Berlingske Business

Wall Street og de vrede amerikanere

23BUSUSA-STOCKS-172528.jpg
Amerikanerne er vrede over, at ingen blev stillet til regnskab for finanskrisen, der sendte folk ud i ledighed og boliger på tvangsauktion. Foto: Mike Segar/Reuters

Krisen er langtfra overstået i USA, selv om det generelt går godt med økonomien. Krisen er flyttet ind i folks hoveder.

Forleden var jeg i biografen og så filmen »The Big Short« om tiden lige før, finanskrisen for alvor begyndte i 2008. Filmen følger fire personer, som allerede i 2005 opdagede det gigantiske svindelnummer med værdiløse huslån pakket ind i uigennemsigtige obligationslån, som bankerne handlede videre.

Resultatet var, som alle ved i dag, at den amerikanske boligboble sprang med en kraft, der sendte chokbølger igennen Wall Street og sendte millioner af amerikanere på gaden og var med til at skabe den finanskrise, verden til dels lider under endnu med kunstigt lave renter og en gældssætning for at holde banker og visse dele af den amerikanske bilindustri kørende.

CHINA-ECONOMY/

Det går bedre, og der er bestemt grund til optimisme. De amerikanske virksomheder har det godt, væksten er på vej frem, og arbejdsløsheden er lav, selv om sidstnævnte jo er genstand for utallige diskussioner også herovre.

Men det, der slog mig ved biografturen, var, at intet er ændret i USA. Folk er stadig rasende på Wall Street, på bankerne, på politikerne og på det faktum, at stort set ingen er blevet stillet til regnskab for det gigantiske finansielle cirkus, som sendte amerikanerne ud i arbejdsløshed ved siden af, at de mistede deres hjem. Og filmen lægger ikke fingrene imellem. Den peger direkte på netop de penge­mænd, der bagefter har kunnet trække sig ud af det hele – ofte med millioner i bonus – og i dag stadig sidder på toppen af samfundet i betroede stillinger. Og som en krølle på halen fortæller filmen, at bankerne nu er begyndt at handle med nye lån, der betænkeligt ligner de gamle. Og sådan er der intet nyt under solen.

USA NEW YORK STOCK EXCHANGE

Jeg har set en del af disse film sammen med amerikanske biografgængere. Hver eneste gang mærker man vreden og indignationen blandt publikum. De har ikke glemt det. De har ikke fortrængt, hvor meget de blev taget ved næsen af deres bankrådgivere, hvoraf en stor del af dem formentlig heller ikke har forstået, hvad de egentligt sad med. Men det hjælper ikke noget her i biograf­mørket, hvor reaktionerne er tydelige. For­argelsen er til stede i biografsalen.

Hollywood kan appellere til følelser, og det er en særdeles kompliceret film, som de fleste af dem er. Det er den tredje af slagsen, jeg har set sammen med amerikanerne, og man skal holde ørerne stive for at følge med i de komplicerede transaktioner, der er tale om. Men også uden for biografsalen er for­argelsen stadig stor.

US-TEXAS-OIL-COMPANIES-WORK-TO-ADAPT-TO-FALLING-OIL-PRICES

Forleden var jeg til en stor bogmesse, hvor nogle af foredragsholderne var folk, der havde skrevet om boligboblen og finanskrisen. Pæne amerikanere mister i sådanne situationer også besindelsen, og når de stiller spørgsmål til forfatterne, bliver der gået til den med spørgsmål som, hvorfor ingen er stillet til ansvar.

For et år siden var jeg også til foredrag med den daværende nationalbankdirektør Alan Greenspan, som også måtte parere nogle meget pågående spørgsmål, blandt andet fordi han hævdede, at ingen kunne forudsige krisen. Altså undtagen de fire personer, som den nye film »The Big Short« handler om, og som forsøgte at redde sig selv ved at handle imod markedet. Problemet var bare, at alt gik ned, så der i sidste ende ikke var nogen til at betale regningen for dem, der havde set problemet i tide. Jo, en fra Deutsche Bank, der fik en bonus på 47 millioner dollar ud af det. Og jo, der var en række bankchefer, der efterfølgende fik store bonusser, efter at skatte­yderne reddede deres banker. Men det er en anden historie.

USA aktier

Spørgsmålet er selvfølgelig i en tid, hvor protestpolitikere i USA vinder frem på grund af folks »vrede«, om USA gjorde det rigtige ved at gå ind og redde en stor del af bankerne med milliarder af dollar og sætte seddelpressen i gang for at stimulere økonomien. Det er det store spørgsmål. Men set ud fra et kortsigtet perspektiv er der vel ingen tvivl om, at hvis ikke præsident Barack Obama havde truffet de her beslutninger, ville USA have været i en langt værre forfatning i dag, og verden ville have set meget anderledes ud.

08BUSB-rs2-201711.jpg

Men derfor stiller amerikanerne stadig sig selv det spørgsmål. Hvad skete der egentligt, og hvorfor er ingen stillet til ansvar for krisen? Og om ikke andet ser vi eftervirkningerne af krisen i det politiske system. Vrede amerikanere møder op hos den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders, hvis socialistiske ideer får mere opmærksomhed, end han ellers ville have fået. Sanders er ifølge dem den eneste, der siger sandheden. At denne udefinerlige størrelse, som Wall Street er, har fået for meget magt. Godt støttet af de mange mere eller mindre dokumentariske film, der er på markedet om en finanskrise, der ikke vil forsvinde fra amerikanernes bevidsthed.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen