Berlingske Business

Gas-bonanza bliver en guldrandet forretning

SKifer_USA_Business
Skifergas har vendt op og ned på energiforsyningen i USA - potentialet er også stort i Danmark. Foto:

I den danske undergrund er der dobbelt så meget af den nye skifergas, som der er tilbage af naturgas i Nordsøen. Det kan blive en guldrandet forretning for staten i blandt andet skatteindtægter.

En ny gas, der har revolutioneret energisektoren i USA, er muligvis på vej til Danmark. Navnet er skifergas, der kan ligge i store mængder i Vendsyssel og Nordsjælland.

Først nu er danske virksomheder og politikere på Christiansborg ved at få øjnene op for, at der bl.a. ved Dybvad, 30 km syd for Frederikshavn, kan være nye store gasforekomster.

For finder verdens femtestørste olie- og gasselskab, franske Total, fund af gas med store produktionspotentialer i de sorte skiferlag i fire kilometers dybde under mulden i Nordjylland, kan det blive en guldrandet forretning for den danske stat. 

I USA er private lodsejere, f.eks. i North Dakota, der lægger jord til udvinding af gas og olie i den sorte skifer og også ejer retten til undergrunden, på få år blevet stinkende rige, da de får 25 procent i royalty af indtjeningen af guldet. Sådan er der ikke i Danmark.

Skifer_Kina_Business

I Danmarks administreres undergrundsloven af staten. Derfor er det Total og den danske stat, der vil score kassen på et nyt gaseventyr. Gennem Nordsøfonden har staten en 20 procents andel af alle olie- og gaslicenser, der er givet til danske og udenlandske olie- og gasselskaber i Danmark. Det gælder bl.a. Totals to skifergas-licenser i Nordjylland og i Nordsjælland.

I den danske undergrund kan der ifølge amerikanske og danske geologer ligge dobbelt så meget af den nye skifergas, som der er tilbage af naturgas i den danske del af Nordsøen. I tal er det knap 190 milliarder kubikmeter gas, hvilket svarer til gasproduktionen i området fra 1972 til 2011. Total og Nordsøfonden vurderer, at hvis skifergasproduktion i Danmark viser sig at være rentabel, vil det give en årlig indtægt i milliardklassen til staten.

»Vi er selvfølgelig ikke gået ind i det her, uden at vi ser, at der er penge i skifergassen. Hvis der teknisk og økonomisk er basis for at starte produktionen, kan det ikke undgå at give store indtægter til staten. Total kommer til at betale godt 60 procent i skat til staten af provenuet af sin 80 procents andel af gasproduktionen. Samtidig vil staten gennem Nordsøfondens 20 procents andel få indtægter fra salg af produkter,« siger projektkoordinator Henrik Nicolaisen fra koncernens danske datterselskab, Total E&P.

04INDMark2.jpg


Den samlede skat, som Total E&P Danmark kommer til at betale bliver godt 60 procent efter 2018, fordi Total betaler selskabsskat og kulbrinteskat af indtjeningen på den danske skifergas.

Indtil nu har Total og Nordsøfonden investeret mellem 300 og 400 mio. kr. i efterforskning og miljøredegørelse for Dybvad-området.

Total borer i slutningen af næste år sin første efterforskningsbrønd ved Dybvad syd for Frederikshavn og vest for Sæby. Det er det første trin på vej mod egentlig mulig produktion af skifergas i Danmark fra omkring 2020, og fra 2018-20 venter Total at køre en testproduktion. I Nordsjælland foretager Total seismiske undersøgelser, og her er der ikke taget stilling til, om der skal indsendes en ansøgning til myndighederne om en efterforskningsboring.

daryl oil


Ud over, at produktion af skifergas kan have en gunstig indvirkning på Danmarks valutabalance, fordi der bliver mindre behov for import af naturgas fra bl.a. russiske Gazprom, kan en dansk gasrevolution skabe tusindvis af job. Ud over omkring 200 job hos Total er der udsigt til tusindvis af job hos specialiserede underleverandører og servicevirksomheder inden for eksempelvis rådgivende ingeniørvirksomhed, logistik, offentlige anlægsarbejdere, stålkonstruktioner, vedligeholdelse, jura, rør, kommunikation, hoteller og restauranter.

I Nordjylland har Total licens i et 3.000 kvadratkilometer stort område i Vendsyssel, mens licensen i Nordsjælland er et 2.200 kvadratkilometer stort område fra Gilbjerg Hoved ved Gilleleje i nord til Køge i syd.
 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen