Berlingske Business

Yellen varsler renteforhøjelser med start i år

USA-FED/
Foto:

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellen vurderer, at Federal Reserve vil hæve renten i år, og de efterfølgende renteforhøjelser kommer gradvist i de efterfølgende år.

Men forhøjelserne følger ingen forudsigelig plan, og de vil være afhængige af den økonomiske udvikling.

Det var essensen af en tale som Federal Reserve-chef holdt sent fredag i San Francisco.

- Jeg venter, at forholdene vil berettige en rentestigning på et eller andet tidspunkt i år, lød det fra Janet Yellen, der igen nedtonede betydningen af timingen af den første stigning.

- Det afgørende for de finansielle markeder og den bredere økonomi er den forventede udvikling i de korte renter, og ikke det nøjagtige tidspunkt for den første renteforhøjelse, noterede hun.

Janet Yellen understregede nok engang i mange og lange vendinger, at afgørelsen er afhængig af de økonomiske data data afhængige og den skiftende vurdering af konsekvenserne af de indkommende oplysninger om de økonomiske udsigter.

- Vi kan ikke være sikre på den underliggende styrke i ekspansion, det maksimale niveau for beskæftigelse er i overensstemmelse med prisstabilitet, eller - på længere sigt - at renteniveauet er i overensstemmelse med maksimal beskæftigelse. Politikken skal justere i takt med at vores vurdering af disse faktorer ændrer sig, lød det blandt andet i talens konklusion.

US-DOW-PLUNGES-OVER-250-POINTS

I lighed med kollegerne i Federal Open Market Committee venter hun generelt, at en "temmelig gradvis stigning i renten vil være hensigtsmæssigt i de kommende år."

Og efter den indledende stigning, vil der ifølge Janet Yellen ikke blive fulgt nogen "forudbestemte trin af stramninger" hverken for størrelsen af stigningerne eller de tidsmæssige mellemrum.

- Stramningstakten kan øges, bremses, sættes på pause eller måske endda skubbes tilbage alt efter den faktiske og den forventede udvikling i aktivitet og inflation, påpegede hun og konkluderede:

- Intet i forløbet af det pengepolitiske udvalgs tiltag er forudbestemt undtagen udvalgets engagement for at fremme vores dobbelte mandat, maksimal beskæftigelse og prisstabilitet.

Ifølge Janet Yellen ventes arbejdsmarkedet "sandsynligvis at forbedres i de kommende måneder."

Hun pegede også at fremskridt i retning af den amerikanske centralbanks inflationsmål har været "mærkbart fraværende".

Detailsalg betegnede Janet Yellen som "skuffende", men Federal Reserve venter at privatforbruget stiger i år på grund af de robuste nøgletal for øget beskæftigelse og effekten af de lave energipriser.

Til gengæld er der bekymringer over den stærke dollar - en ting som Federal Reserves kun sjældent udtaler sig om. Bemærkningerne kom i forbindelse med Janet Yellens syn på andre dele af økonomien.

- Styrkelsen af dollar ser ud til at begrænse nettoeksporten, og de lave oliepriser fremtvinger et fald i boringsaktiviteten, mens opsvinget i boligbyggeriet fortsat ligger på et lavt niveau, lød det.

Alligevel er Federal Reservechefen forsigtig optimist.

- En vigtig faktor, der kan øge min tillid til inflationsudsigterne, vil være en fortsat forbedring på arbejdsmarkedet, lød det fra Janet Yellen.

/ritzau/FINANS

Yellen

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen