Berlingske Business

Atomkraften har fået ny energi

akraft_Fukushima_Business
På trods af ulykken efter tsunamien ved fremlagde den japanske regering en ny energiplan, som igen satser på kernekraften. Foto:

Katastrofen ved Fukushima fik verden til at stoppe op og diskutere A-kraftens fremtid. Men alt tyder på, at nye atomkraftværker vil skyde op – ikke mindst i Asien. Samtidig er kernekraften kommet ind i varmen hos førende klimaforskere.

Først et jordskælv. Så en tsunami. Og siden gik det helt galt på det japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi 11. marts 2011. Oprydningen er stadig i gang, og alle landets atomreaktorer er koblet ud af systemet for at blive testet. Men fredag fremlagde den japanske regering en ny energiplan, som igen satser på kernekraften.

I kølvandet på tsunamien og katastrofen ved Fukushima proklamerede den tidligere japanske regering, at man ville udfase al atomkraft i 2030. I atomkraftværkernes fravær er energipriserne dog allerede steget voldsomt – og lige så store ødelæggelser Fukushima har påført Japan, lige så vigtig er adgang til billig, stabil energi for landet og dets store industriproducenter.

Det japanske skisma udtrykker på mange måder de overvejelser, som politikere verden over er gået igennem de seneste år. Tysklands kansler, Angela Merkel, har meldt ud, at landet vil lukke samtlige atomreaktorer i 2022. Italien dropper et planlagt atomprogram, og Frankrig vil i 2025 nedtrappe atomkraften til 50 procent af landets elektricitetsforbrug mod 75 procent i dag.

pix-uran

Den modsatte udvikling finder sted i Asien. Atomkraften stormer bl.a. frem i Kina, Korea, Indien og Rusland, og på globalt plan anslår Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i sin seneste analyse af området, at mængden af installeret atomkraft minimum vil vokse med 17 procent frem mod 2030. I den høje ende anslås væksten til hele 94 procent. Det hører med til det samlede billede, at det globale energiforbrug ventes at vokse betragteligt i samme periode, og atomkraften anslås at ville udgøre en mindre del end i dag.

Atomkraftens fremmarch er størst i Asien, men man behøver ikke over på den anden side af kloden for at møde begejstring for uranenergien. Flere østeuropæiske lande satser på atomkraft, og for nylig gav den britiske regering grønt lys for opførelsen af det første nye atomkraftværk i Storbritannien i 20 år. Hinckley Point C hedder det, og bag projektet står franske EDF i samarbejde med kinesiske investorer.

EDF mangler at træffe den endelige investeringsbeslutning, men håbet er, at atomkraftværket – når det står færdigt i 2023 – kan levere strøm til briterne til en fastlagt pris de næste 35 år. Stigende energipriser har skabt furore i Storbritannien den seneste tid, og derfor er stabilitet eftertragtet.

Kritikken lyder dog, at prisen for det nye atomkraftværk er høj. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil afregningsprisen for energien være dobbelt så høj som den nuværende markedspris, men den britiske regering vurderer, at atomkraftværkerne på sigt vil sænke briternes elregning. Den diskussion er endnu ikke afsluttet.

Både lokalt og globalt splitter kernekraften fortsat. Og atomkraftens rolle i den grønne omstilling er omdiskuteret, da den godt nok producerer CO2-fri strøm, men samtidig indebærer betydelige risici og efterlader farligt affald.

I begyndelsen af november fik atomkraften medvind fra en uventet fløj. Budskabet lyder, at vi slet ikke har råd til at sige nej til atomkraft – og det kommer hverken fra industri eller energiselskaber, men fra fire af verdens fremmeste klimaforskere. Forskerne – dr. James Hansen fra Columbia University, dr. Ken Caldeira fra Carnegie Institution, dr. Kerry Emanuel fra MIT og dr. Tom Wigley fra University of Adelaide – mener, at fortsat modstand mod atomkraft »truer menneskehedens evne til at modvirke farlige klimaforandringer«.

»Mens det er teoretisk muligt at stabilisere klimaet uden atomkraft, er der i den virkelige verden ingen troværdig vej til at kunne det uden også at inkludere atomkraft som en vigtig bestanddel,« skriver forskerne blandt andet i et åbent brev til energipolitiske beslutningstagere.

Tjernobyl_Business

Vedvarende energi som vindmøller, solceller og biomasse vil spille en vigtig rolle fremover, men det vil ikke være nok til at tilfredsstille den stigende efterspørgsel på stabil og billig energi, vurderer klimaforskerne. En pointe, som møder opbakning fra Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard.

»Jeg vil helst vælge på første hylde, hvor der står vedvarende energi og energibesparelser. Men desværre er klimaudfordringen så stor og så svær, at vi er nødt til også at vælge blandt de anden og tredje bedste løsninger. Og her kommer atomkraften i spil,« siger Lars Aagaard.

pix-japan

Han anser kernekraft her i Danmark for fuldstændig udelukket, anfører han.

»Jeg har aldrig mødt en kommerciel aktør, som kunne få den sindssyge tanke at bygge et atomkraftværk i Danmark. Det er muligt, at nogen vil overveje det i en akademisk diskussion, men der er simpelthen ikke det hul i markedet her i landet,« siger Lars Aagaard, Dansk Energi.

I Fukushima er den farligste del af oprydningsarbejdet lige begyndt, da selskabet Tepco, som driver kraftværket, er i gang med at fjerne uran- og plutoniumstave fra de beskadigede reaktorer. Arbejdet ventes at tage op imod et år, og det er et vigtigt skridt på vejen til at afvikle Fukushima. Med den nye politiske linje kan landet dog se frem til flere nye atomkraftværker.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen