Berlingske Business

Vækst over hele linien i Novozymes

10BUSNovozymes-praesenterer.jpg
Novozymes’ nye administrerende direktør, Peder Holk Nielsen, præsenterede et pænt halvårsresultat. som investorerne straks kvitterede for på Københavns Fondsbørs. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Enzymer. Investorerne belønner enzymproducenten Novozymes for et pænt resultat for 1. halvår. Stigning i aktiekursen på 3,01 procent. »Det flasker sig for Novozymes«, siger koncernchef Peder Holk Nielsen.

Novozymes formåede endnu en gang at levere et regnskab med pæn vækst – noget der blev lagt mærke på aktiemarkedet. Og der var fremgang i alle forretningsområder.

Med en organisk vækst i det samlede salg på seks procent, en vækst i den primære drift på syv procent og en overskudsgrad på knap 25 procent i de første seks måneder af 2013 havde enzymgiganten heller ikke noget af være flov over.

»Det er helt som forventet og det flaskede sig stort set,« sagde koncernchef Peder Holk Nielsen med jysk beskedenhed på gårs­dagens pressemøde i Novozymes’ hovedsæde i Bagsværd.

Fredagen igennem førte Novozymes på Københavns Fondsbørs og var det selskab, der oplevede den største stigning i aktie­kursen.

Ved lukningen af fondsbørsen klokken 17 lå Novozymes-aktien i kurs 208,50 – en stigning på 3,01 procent siden morgenstunden.

Novozymes havde et salg på 5,9 milliarder kr., et driftsoverskud på 1,4 milliarder kr. og et overskud på bundlinjen på 1,1 milliard kr. i halvåret januar-juni. Salget af enzymer til industrien, der producerer vaskemidler, steg med seks procent. Årsagen er væksten i salget af enzymer til vaskemidler til at øge vaskeevnen og vask ved lave temperaturer. Enzymer til vaskemidler udgjorde i øvrigt en tredjedel af salget og var største segment i Novozymes’ forretning.

Vækst via innovation

Enzymer til bioenergi var ligeledes markant og udgjorde 16 procent af selskabets salg. På trods af, at det amerikanske marked for bioenergi faldt med syv procent i første halvår af 2013 i forhold til samme periode sidste år, var Novozymes i stand til at nå en vækst i den del af enzymforretningen på seks procent mere end markedet.

»Det er et godt eksempel på, hvad vi kan gøre via vores innovation,« fastslog koncernchefen.

I resten af 2013 venter selskabet ligeledes en pæn vækst på enzymer til bioenergi. Salget af enzymer til landbrugs- og foder­industrien steg dog mest i første halvår. Her var der en organisk vækst på 13 procent.

For helåret 2013 nedjusterer Novozymes sine forventninger en smule på grund af en ugunstig udvikling i valutakurser. Der ventes en vækst i salget – målt kr. – på mellem fem og syv procent mod tidligere udmeldt fem til otte procent. Nettoprofitten – resultatet efter skat – ventes at blive mellem syv og ni procent eller lidt mere end tidligere udmeldt.

Den gradvise sænkning af selskabs­skatten i Danmark fra 25 procent til 22 procent i 2016 får Novozymes’ finansdirektør, Benny Loft, til at klappe i hænderne. Sænkningen slår allerede igennem i år.

»I nogle perioder ligger mere end 60 procent af skattebetalingen i Danmark. Vi er superglade for sænkningen af skatten, som betyder, at bundlinjeresultatet for koncernen bliver positivt påvirket,« understreger Benny Loft.

For hele 2014 venter Novozymes en vækst i salget på fire til syv procent med en stigning i lønsomheden, dvs. et overskud på bundlinjen på seks til ni procent.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen