Berlingske Business

Her er boligpriserne faldet mest

De fleste danske boligejere har kunnet se deres friværdier falde kvartal for kvartal i 2008, og områderne i Københavns omegn er blandt de hårdest ramte. Flere jyske og fynske kommuner trodser dog den generelle udvikling og har oplevet stigende priser.

Ishøj syd for København og Lyngby-Taarbæk Nord for. De to byer er de steder i Danmark, hvor boligpriserne faldt mest i 2008. Nyborg er også hårdt ramt. Omvendt er boligkrisen er gået helt hen over hovedet på store dele af Fyn og det sydlige Jylland. Her er priserne mange steder steget jævnt. Også i Ringkøbing-Skjern, Haderslev og Holstebro er priserne steget betydeligt.

I Ishøj og Lyngby har nedturen for villaer været på knap 20 procent begge steder. I de fleste andre kommuner omkring København er priserne også faldet med lidt mere end ti procent. Men de overgår ikke udviklingen i Ishøj, hvor et hus på 140 kvadratmeter, der for et år siden kostede tre mio. kr., nu kan købes til 2,4 mio. kr. Forklaringen er enkel, mener indehaver af DanBolig i Vallensbæk Strand, Jens Emkjær.

»Ishøj er et område med lave indkomster sammenlignet med nabokommunerne. Derfor har en hurtig tilpasning været nødvendig. Ellers havde folk ganske enkelt ikke råd til at købe et hus,« siger Jens Emkjær.

Han vurderer, at priserne i Ishøj nu er kommet ned i et passende leje, hvorfor der også er lidt flere købere fremme.

»Vi kan især mærke en stigende interesse fra nydanskere. De holder hånden under boligmarkedet i Ishøj likge nu,« siger Jens Emkjær.

Prisfaldene på ejerlejligheder i Storkøbenhavn er en smule højere end på villaer. De mest er priserne faldet i Nyborg og Favrskov, hvor salgsprisen er bombet tæt ved 32 procent ned. Herefter tegner kommuner nær København sig for hovedparten af de 20 følgende pladser på listen over største prisfald.

I Nyborg vurderer ejendomsmægler Jørn Laursen fra Home, at prisfaldene især skyldes de nye luksusprægede havnelejligheder i den dyre ende af prisskalaen. De har udgjort en meget stor del af salget i årene 2004-2007, hvilket gav høje gennemsnitspriser. Men ved indgangen til 2008 var de fleste nye projekter udsolgt, og salget af nye boliger har derfor udgjort en langt mindre andel af det samlede salg. Men priserne har oven i dette også været under markant pres.

»Udbuddet af lejligheder er rimelig stort i Nyborg, og der er ikke mange købere i markedet. Så er det lidt uligevægtigt,« siger han.

Omtrent samme forklaring på tallene fra Nyborg kommer fra lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School. Han advarer samtidig mod at tolke alt for voldsomt på kvadratmeterpriser fra forskellige kommuner.

»I små kommuner er der kun solgt få boliger, og derfor er usikkerheden stor. Man bør derfor kun sammenligne større kommuner, hvor der har været et større antal handler,« siger Jens Lunde.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen