Berlingske Business

Dansk skiferboring rykker nærmere

04BUS21282767.jpg
Eksperter regner med, at milliarder af kubikmeter skifergas kan hentes op af jorden i Danmark. Foto: Scanpix

Den franske energigigant Total er klar til at bruge trecifrede millionbeløb på at bore efter skifergas i Danmark næste år. Det bliver dog først om fem-syv år, at det for alvor står klart, hvor stort det økonomiske potentiale er i skifergas herhjemme.

Udvinding af den omdiskuterede skifergas i Danmark rykker nærmere. Anerkendte, amerikanske geologer vurderer, at der sandsynligvis er store forekomster herhjemme. Skønnet lyder på, at der dybt under jordens overflade kan ligge 67 milliarder kubikmeter gas, der kan være mange hundrede milliarder kroner værd.

Den franske energigigant Total er sammen med det statslige Nordsøfonden langt med forberedelserne til den første efterforskningsboring i Nordjylland. Håbet er at få alle tilladelser fra myndighederne på plads, så boringen kan indledes i slutningen af 2014.

»Resultatet af efterforskningsboringen bliver vigtig for vores videre færd i Danmark. Hvor stort skifergas kan blive i Danmark, er endnu meget tidligt at udtale sig om. Vi skal nok hen omkring 2020, før vi er så langt, at det kan vurderes mere præcist. Men vi tror på projektet, og det er derfor, at vi investerer så mange penge. Inden vi har egentlig produktion, vil vi have investeret 1,5 milliarder kroner eller mere,« siger Henrik Nicolaisen, projektkoordinator for Total i Danmark.

Alene den første boring kommer til at koste omkring 300 mio. kroner. Og Total har allerede brugt størstedelen af de penge til indkøb af blandt andet de enorme mængder stål, der skal bruges. Hvis boringen viser et kommercielt potentiale i at udvinde skifergas, venter der flere boringer, inden en egentlig produktion kan komme på tale. Og skal Danmark blive udviklet til et nyt skifergas-bonanza, kræver det tusindvis og atter tusindvis af produktionsboringer.

Det er konklusionen i både USAs geologiske undersøgelser, USGS, og den danske samarbejdspartner De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

04INDMark2.jpg

Inden Total og Nordsøfonden kan bore, skal en vurdering af virkninger for miljøet – en såkaldt VVM-redegørelse – dog i offentlig høring til foråret, før den endelige tilladelse fra myndighederne kan gives. Ikke mindst sikkerheden i forhold til grundvandet skal dokumenteres.

Men Henrik Nicolaisen påpeger, at skifergassen i Danmark ligger helt nede i fire kilometers dybde, og derfor ikke burde volde problemer i forhold til grundvandet.

»Myndighederne i Danmark stiller store krav til sikkerheden, og vi er sikre på, at det kan gøres miljømæssigt forsvarligt. Ellers gjorde vi det ikke. Vi har en forpligtelse både over for os selv og over for Danmark til at gøre det ordentligt,« siger Henrik Nicolaisen.

Skifergas

Peter Helmer Steen, der er direktør for Nordsøfonden, er da heller ikke i tvivl om sikkerheden.

»Potentialet er så stort, at det er vigtigt, at vi får det undersøgt. Og det er først, når vi får boret, at vi for alvor begynder at vide mere. Vi kan gennemføre boringerne helt miljømæssigt sikkert med de teknologier, vi har. Vi går med livrem og seler, hvad angår miljø og sikkerhed,« forsikrer han.

Også den grønne tænketank Concito vurderede tidligere på året i en rapport, at efterforskningen bør kunne gøres miljømæssigt forsvarligt. Men miljøorganisationer som f.eks. Greenpeace er imidlertid stærke modstandere af skifergas, da de blandt andet er bange for de kemikalier, der bruges til selve fraktureringen af skiferen. I bund og grund mener en række miljøorganisationer slet ikke, at man bør udvinde yderligere fossile energikilder, men de ønsker i stedet en endnu hurtigere overgang til fossilfrie energiformer som vedvarende energi.

daryl oil

Regeringen besluttede tidligere på året, at der ikke vil blive givet nye efterforskningstilladelser, før Total og Nordsøfondens efterforskning er færdig, og man dermed har fået et erfaringsgrundlag.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen