Berlingske Business

Fortidens synder spøger i Vestas

12BUSVestas-aarsregnskab-pr.jpg
Forsigtige udmeldinger fra Vestas’ finansdirektør, Marika Fredriksson, og topchefen Anders Runevad om forventningerne til 2015 resulterede i borende spørgsmål fra især udenlandske investorer. ?Foto: Liselotte Sabroe

Anders Runevad har sat meget konservative forventninger for Vestas i 2015. Aktiekursen falder skarpt på det, men den svenske topdirektør vil for alt i verden lægge afstand til nedjusteringsspøgelset i Vestas, forklarer flere analytikere.

Forsigtighed kostede i går Vestas 8,5 procent af selskabets børsværdi. Topchef Anders Runevad præsenterede et velkørende 2014-regnskab, men det var anhængeren, som investorerne reagerede på.

Den svenske leder af Vestas præsenterede nemlig en række minimumsforventninger for 2015, som var langt, langt under markedets. Som eksempel kan nævnes omsætningen, hvor analytikerne forventer 7,2 milliarder euro i 2015, mens Runevad forventer et minimum på 6,5 milliarder euro.

»Hvis vi kigger på den guidance for 2015, er den til den svage side af, hvad jeg har forventet. Det er en minimumsforventning, og den indeholder mange ting, som kan gå galt,« siger Vestas-analytiker ved Jyske Bank, Janne Vincent Kjær, der bakkes op af sin analytikerkollega i Nykredit, Klaus Kehl.

»De melder meget forsigtigt ud, og det skal nok ses i lyset af deres historik. Der er ingen tvivl om, at de her udmeldinger ligger et stykke under, hvad markedet havde forventet.«

Vestas’ historie er spækket med vidt- rækkende ambitioner og løfter, som selskabet har knækket nakken på. Seneste grelle eksempel er dobbeltnedjusteringen omkring årskiftet til 2012.

12BUSanders-runevad.jpg

Anders Runevad og Co. lever højt på fortællingen om det nye Vestas, hvor der først og fremmest er orden i tingene.

»Når man ser på deres forventninger til 2015, skal man huske Vestas’ historik. Det var et selskab, som kunderne ikke troede på, som havde en milliardgæld, og som investorerne overhovedet ikke havde tiltro til. Men på bare to år er det lykkedes at vende forretningen, og det er klart, at det vil man ikke give slip på,« siger senioranalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen.

Vestas er et af de selskaber, som der er allermest fokus på i den danske offentlighed. Hvad enten topchefen hedder Runevad eller Engel. Og Sydbanks senioranalytiker kan ikke sige Runevad fri for at have skelet til den behandling, som hans forgænger fik, når man melder så forsigtigt ud:

»Han har også set, hvordan pressen er faldet over Ditlev Engel. Det her er en omskiftelig industri, og jeg er sikker på, at han vil have sit på det tørre,« siger Jacob Pedersen.

Hvis man bladrer et enkelt regnskabsår tilbage i historien om Vestas, finder man også spådomme om fremtiden. Da Anders Runevad præsenterede 2013-regnskabet, var hans forventninger til 2014 ligeledes beskedne. Han ventede en omsætning på minimum seks milliarder euro, og han leverede en omsætning på 6,9 milliarder euro. Han forventede et EBIT-margin på minimum fem, men han leverede mere end otte.

I 2015-forventningerne har man også taget højde for alt. Alt. Under investorkonferencen nævnte Vestas’ finansdirektør, Marika Fredriksson, at Vestas jo også kunne blive ramt af strejker og transportproblemer, mens Anders Runevad i et efterfølgende interview med Berlingske nævnte, at dårligt vejr og leje af kraner også var usikkerhedsmomenter for Vestas. Men det er ikke nødvendigvis skidt, mener Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank:

»Jeg synes bare, det viser, at de har indeholdt alt i de forventninger. Noget er ting, som vi sjældent render ind i, men de er der stadig. Men man kan ikke afvise, at man vil gøre alt for, at man leverer på sin guidance, og at man ikke vil nedjustere,« siger hun.

Vestas slutter året med nye ordrer

Mens de danske analytikere tog godt imod de forsigtige toner fra Vestas’ hovedkontor i Aarhus, var de udenlandske anderledes kritiske på investormødet. Analytikere fra storspillere som HSBC, Barclays og Macquarie stillede alle borende spørgsmål til Vestas’ forventninger:

»Nogle af spørgsmålene er blevet stillet før, men jeg er bange for, at jeg må stille dem igen,« indledte Shai Hill fra Macquarie sine spørgsmål til Vestas’ forventninger: »Er der nogle pris- eller udgiftsproblemer, der er dukket op for nylig, som gør, at I tror, at EBIT-margin bliver lavere i 2015 end i 2014?«

Vestas

Men Runevad og Marika Fredriksson stod fast: De forventer ikke, at nogen lande vil underlevere, og der er heller ikke dukket noget ekstraordinært op, som kan ændre deres vurdering af Vestas’ situation. Og som Marika Fredriksson sagde til Berlingske kort efter offentliggørelsen af regnskabet:

»Forventningerne, som du hentyder til, er forsigtige, og jeg tror, at markedet er klar over, at vi som virksomhed er forsigtige i dag. Men endnu vigtigere er det at understrege, at det er vores bedste estimat, og som selskab er vi stadig tunge hen imod slutningen af året. Forventninger bliver måske set som forsigtige, men det er stadig højere forventninger, end vi havde til 2014.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen