Berlingske Business

Vejen til partiets 100-års mål

29BUSCHINA-EDUCATION-CHILDR.jpg

Toppen af Kinas kommunistparti mødes denne uge. En ny femårsplan skal bane vejen for målet om et moderat velhavende samfund inden 2020. Det kræver vækst i et omfang, der bliver svært at indfri.

Nedtællingen er begyndt til 100-året for stiftelsen af Kinas Kommunistparti. Den første kongres fandt sted i 1921 og havde 12 deltagere. De repræsenterede omkring 50 personer i alt. Planen var dengang at mødes i det mondæne franske kvarter i Shanghai, men politiet dukkede op, og den stiftende forsamling endte med at finde sted på en båd i en sø i naboprovinsen.

I denne uge mødes toppen af Kinas Kommunistparti i Beijing. De repræsenterer i dag over 80 millioner partimedlemmer og sidder solidt på magten i verdens næststørste økonomi. Når samtlige medlemmer af partiets centralkomité mødes, kaldes det for et plenum. Det sker kun én gang om året.

q

Denne gang er særligt vigtig. I over et halvt århundrede er Kina – oprindeligt efter sovjetisk forbillede – blevet styret med såkaldte femårsplaner, der udgør kernen i Kommunistpartiets økonomiske politik og kurs. Den nuværende plan er ved at udløbe, så en ny skal forhandles på plads.

Det er her, partiets fødselsdag kommer ind i billedet. Når partiet runder det skarpe hjørne, skal det kinesiske samfund være moderat velstående, har partitoppen besluttet. Definitionen af, hvad den formulering præcis dækker over, er lidt af en mangelvare. Men ambitionen indebærer, at Kinas BNP skal være fordoblet i 2020 sammenlignet med 2010. Det samme gælder indkomsten for kinesere både på landet og i byerne, og da den kommende femårsplan løber til og med 2020, bliver den afgørende for, om målet bliver indfriet. Det vil kræve, at økonomien årligt vokser med mellem 6,5 og 7 procent i perioden fra 2016 til 2020, vurderer en kinesisk ekspert i en artikel på forsiden af den statsejede avis China Daily.

For ti år siden ville de væksttal have været en smal sag at opnå. Men sådan ser virkeligheden ikke ud anno 2015 og fremefter. Væksten er den laveste i årevis og var sidste kvartal på 6,9 procent. En voldsom turbulent sommer på de kinesiske børser har samtidig fået mange til at sætte spørgsmålstegn ved, om den kinesiske ledelse har styr på situationen.

28busPix-Lego-Jiaxing.jpg

Den økonomiske udvikling gør ikke opgaven med at udforme en ny femårsplan nemmere. Den skal tage højde for alt fra uddannelse og arbejdsmarked til kultur og miljøbeskyttelse. Et hovedfokus bliver fattigdomsbekæmpelse. Kina har fortsat over 70 millioner indbyggere, der lever under den nationale fattigdomsgrænse på omkring 2.400 kr. om året. Deres levevilkår skal forbedres, hvis partiet skal lykkes med 100-års målsætningen. De fleste af Kinas fattige lever på landet. Mange af dem er havnet i økonomiske vanskeligheder på grund af sygdom eller andre forhold, der har været skyld i ekstra udgifter for dem selv eller deres familie. Urbanisering samt bedre og billigere sygesikring kommer derfor til at spille en afgørende rolle.

Den nuværende femårsplan har været med til at skabe fundamentet for Kinas voksende middelklasse. Den udvikling vil Kommunistpartiet forsøge at sætte yderligere turbo på de kommende år. Et øget forbrug er udset til at kompensere for fald i eksporten og mindre gang i den tunge industri og fremstillingssektoren.

Kjos

I gamle dage – under planøkonomien – kunne Kommunistpartiet selv diktere priser og produktion i samtlige sektorer. Sådan fungerer det ikke i nutidens Kina. Men staten fylder stadig meget, hvilket femårsplanen er et eksempel på. Statsejede selskaber dominerer en række sektorer, og generelt er et godt forhold til lokale myndigheder stort set altid en nødvendighed for at drive forretning i Kina.

Formelt bliver femårsplanen først godkendt, når den kinesiske folkekongres mødes i foråret. Men de vigtigste dele af indholdet bliver aftalt i partiets centralkomité på denne uges møde.

lego

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen