheden vil nedsætte gælden ved at udstede aktier for 2,5 mia. dollar og suspendere udbytte.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen