Berlingske Business

Vestager: Fiat og Starbucks skal betale trecifrede millionbeløb i ekstra skatteregning

VESTAGER/
Overskrift
Foto:
 
 

Fiat og Starbucks’ skatteaftaler i henholdsvis Luxembourg og Holland er ulovlig statsstøtte. Begge selskaber burde have betalt mindst 150 mio. kr. mere i skat. Det er konklusionen fra EU-kommissær, Margrethe Vestager, i en længe ventet beslutning onsdag.

BRUXELLES: EU-kommissær Margrethe Vestager har onsdag kl. 11 løftet sløret for sin endelige beslutning i de længe ventede sager om kaffekæden Starbucks’ skatteaftale i Holland og bilfabrikanten Fiats skatteaftale i Luxembourg. Aftalerne er ulovlig statsstøtte, og EU-Kommissionen beordrer derfor henholdsvis Luxembourg og Holland til at inddrive yderligere mellem 20 og 30 millioner euro - ca. 150-225 millioner kroner - i skat fra de to selskaber.

»Skatteafgørelser, der kunstigt sænker et selskabs skattebyrde, er ikke forenelige med EUs regler for statsstøtte. De er ulovlige. Jeg håber - med dagens beslutninger - at beskeden bliver hørt af medlemsstaternes regeringer og selskaber. Alle selskaber, store eller små, multinationale eller ej, bør betale deres fair andel i skat,« udtaler Margrethe Vestager i forbindelse med beslutningerne.

21BUSEU-VESTAGERGOOGLE-GAZP.jpg

Sagerne omhandler de skatteafgørelser, som de to selskaber har fået i henholdsvis Holland og Luxembourg, der har tilladt priser for interne handler i Fiat-gruppen og Starbucks-gruppen, som ifølge EU-Kommissionen ikke stemmer overens med markedspriserne og derfor kunstigt har sænket selskabernes skattebetalinger.

»Som et resultat er størstedelen af overskuddet i Starbucks’ kafferistningsselskab flyttet udenlands, hvor det heller ikke bliver beskattet, og Fiats finansieringsselskab betalte kun skat af undervurderede overskud,« hedder det i en pressemeddelelse fra Margrethe Vestager.

Derfor skal Holland og Luxembourg nu opkræve mellem 20 og 30 millioner euro - ca. 150-225 millioner kroner - i manglende skattebetalinger fra de to selskaber.

Både Fiat og Starbucks har på forhånd afvist at have gjort noget forkert, og regeringerne i Holland og Luxembourg har også straks meddelt, at de er henholdsvis »overrasket« og »uenig« i Vestagers beslutninger.

På forhånd har det da også været forventningen, at både landene og selskaberne vil prøve sagerne ved EU-Domstolen.

Sager, der ventes at involvere langt større beløb, om Apples skatteaftale i Irland og Amazons skatteaftale i Luxembourg, er også i den afsluttende fase, men Margrethe Vestager vil ikke sætte dato på, hvornår de beslutninger kommer.

»Budskabet i dag er princippet. Det er de to første sager, men der er andre igangværende undersøgelser, og flere kan komme til, hvis vi har mistanke om, at EUs statsstøtteregler ikke overholdes,« siger Margrethe Vestager på et pressemøde.

Onsdagens beslutninger kommer, efter at EU-Kommissionen sidste år kastede sig ud i et nyt forsøg på at bremse aggressiv skatteplanlægning ved at undersøge, om en række selskabers skatteaftaler i Irland, Holland og Luxembourg er en form for ulovlig statsstøtte til selskaberne.

Vestagers dom: »Skatteaftalerne er ulovlige«

 

De foreløbige konklusioner i de såkaldte åbningsbeslutninger kom frem til, at der var tale om ulovlig statsstøtte, når f.eks. Starbucks i Holland og Fiats finansielle selskab i Luxembourg har fået skatteafgørelser, der sikrer selskaberne en effektiv skattebetaling i landene på ganske få procent.

Det bekræftes med onsdagens beslutninger fra Vestager.

Sagerne om statsstøtte er rettet mod landene, der nu af EU-Kommis­sionen bliver tvunget til at opkræve »skatte­rabatten« til selskaberne.

Mens selskaberne skal have penge op af lommen, får landene således ekstra skattebetalinger ud af sagerne. Når landene alligevel kæmper imod, skyldes det, at det kan få vidtrækkende konsekvenser for de mange selskaber, som man blandt andet har tiltrukket med sit skattesystem. Selskaber som har skabt tusindvis af arbejdspladser, der er langt mere værd end skatterabatterne.

 

EU-Kommissionen har i årtier ønsket mere ens skattesystemer i EU, som vil gøre aggressiv skatteplanlægning sværere for selskaber. Men landene insisterer på selv at stå for skattelovgivningen, og derfor er der fortsat stor forskel på selskabers skatte­mæssige muligheder i de forskellige EU-lande.

Margrethe Vestager understreger da også, at der i det hele taget er behov for at gøre mere for at skabe gennemsigtighed i såvel skattesystemer som skatteaftaler i EU både for at undgå kunstigt lave skattebetalinger, men også for at undgå eventuel dobbeltbeskatning af selskaber.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen