Berlingske Business

Verdens største olieselskab forlader Grønland

grønland
Foto:

Mens andre giganter i oliebranchen summer som bier om Grønland, trækker verdens største olieselskab nu stikket og trækker sig ud af jagten på olie i Grønland.

Exxon Mobil Corp, der med en profit på 41 milliarder dollar eller 222 milliarder kroner sidste år, leverede det næststørste overskud for et selskab i USAs historie, er  ikke blandt byderne på de eftertragtede grønlandske licenser i det enorme havområde Grønlandshavet ved Nordøstgrønland.

Det erfarer Business.dk. i dag fra pålidelige kilder i oliebranchen.

Superkoncernen toppede i 2012 Fortune 500-listen over USAs største virksomheder.

Grønland olie

Det koster milliarder af kroner at lave efterforskning og udvikle kommercielle oliefelter i Arktis. Det store franske olie-og gasselskab, Total, advarede i september sidste år mod, at de store energiselskaber borer efter olie i de arktiske farvande. Risikoen for en miljømæssig katastrofe og deraf skade på virksomhedens image, sagde Totals topchef dengang i et interview med Financial Times.

Exxon Mobil har foreløbig intet meldt ud om eller hvorfor det trækker sig fra Grønland. Men oliegiganten vil ifølge vurderinger i branchen fokusere på investeringer i udvikling i produktion af naturgas, herunder den kontroversielle skifergas, i USA, hvor der på kort sigt er udsigt til store fortjenester.

Den strategi har Exxon Mobil tilsyneladende valg i stedet for at kaste nye milliarder i jagten efter olie og gas i Arktis, bl.a. i havene ved Øst- og Vestgrønland, uden at selskabet kan vide, om der på langt sigt bliver fundet en dråbe olie.

Grønland

Set i lyset af erfaringerne fra Nordsøen, vil det måske kræve 50 prøveboringer over de næste mange år, før der i bedste fald bliver bingo for Exxon Mobil og olieindustrien i Grønland og Arktis, så der kan udvikles kommercielle oliefelter.

Exxon Mobil, der har global ekspertise med olie- og gasefterforskning og produktion med hovedkontor i Irving i USA har allerede trukket sig fra en koncession i Vestgrønland og på vej til at trække sig for yderligere én. Begge koncessioner afleverer datterselskabet Exxon Mobil Exploration Greenland Limeted til de grønlandske råstofmyndigheder.

Der har virkelig været rift om godbidderne blandt de 19 olie- og naturgaskoncesssioner i Grønlandshavet, som Grønlands Selvstyres råstofbureau, Bureau of oil and minerals, BMP, har udbudt i et område på 50.000 kvadratkilometer i Grønlandshavet mellem Nordøstgrønland og den norske øgruppe Svalbard.

Giganter fra verdens næststørste olieselskab, britisk-hollandske Shell, til britiske BP, amerikanske Chevron, norske Statoil og det nationale japanske Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC) er kandidater til kontrakter med BMP, dvs. koncessioner i Grønlandshavet. Grønlands nationale olieselskab, NunaOil, er pr. lov medejer af 12,5 procent i de tre konsortier, der får koncessionerne.

Desuden kan knap en håndfuld andre store vestlige olieselskaber se frem til at få olielicenser. Direktør Jørgen T. Hammeken-Holm, chef for BMP, på dansk Råstofstyrelsen, venter at underskrifterne snart er i hus, så Grønlands råstofminister, Jens-Erik Kirkegaard, ved en offentlig højtidelighed formodentlig inden jul kan meddele den samlede pakke.

Det vil sige, hvilke selskaber der får licenser og hvem, der bliver operatører i det enorme havområde ved Nordøstgrønland, der er ved at udvikle sig til klodens nordligste offshore-felter.

"De grønlandske myndigheder sætter sikkerheden og miljøet ved boringer meget højt på olieområdet. Det skal der ingen tvivl herske om. Et fuldt boreprogram med seismiske undersøgelser og én til to prøveboringer over en periode på op til 16 år vil koste anslået mindst 500 mio. dollar eller mindst 2,7 milliarder kroner pr. koncession," siger direktør Jørgen T. Hammeken-Holm.

Direktøren regner med, at prøveboringerne tidligst begynder om en halv snes år, da olieselskaberne skal have udviklet den bedste teknologi og boretikning til de vanskelige forhold i havet ved Østgrønland, hvor der året rundt er mange isbjerge og havis.

Modsat Grønland har Rusland og Norge adskillige haft olie- og gasboringer adskillige steder i Arktis. Shell, der foreløbig har brugt 24 milliarder kroner på at forberede de ligeledes ekstremt dyre prøveboringer ved Alaska, ventes at starte boringer i sommeren 2014 efter et par fejlslagne indledende operationer denne sommer.

Mens mange eksisterende olie- og gasreserver i andre dele af verden er faldende, ligger 13 procent af verdens ikke påviste oliereserver og 30 procent af de ikke påviste naturgasreserver ifølge United States Geological Survey, der er USAs geologiske undersøgelser. Ud for Nordøstgrønland skønnes der at ligge fossile brændsler, der omregnet svarer til 31 milliarder tønder olie.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen