Berlingske Business

1.000 nye danske Vestas-job på to år

Vestas begynder året i plus for første gang i fem år Vestas:
Det går godt for Vestas, og det giver flere arbejdspladser. Foto:

Det går godt for Vestas, og lokal­områderne i både Øst- og Vestjylland nyder godt af fremgangen. Men der er stadig langt op til fordums store skare af danske ansatte.

I skrivende stund mangler Vestas mindst 54 medarbejdere i Danmark. En juridisk rådgiver i Aarhus, en ingeniør i Lem, en teknisk supporter i Ringkøbing – ja, det er faktisk stort set ligegyldigt, hvad dit felt er, så er der en åbning hos vindmølleproducenten.

Det har mange hundrede danskere følt de seneste to år, hvor Vestas har kæmpet sig ud af sin krise og øget sin medarbejderstab betragteligt.

Vestas opjusterer RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaf

Tal, som vindmølleproducten har delt med Berlingske, viser, at antallet af Vestas-medarbejdere i Danmark er vokset med over 700 personer siden bunden i 2013. Vestas har dog ændret opgørelsesmetode i 2015, og hvis man gør tallene sammenlignelige, så er antallet af nye vindmøllejob tættere på 1.100 på to år. En skarp kontrast til kriseårene, hvor tusinder af Vestas-ansatte mistede deres levebrød.

»Vi mærkede det, skal jeg lige hilse og sige. Det var nogle slemme tider,« siger formanden for Dansk Metal Skjern-Ringkøbing, Helge Albertsen.

»Men nu er vi der, hvor vi godt kan snakke om fuld beskæftigelse. Der spiller Vestas en stor rolle, for de tager rigtig mange ind. Det er helt, helt andre tider.«

Er der en smed til stede?

For Helge Albertsen er tiderne faktisk så forandrede, at lokalafdelingen af Dansk Metal har en arbejdsløshed på beskedne 1,5 procent. Ikke mindst takket været Vestas, der med sin jobvækst har skabt en helt anden form for udfordringer.

»Det er utroligt svært at finde ledige hænder. Vestas har et ry for at være en god arbejdsplads, så det er ikke den virksomhed, der har sværest ved at finde arbejdskraft. Mange, der allerede har job, søger over til Vestas, og det skaber nogle udfordringer andre steder,« siger Helge Albertsen.

Vestas får sin hidtil største ordre i år

Alt i alt er der dog ingen tvivl om, at udfordringerne med Vestas nye ansættelsesbølger er at foretrække frem for de store fyringsrunder, der prægede selskabet for ganske få år siden.

»Det gav utryghed i hele området. Den situation er vi heldigvis ovre, og man kan tydeligt mærke, at der er meget større optimisme. Det mærker man hele vejen i fødekæden. Lige fra underleverandører til detailhandel. Alle steder,« siger Helge Albertsen.

Vestas opjusterer RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaf

Blandt de forretningsdrivende på Ringkøbings gågade er Vestas’ stadige fremgang i antallet af ansatte til stor glæde. Ikke fordi man med ét sælger flere skjorter, fjernsyn eller sofaer, men fordi arbejdspladser er det, der holder en by levende.

»Det er ikke noget, vi mærker lige med det samme, når Vestas ansætter et par mand mere. Men på længere sigt er det vigtigt for Ringkøbing, for det gør, at huspriserne holder sig, og det er også med til at udvikle byen, så flere flytter til,« siger indehaveren af herretøjsforretningen Finn S., Finn Greve Sørensen, der lige nu oplever stigende salg i sin forretning i Ringkøbing:

»Men vi kan ikke kun give Vestas skylden eller æren for, hvordan det går. For os tæller det generelle forbrug højere, og om det lysner forude. Og det kan folk altså se, at det gør.«

Et stykke til toppen

Selv om der er blevet tilføjet over 1.000 danske job i Vestas-koncernen, blegner jobvæksten stadig noget, når man sammenligner den med slutningen af 00erne.

Fra 2008 til 2010 var der tæt på 8.000 Vestas-arbejdspladser i Danmark, men da krisen ramte, stod selskabet med alt for meget kapacitet i Danmark.

vestas

En efterårsdag i 2010 tog daværende topchef Ditlev Engel konsekvensen og lukkede fire fabrikker i Danmark: Nakskov, Viborg, Rudkøbing og Skagen mistede alle store arbejdspladser.

MHI Vestas, der er Vestas’ og Mitsubishis samarbejde om havvindmøller, er begyndt at producere i Nakskov igen.

RB PLUS Vi er på vej mod vindmøller af gigaformat Vestas

Men om Vestas nogen sinde kommer op på 8.000 arbejdspladser i Danmark, er tvivlsomt, vurderer Sydbank aktieanalysechef, Jacob Pedersen:

»Først og fremmest så kommer det ikke til at ske inden for produktion, for der vil være andre markeder, der er mere interessante at udbygge end i Danmark,« siger han og tilføjer:.

»Kan man så forestille sig, at de centrale funktioner kan trække det? Hvis vi ser 20-25 år frem i tiden, så kan det godt være, at Vestas har en forretning, der er mange gange større, men vi skal meget langt frem, før det virker rimeligt.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen