Berlingske Business

Statoil: »Vi har ingen guldfeber i Arktis«

22BUSHammerfest LNG plant a.jpg
Overskrift
Siden gasfeltet Snøhvit i Barentshavet i 2007 kom i produktion, har Statoil solgt flydende gas for mere end 70 milliarder kroner fra sit anlæg i Hammerfest. Foto: ?Harald Pettersen/Statoil
 

I olieindustrien venter man, at Statoil vil investere i at bygge et nyt stort oliefelt i Barentshavet til et kæmpemæssigt milliardbeløb. Statoils koncerndirektør Tim Dodson holder kortene tæt til kroppen.

Med en rekordlav oliepris er olieselskaberne meget passive i Grønland. Ud for Vestgrønland har Statoil, allerede før olieprisen påbegyndte sit drastiske fald, foreløbigt trukket sig helt ud af efterforskningen.

Til gengæld har Statoil fortsat stærkt fokus på mulighederne for at finde olie andre steder i Arktis, nemlig i Barentshavet.

I den norske del af Barentshavet gearer flere olieselskaber ellers gevaldigt ned for tiden. De afventer, hvad fremtiden byder.

Statoil foretager for tiden analyser og overvejer, hvornår og om selskabet skal beslutte at sætte gang i ét af de mest fascinerende olieprojekter i Arktis. Det har fået navnet Johan Castberg og ligger i det arktiske Barentshavet, hvor Statoil har gjort et fund med ganske betydelige mængder olie samt naturgas.

22BUSTim-Dodson---Statoil.jpg

Kæmpeprojekt udskudt

Eksperter vurderer, at det vil koste mellem 60 og 100 milliarder kroner at bygge Johan Castberg op til at producere olie. Olien skal formentlig sendes i rørledninger til et landanlæg omkring Nordkap.

Men på trods af, at dommedagsprædikanter i lyset af den lave oliepris har givet Statoils prestigeprojekt dødsstødet, er det langtfra tilfældet.

Foreløbigt har Statoils ledelse udskudt at tage stilling til byggeri af projektet til juni i år. Ifølge de mest positive olieanalytikere bliver Johan Castberg økonomisk bæredygtigt med en oliepris på 70 til 80 dollar per tønde. Andre, der ser pessimistisk på sagen, mener, at prisen skal være mindst 110 dollar per tønde for, at Statoil med fornuft kan investere i Johan Castberg.

I industrien venter de fleste imidlertid, at projektet vil blive realiseret inden for de nærmeste år.

Statoil har i en årrække været et af de mest aktive olieselskaber i Arktis og har investeret mange milliarder kroner i både efterforskning og produktion af olie og gas i Norske-havet og Barentshavet, især i Barenshavet.

»Olie- og gasfund i Barentshavet har aldrig givet Statoil guldfeber,« fastslår selskabets koncerndirektør, Tim Dodson, over for Berlingske.

Både Statoil og et par andre olieselskaber har gjort store fund i Barentshavet. Tim Dodson har under interviewet, der foregår i en pause under konferencen Arctic Frontiers i Troms, pokerface på. Den britiske koncernchef afslører ikke selskabets planer og overvejelser for Johan Castberg.

Norge

Statoil har intet hastværk

Hvornår, Statoil siger bingo højt og giver grønt lys for investeringer under forventningerne om at kunne begynde at skovle penge ind fra undergrunden i Barentshavet, er uvist. Tim Dodson vælger sine ord med omhu.

»For Statoil haster det ikke med at investere. Vi tager et skridt ad gangen i Barents-havet,« siger han.

Af de 130 prøveboringer, der er foretaget i Barentshavet, har Statoil deltaget i mere end 100, så alene i efterforskning har selskabet alt i alt brugt et enormt beløb i norsk Arktis.

Olie- og gasjagt højt mod nord er ekstremt dyrt. Ifølge eksperter, blandt andet i Verdensnaturfonden WWF, der advarer mod boringer i Barentshavet, koster det over 500 millioner kroner, hver gang et selskab foretager en prøveboring i det barske og kolde hav. Den norske stat støtter olieselskaberne med store statssubsidier. Ser man på olieprisen de seneste år, har der været størst aktivitet i Arktis, når olieprisen har været høj.

To store selskaber, Statoil og franske GDF Suez, plus lille, danske DONG afleverede ved årsskiftet deres efterforskningslicenser i Baffin Bugten ved Nordvestgrønland tilbage til Grønlands Selvstyre.

RB Plus: Nu gør vi krav på Nordpolen.

Efter analyser af de foreløbige, seismiske undersøgelser fra Baffin Bugten ud for Vestgrønland sagde Statoil stop.

»Vi ser ikke noget stort forude og har nu trukket os ud af vore to licenser i Vestgrønland. Der er ikke potentiale nok til at gøre kommercielle fund. Det er der i Barents-havet,« lyder det fra Tim Dodson.

Ifølge USAs nationale geologiske undersøgelser ligger 22 procent af verdens uopdagede ressourcer af olie og naturgas i Arktis. At lede efter olie er som lotterisedler. Der er langtfra gevinst hver gang.

Alligevel har eksperter dristet sig til at sammenligne chancerne for at vinde den store gevinst i Arktis med, hvad der foregår i den store boomende skifergas- og olieindustri i USA. Det afvises promte af Tim Dodson.

»Det er et helt fejlagtigt billede af situationen. For lige bortset fra Norge har der aldrig været nogen stor aktivitet i Arktis,« siger han.

olie

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen