Berlingske Business
17:59Business Live er tilbage i morgen kl 7

Intern kritik af Corydons DONG-aftale

pix-super aftale corydon
»Vi har indgået den bedste handel, vi kunne få set fra skatteydernes synspunkt. Det er sagens fakta. At der er debat og følelser omkring den overrasker mig ikke,« siger Bjarne Corydon. Foto:

Fra flere fronter i baglandene hos regeringspartierne S og SF lyder der nu stærk kritik af regeringens planlagte salg af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Salget af dele af det danske energiselskab DONG Energy får nu utilfredsheden til at sprede sig i regeringens egne rækker hos både Socialdemokraterne og SF. Aftalen med den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs får hård kritik med på vejen fra både borgmestre, tidligere ministre, medlemmer af folketingsgrupperne samt Europa-Parlamentet.

En af de kritiske røster er den socialdemokratiske borgmester i Fredericia, Jacob Bjerregaard, der var en af partiets største stemmeslugere ved kommunalvalget i november.

»Goldman Sachs og den danske energipolitiks kronjuvel, nemlig DONG, er et forkert match. Goldman Sachs har igennem de senere år vist, at de er interesseret i meget kortsigtede investeringer, og jeg mener simpelthen ikke, at det er den måde, vi skal drive dansk energipolitik på. Min holdning er, at enten staten eller en dansk pensionskasse bør stå for at skyde kapital ind i selskabet, så det bliver på sikre, danske hænder,« siger han.

Nyrup_DONG_Business

Den tidligere socialdemokratiske energiminister og forhenværende EU-kommissær, Poul Nielson, kritiserer regeringen for overhovedet at sælge ud af det statslige energiselskab. Han mener, at salget bør stoppes.

»Danmark har brug for DONG som en slags entreprenør for landets energipolitik. Man undervurderer, hvor meget det betyder for, at vi kan indfri vores meget store ambitioner inden for energipolitik,« siger Poul Nielson, der ikke skjuler sin uenighed med regeringens plan for DONG:

»Det gør mig deprimeret, at dette sker under en socialdemokratisk ledet regering.«

DONG_Skattely_Business

I løbet af den seneste uge er det i flere medier kommet frem via anonyme kilder, at PensionDanmark afgav et højere bud pr. aktie i DONG end Goldman Sachs. Det bekræftes af centrale kilder i regeringen over for Berlingske, men her lægger kilderne dels vægt på, at PensionDanmark samlet ikke vil sprøjte nok kapital ind, og at pensionsselskabet stillede skrappe krav for at gå ind – uden dog at ville komme kravene nærmere. Finansminister Bjarne Corydon (S) har da også sagt, at buddet fra Goldman Sachs samlet set var det bedste, men en række kilder udtrykker over for Berlingske alligevel kritik af, at man valgte at indgå aftalen med den amerikanske investeringsbank. En af dem er Thomas Gyldal Petersen, der er socialdemokratisk borgmester i Herlev.

»Finansministeren har gjort det klart, at det var det bedste bud, men man skal også kunne stå inde for salget. Når PensionDanmarks midler er bragt i spil, sidder jeg med en tanke om, at det havde været at foretrække, hvis DONG kunne blive på danske hænder,« siger han og fortsætter:

»Det virker til at være en meget lukrativ forretning for Goldman Sachs, men jeg har endnu ikke forstået, hvorfor det er så god en forretning for det danske samfund at indgå partnerskab med netop Goldman Sachs frem for et stort dansk pensionsselskab.«

Goldman Sachs’ investering i DONG sker via et datterselskab i Luxembourg, hvorefter aktierne ifølge DR Nyheders research vil blive kanaliseret videre i skattely på blandt andet Cayman Islands og i Delaware.

På nuværende tidspunkt er det stadig uklart, om det vil have nogen konsekvenser for den danske statskasse, men alene dét at regeringen samarbejder med en virksomhed, der bruger den slags metoder, får hård kritik i baglandet.

»Det kommer desværre ikke bag på mig, at Goldman Sachs opfører sig på den her måde. De har vist gennem årene, at det er deres måde at drive forretning på. Men det synes jeg er uetisk, og jeg synes også, at alle de partier, der står bag det her, bør overveje, om man kan acceptere det. Jeg synes, det er et ekstremt uheldigt signal at sende,« siger eksempelvis Jacob Bjerregaard, der følges op af den socialdemokratiske borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov:

»Når vi i vores kommune sender noget i udbud eller skal have private til at løse nogle opgaver for os, er vi meget optagede af ordentlighed hos firmaet. Jeg synes sådan set godt, at staten kan gøre sig i det samme, når man skal sælge en del af DONG,« argumenterer Adelskov.

DONG_Cory_Business

Og det er ikke kun i baglandet og blandt tidligere ministre, at utilfredsheden er udtalt. I både Socialdemokraternes og SFs folketingsgruppe er kritikken ifølge en række kilder, Berlingske har talt med, udtalt.

Blandt andet har tidligere finansminister og nuværende formand for Folketinget, Mogens Lykketoft (S) ifølge flere af hinanden uafhængige kilder, kritiseret aftalen på et gruppemøde.

Lykketoft, der ikke ønsker at kommentere denne artikel, skal have givet udtryk for, at staten burde have stået for kapitaludvidelsen i DONG Energy, fordi den pris, man kan få fra private investorer, lige nu er alt for lav.

Hans gamle ministerkollega, tidligere overborgmester og EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S), siger:

»Jeg er kritisk over for aftalen. Hvis man kunne have fået en dansk pensionskasse i stedet, synes jeg ikke, at der er nogen grund til at entrere med Goldman Sachs med det renommé, som de har.«

Hvordan har du det med, at det er en socialdemokratisk ledet regering, der vælger at gå den vej?

»Det synes jeg er forkert. Jeg havde ikke forventet det, og jeg havde sandelig heller ikke håbet det.«

pix-dong

Det er dog ikke kun blandt Socialdemokraterne, at aftalen med den amerikanske investeringsbank har vakt harme. Også i SF er der kritiske røster. Blandt andet fra Karsten Hønge, der knap har fået meddelelsen om, at han igen skal indtræde i Folketinget som afløser for den sygemeldte Anne Baastrup, før han blæser til kamp mod regeringens aftale om at sælge DONG. Han anser salget for en stor fejltagelse.

»En centrum-venstre-regering skal saftsuseme ikke sælge ud til kælderkolde amerikanske kapitalister. Det viser, hvordan der bliver leget kispus med samfundet, og det hører ingen steder hjemme med en centrum-venstre-regering. Vi må overlade den slags tanker til de borgerlige,« siger Karsten Hønge, der nu vil bruge sin plads i SFs folketingsgruppe som løftestang for at få diskussionen frem.

»Der er behov for, at der er nogen, der siger tingene, som de er – både i folketingsgruppen og udadtil. Der har i lang tid været tvivl om SFs position, og det er nok meget godt at få nogen, der slår sømmene i, så man kan høre det.«

DONG_fordeling_Business

Margrete Auken, der er europaparlamentariker og spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget om få måneder for SF, lægger heller ikke fingre imellem i sin kritik af salget.

»Min undren kender ingen grænser. Jeg fatter ikke, hvad der foregår, når man vil sælge et af vores store selskaber, og det endda uden, at der er en ordentlig begrundelse for det. Det vækker selvfølgelig yderligere forundring, at det for Goldman Sachs’ sker via Luxembourg, altså et skattely, som jeg går ud fra stadig er en mærkesag for SF at bekæmpe. Det ser bare dumt og åndsvagt ud. Finansministeren må forklare begavelsen i, at man simpelthen sælger beslutningsmagt til Goldman Sachs i et af vores store selskaber,« siger hun.

SFs politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, »forstår den bekymring, som nogle SF’ere kommer med.«

»Der er ingen tvivl om, at det her er en svær sag, der kan rejse spørgsmål. Det er Finansministeriet, som har forhandlet aftalen på plads, og vi har fået at vide, at det er den bedst mulige aftale. Det stoler vi på. Men vi lytter til bekymringen og vil fremover være særligt opmærksomme på de skattespørgsmål, der rejser sig i forhold til Goldman Sachs,« siger hun.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser dog kritikken, som, han mener, bygger på »forkerte påstande«.

»Vi havde et problem, der skulle løses, medmindre vi skulle gå en anden vej og acceptere, at vi måtte leve med et mindre udbygget DONG, der investerer mindre ambitiøst. Vi har ikke mistet kontrollen med det her selskab. Tværtimod. Vi har aktiemajoriteten, og vi har oven i købet politiske aftaler om, at den vitale energiinfrastruktur i Danmark skal bevares i offentligt eje til evig tid. Vi har indgået den bedste handel, vi kunne få set fra skatteydernes synspunkt. Det er sagens fakta. At der er debat og følelser omkring den overrasker mig ikke,« siger Bjarne Corydon.

Dong Energi vender skuden

Folketingets Finansudvalg skal sige god for aftalen ved at tilslutte sig et såkaldt aktstykke inden 30. januar, hvis ikke tidsplanen for kapitalindsprøjtningen skal skride. Men der er fortsat en række spørgsmål, der kræver svar, før sagen er ordentligt belyst. Det mener regeringens støtteparti, Enhedslisten, og Dansk Folkeparti.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl opfordrer regeringen til at genoverveje aftalen og kræver alle informationer fra budprocessen lagt frem, så det er muligt at vurdere, om det var den bedst mulige aftale.

»Det kan ikke passe, at det er den bedst mulige løsning. Der må kunne laves en løsning for DONG, der er bedre. Det skinner i øjnene, at Goldman Sachs kommer ind på et tidspunkt, hvor værdiansættelsen af DONG ser ud til at være meget lav, men også mener sig berettiget til at stille en masse betingelser. Det virker, som om man har lavet en dårlig aftale fra forhandlernes side,« siger han med henvisning til, at Goldman Sachs har fået ekstraordinær vetoret over store bestyrelsesbeslutninger, bl.a. udskiftning af ledelsen og ny strategi.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen