Berlingske Business

Danmarks undergrund er fyldt godt op med skifergas

04INDMark2.jpg
Der kan være skifergas for milliarder i den danske undergrund. Foto: Scanpix

Amerikanske eksperter anslår i ny vurdering, at Danmarks undergrund måske gemmer på lige så meget skifergas, som der mellem 1972 og 2011 er produceret af naturgas i den danske del af Nordsøen. Det kan være hundredvis af milliarder kroner værd for Danmark.

Fænomenet skifergas er i fuld gang med at ændre verdens energifremtid. I USA pumpes gigantiske mængder op, og også Danmarks undergrund kan have et stort potentiale af den nye form for gas. Det viser den første realistiske vurdering, der er lavet af USAs nationale geologiske undersøgelser, U.S. Geological Survey (USGS).

Eksperterne fra det førende geologiske institut anslår, at store områder i Danmarks undergrund gemmer på lige så meget skifergas, som der i perioden 1972-2011 blev produceret af naturgas i den danske del af Nordsøen. Vurderingen lyder, at der kan ligge 186 milliarder kubikmeter skifergas på land og til havs dybt nede i undergrunden. Det er to gange de mængder naturgas, som Energistyrelsen regner med, at der er tilbage i den danske Nordsøen.

Der er endnu ikke gjort fund af skifergas i Danmark, men USGS vurderer, at der er rigtig gode chancer for at gøre fund. I første omgang vil det dog kun være rentabelt at udvinde skifergassen på land, hvor der vurderes at være omkring 67 milliarder kubikmeter. Den første prøveboring venter om et års tid, og hvis der viser sig at være forekomster i kommerciel skala, kan det på sigt være hundredvis af milliarder kroner værd for den danske stat.

04BUS21282767.jpg

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) synes dog, at det er for tidligt at juble.

»Hvis gassen er der, og det er miljømæssigt forsvarligt, og vi kan sikre en god udnyttelse, har vi ikke råd til at lade være. Det adskiller sig ikke markant fra den udvinding, vi har ude i Nordsøen, men det er forskellig undergrund, og derfor skal det undersøges. Hvis den er der, kan skifergassen erstatte kul som en trædesten til vores 100 procent uafhængighed af fossile brændstoffer,« siger Martin Lidegaard.

Der vil ikke blive givet nye efterforskningstilladelser de første par år, fordi såvel de miljømæssige som kommercielle vurderinger af de første prøveboringer først skal foreligge. Martin Lidegaard understreger dog, at der andre steder i Europa endnu ikke har været den store succes med at finde skifergas i kommercielle mængder, og at man derfor ikke skal vente et regulært boom som i USA.

Blandt europæiske politikere og topfolk i gasbranchen er der imidlertid forhåbninger om, at skifergas har potentiale til på dramatisk vis at kunne reducere Europas afhængighed af at importere energi.

Læs også: Brancheanalyse: Medvind i offshore-industrien

En dugfrisk undersøgelse fra Poyry Management og Cambridge Econometrics fortæller, at den nye energiform på lang sigt kan skabe én million nye job i Europa. Samtidig lyder vurderingen, at skifergassen kan forbedre Europas økonomi med, hvad der svarer til 27.000 milliarder kroner.

Udover de mange penge handler det også om forsyningssikkerhed. Europæisk produktion af skifergas kan ifølge eksperterne reducere importen af gas med mellem 62 og 78 procent i 2035, samtidig med at efterspørgslen stiger med næsten 90 procent. Gør man import af energi og produktion af skifergas op, vil skiftet væk fra import til europæisk produktion af skifergas frigive mange milliarder af kroner, der kan skabe masser af job og igen give ekstra store skatteindtægter til EUs lande.

Skifergas

De amerikanske geologers vurdering er blevet til i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, der har bidraget med informationer for at sikre det bedst mulige grundlag for vurderingen af Danmarks skifergasressourcer.

Gassen ligger i lag tre-fire kilometer under jordoverfladen. Den er især i undergrunden i Vendsyssel, dvs. nord for Limfjorden, og i Nordsjælland, men der er også et potentiale for skifergas i resten af Sjælland samt i Vest- og Midtjylland. Ja, selv under København kan der være gas.

Det er den internationalt anerkendte amerikaner dr. Don Gautier og hans team af geologer i USGS, der kommer med det nye bud på Danmarks ressourser af skifergas.

Usikkerheden er dog stadig meget stor, og først når der kommer resultater fra prøveboringer, kan industri og myndigheder være mere sikre på, om skifergassen kan blive et nyt gaseventyr for Danmark.

daryl oil

»Mulighederne er mange. Lige fra, at Danmark har betydelige ressourcer af skifergas til, at der ingenting er. For mig er sagen simpel. Hvis jeg var dansker og involveret i problematikken, om gasressourcerne er betydelige eller ej, ville jeg lave nogle få prøveboringer for at se, om der er gas,« siger Don Gautier til Berlingske Business.

Det amerikanske energiagentur (EIA) har tidligere skønnet, at mængderne af skifergas i Danmark kunne være endnu større end USGS’ vurdering. Men USGS’ vurdering bygger på en mere detaljeret og nuanceret geologisk model.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen