Berlingske Business

Genoprejst Vestas får rum til udbytte

07BUSVestas#2.jpg
Vestas venter nu kun at investere historisk lave 750 millioner kroner i materielle anlægsaktiver i år, hvilket også bidrager til den gode udvikling i de frie pengestrømme. Men omkring forventningerne til næste år og den nye strategi er selskabet hermetisk lukket. Én ting er dog sikkert. Omkostningerne vil fortsat være i fokus. Foto: Henning Bagger

Vestas er ved at få så godt styr på forretningen, at selskabet inden for en overskuelig fremtid kan være i stand til at udbetale udbytte. For bare et år siden stod Vestas uden bankaftale, og der blev spekuleret i en konkursrisiko.

Et aktiehop på enorme 420 procent i år taler sit tydelige sprog om den genopretning, der er sket i Vestas. Der er nu kommet så godt styr på omkostningerne, at pengestrømmene vælter ind i sådan en grad, at gælden er blevet nedbragt med hele 4,2 milliarder kroner det seneste år.

Det bringer nettogælden ned på 5,4 milliarder kroner, og dermed er den kommet under kontrol på rekordtid. For bare et år siden stod Vestas uden en bankaftale, og der blev spekuleret i, at Vestas ikke ville kunne overleve. Med gælden under kontrol er det pludselig ikke længere så utænkeligt, at Vestas vil begynde at udbetale udbytte til aktionærerne i løbet af få år.

»Gælden er blevet nedbragt markant, og det er vores fokus på pengestrømmene, der har gjort det muligt. Vi vil sandsynligvis nedbringe den yderligere, men hvor langt den skal ned, sætter vi ikke tal på,« siger Vestas’ finansdirektør Marika Fredriksson.

Direkte adspurgt om, der skal udbetales udbytte, når gælden er tilstrækkeligt nedbragt, lyder svaret:

»Det er en bestyrelsesbeslutning. Men det er korrekt, at der til den tid er to alternativer; øge investeringerne eller udbetale pengene til aktionærerne.«

11 - Vestas

»Gælden er ved at være på et niveau, som ikke er unormalt for et selskab på Vestas’ størrelse. Vestas burde uden problemer kunne refinansiere sin gæld ved årsskiftet, og så er der principielt rum til udbytte. Vindmølleindustrien er dog så omskiftelig, at jeg tror, at Vestas hellere vil nedbringe gælden til et minimum, fordi det skaber tryghed hos kunderne,« siger Michael Friis Jørgensen.

Vestas9845

»De lave frugter er høstet i år. Vestas’ aktivitetsniveau vil stige næste år, og det gør det svært at holde arbejdskapitalen så langt nede. Samtidig vil investeringsniveauet nok også stige lidt næste år, så jeg ser ikke lige så stærke frie pengestrømme næste år. Det bliver meget spændende, når Vestas i forbindelse med årsregnskabet for 2013 kommer med forventninger til 2014 og ny strategi,« siger Michael Friis Jørgensen.

Vestas venter nu kun at investere historisk lave 750 millioner kroner i materielle anlægsaktiver i år, hvilket også bidrager til den gode udvikling i de frie pengestrømme. Men omkring forventningerne til næste år og den nye strategi er selskabet hermetisk lukket. Én ting er dog sikkert. Omkostningerne vil fortsat være i fokus.

»Vi har stort fokus på at optimere produktionen, og der er stadig muligheder for forbedringer. Vi ser også på omsætningen og på at bruge vores kapital mere effektivt. Vi er i en cyklisk industri, og vores tiltag de sidste år har øget vores fleksibilitet, så vi kan håndtere forandringer i aktivitetsniveauet bedre end tidligere,« forklarer Marika Fredriksson.

Og netop omsætningen var en skuffelse i tredje kvartal med 10,8 milliarder kroner. Selv i serviceforretningen, der ellers har vist fremgang i både omsætning og indtjening kvartal efter kvartal, er omsætningsvæksten nu bremset op med »kun« seks procent vækst i år. Finansdirektøren er dog tilfreds.

»Jeg synes, at vi har fået en pæn del af de nye ordrer, og det er der bestemt fokus på. Men det skal være profitabel vækst. Vi er også tilfredse med væksten og resultat inden for service i år, men jeg kan ikke kommentere på væksten fremadrettet,« siger Marika Fredriksson. Mens resultatet efter skat sandsynligvis fortsat vil være rødt i år – det er negativt med mere end 2,2 milliarder kroner efter årets første ni måneder – er forventningen i markedet, at Vestas i 2014 endelig leverer plus på bundlinjen igen. Vestas venter fortsat at have reduceret antallet af medarbejdere til under 16.000 ved årets udgang fra 22.721 ved udgangen af 2011.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen