Berlingske Business

Statsministeren svarer udenom i solcellesag

06BUSthorning-og-loekke.jpg
Fire gange spurgte Lars Løkke Rasmussen i går Helle Thorning-Schmidt, hvornår hun fik kendskab til den milliardregning, der er resultatet af sidste års solcelleboom. Men han fik intet svar. Her får den nuværende og den tidligere statsminister sig en mere uformel snak i en pause. Foto: Thomas Lekfeldt

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen spurgte i går statsminister Helle Thorning-Schmidt ind til solcellesagen fire gange uden at få svar.

Solcellesagen begyndte som en historie om lovsjusk i Klima- og Energiministeriet, men nu er den rykket helt tæt på regeringstoppen. Senest blev statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i går spurgt hele fire gange til, hvornår hun blev informeret om den milliardregning, sidste års solcelleboom efterlader i Danmark.

Men statsministeren svarede ikke. Hele optrinet fik spørgeren Lars Løkke Rasmussen (V) til at undre sig højlydt, men lige lidt hjalp det.

»Først var der et hul. Og så var der et hul mere og et hul mere. Og med det indblik jeg har, så ser det også ud, som om man har siddet nogle advarsler overhørigt. Derfor spørger jeg igen, hvornår statsministeren første gang blev opmærksom på, at regeringens solcellelov medførte helt ukontrollerede meromkostninger,« spurgte Lars Løkke Rasmussen.

»Det her er en sag, der har været diskuteret i Folketinget på mange forskellige måder. Og så vidt jeg er orienteret, så har klima- og energiministeren også deltaget i samråd. Men jeg synes da, det er ærgerligt, at Venstre affærdiger den principielle diskussion, som det her brev var udtryk for,« svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt over flere omgange uden at svare konkret på, hvornår hun selv blev opmærksom på solcellesagens alvor.

Regeringstoppen_biz

Baggrunden er, at regeringstoppen i forrige uge sendte et brev til formanden for Folketingets Præsidium Mogens Lykketoft (S). Formålet var at indskrænke en kommende Rigsrevisionsundersøgelse af solcellesagen og få en principiel diskussion af kommende undersøgelser.

Men brevet affødte massiv kritik, og siden har regeringen accepteret, at Rigsrevisionen får udleveret alle efterspurgte papirer om det lovforberedende arbejde.

Statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) har i et brev til Folketingets formand Mogens Lykketoft gjort klart, at Statsrevisorerne »tager det for givet«, at undersøgelsen af solcellesagen kan fortsætte. Mens man efterfølgende vil være »åben for en dialog« om Statsrevisorernes og Rigsrevisionens rolle, hvis Folketinget ønsker det.

Lidegaard_jha_Business

Den løsning påskønner både statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon (S) »i meget høj grad«, selv om der ikke tegner sig et flertal i Folketinget for at begrænse Stats- og Rigsrevisionens beføjelser.

Her til formiddag mødes Folketingets Præsidium for at forholde sig til regerings-toppens brev. Men næstformand Bertel Haarder (V) forventer ikke, at præsidiet vil foretage sig yderligere i sagen.

»Statsrevisorerne har svaret. De vil gennemføre undersøgelsen. Og det ville være mærkeligt, hvis Folketingets Præsidium mente noget andet. Vi skal ikke være overrevisorer over for Statsrevisorerne, og derfor mener jeg ikke, at vi skal foretage videre i sagen. Jeg formoder, at det vil være hele præsidiets holdning,« siger Bertel Haarder.

Berlingske Business var i går i kontakt med Statsministeriet, men her har man ikke nogen yderligere kommentarer til sagen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen