Berlingske Business

Hvad gør Ayatollahen, når olien slukker?

08BUSiransk-olie.jpg
Olieprisfaldet kan få alvorlige konsekvenser for præstestyret i Iran. Tidligere udenrigsminster Uffe Ellemann-Jensen påpeger dog, at det set med danske øjne er en behagelig udvikling, fordi situationen kan tvinge Iran til imødekommenhed over for Vesten. Arkivfoto: Behrouz Mehri/AFP

Flere observatører mener, at olieprisfaldet kan blive et alvorligt problem for Iran og landets præstestyre. De tidligere udenrigsministre, Per Stig Møller og Uffe Ellemann-Jensen, er uenige, men aner nybrud i forhandlingerne om omstridt atomprogram.

2015 kan meget vel blive et hårdt år for præstestyret i Iran. For at få sine statsbudgetter til at gå op har Ayatollah Ali Khameneis regering brug for en oliepris på 140 dollar for en tønde olie. I går lå prisen omkring 50 dollar for en tønde brent, og det kan få mere end bare økonomiske konsekvenser for Iran, vurderer flere observatører af international politik.

»Med de priser, vi har nu, er de iranske budgetter ved et punkt, hvor man ovordnet set må skære i sine udgifter. Det er ikke populært i befolkningen, og det kan skabe vrede mod lederne,« siger Paul Stephens, der er professor ved Chatham House, et anerkendt britisk institut for internationale analyser.

Luke Patey, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), deler Paul Stephens syn på situationen i Iran:

»Hvis prisen holder sig lav gennem året, vil det være en game changer for indenrigspolitik i Iran. For det vil skade den iranske økonomi og forværre almindelige menneskers liv og jobmuligheder. Det kan antænde protester, som vi har set det tidligere,« siger Luke Patey.

Mærsk Oil - Oliefelter Nordsøen - Boreplatforme. Billeder fra

Når der tidligere har været uro i Iran, har regimet kunnet pege på de vestlige lande og deres sanktioner mod præstedømmet som skurk. Det kan de dårligt nok denne gang, men måske kan de pege på et andet sted.

For olieprisens fald skyldes blandt andet, at OPEC-landene ikke har villet begrænse sin produktion. Saudi-Arabien er et af de stærkeste medlemmer i de olieproducerende landes organisation, og tidligere udenrigs-minister Per Stig Møller (K) ser saudiernes åbne oliehane som et forsøg på at svække Iran:

»Du kan se det som en del af det spil, der foregår mellem shia- og sunnimuslimer. Iran har været langt fremme på banen og har kæmpet en proxy-krig i Syrien, og nu bruger saudierne deres våben over for Iran, og det er olievåbnet,« siger Per Stig Møller.

Den konservative eksminister er ikke den eneste, der har fremhævet det dårlige forhold mellem Teheran og Riyadh som en årsag til, at saudierne har fjernet sikkerhedsnettet under olieprisen. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener dog, at saudierne kan have andre og stærkere bevæggrunde.

»Det er et kompliceret billede. Men jeg tror, det har været et endnu stærkere motiv, at man vil rydde op i OPEC, fordi det ikke har været i stand til at fungere som i gamle dage,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Mærsk Oil - Oliefelter Nordsøen - Borerplatforme. Billeder fra

Hvad end årsagen til olieprisfaldet er, tror de to tidligere ministre ikke, at udfordringerne for Irans økonomi kan udgøre en decideret trussel mod det nuværende styre i Teheran.

»De sidder meget stærkt. Hvis de gør det til et spørgsmål, om sunnierne bruger olievåbnet, kan de samle befolkningen på samme måde, som de gjorde mod Vesten i spørgsmålet om atomprogrammet,« siger Per Stig Møller, der er godt tilfreds med den nuværende oliesituation.

»Iranerne kan ikke være under pres fra to sider med både olien og sanktionerne, og så kan man håbe, at de vil komme os i møde med sanktionerne. Det er det, vi hele tiden har søgt efter.«

pix-arla

Smilet er også svært at tørre af Uffe Ellemann-Jensen.

»Jeg synes, det er en meget behagelig udvikling,« siger han.

»Hvis man helt overordnet ser på virkningen af olieprisfaldet, betyder det en vældig omfordeling af værdier i verden. Set fra vores ende af verden er det de gode, der vinder, og skurkene, der taber.«

Morten

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen