Berlingske Business

USA har indledt et forrygende oliecomeback

13BUSChefstrateg-Henrik-Dru.jpg
Arkivfoto. De amerikanske olieproducenter har skåret omkostningerne ind til benet og nyder nu godt af, at oliepriserne har rettet sig det seneste år efter et voldsomt krak i olieprisen.

Den senere tids stigning i olieprisen har kickstartet den amerikanske olieproduktion, som forventes at slå den hidtidige rekord tilbage fra 1970.

De amerikanske olieproducenter har skåret omkostningerne ind til benet og nyder nu godt af, at oliepriserne har rettet sig det seneste år efter et voldsomt krak i olieprisen.

Mens organisationen af olieeksporterende lande, OPEC, forsøger at holde produktionen nede for at understøtte prisen, bliver der pumpet stadig flere tønder op af de amerikanske olie­brønde.

En ny prognose fra EIA (U.S. Energy Information Administration) forudser nu, at USA i 2018 vil nå en produktion på 9,7 millioner tønder dagligt. Holder prognosen, kommer den amerikanske olieproduktion til at slå den hidtidige rekord fra 1970, da der blev hentet 9,6 millioner tønder op af jorden.

Som i alle andre gode eventyr er historien dog ikke forløbet uden blodsudgydelser. Tilbage i januar 2016 nåede prisen på en tønde Crude Oil WTI ned under 27 dollar, og den amerikanske olieindustri blev sat under et voldsomt pres.

Selskaber gik konkurs, borerigge blev lukket, og Goldman Sachs anslår ifølge CNN Money, at næsten 170.000 arbejdspladser inden for olie og gas blev nedlagt mellem slutningen af 2014 og midten af 2016.

IRAQ-OPEC/

Saudi-Arabien stod af

En del af forklaringen på den krakkede oliepris var foruden lavere efterspørgsel, at store olieproducerende lande som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater nægtede at indtage deres traditionelle rolle som svingproducenter, forklarer Doug Collins, der er risikochef for eksport­kredit­forsikringsselskabet Atradius i Maryland, og som følger den amerikanske olieindustri tæt.

»Den beslutning var i høj grad rettet mod de amerikanske producenter,« siger Doug Collins.

»Krakket i olieprisen betød, at de amerikanske fracking- og skiferolieproducenter med stor succes fik reduceret deres omkostninger for at forblive konkurrencedygtige,« siger Doug Collins, der forklarer, at det blandt andet er sket med ny teknologi og udstyr samt lavere omkostninger til medarbejdere.

»Det tror jeg ikke, at OPEC havde forudset. De havde nok håbet, at banen ville være kridtet op til dem selv, når de amerikanske producenter bukkede under,« Doug Collins.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Hurtig genstart

Der er da også sket en konsolidering blandt de amerikanske producenter, men det overraskende har ifølge Doug Collins været, hvor hurtigt de amerikanske producenter har været i stand til at genstarte produktionen i takt med, at olieprisen er steget.

»Der var en tilbagetrækning af produktionen, men i det øjeblik, olieprisen steg, var det ret billigt for producenterne at begynde at producere igen.«

»Mange af felterne er ikke særligt store, og lastbilerne og boretårne står klar, så de bare kan startes i modsætning til de massive opperationer i Mellem­østen eller i tjæresandet i Canada. Det er en helt anden tids­horisont,« forklarer Doug Collins.

OPEC-OUTPUT/RISKS

Ifølge Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, er olieproduktion et af de områder, hvor der er sket de største og mest væsentlige omvæltninger i de senere år. Også selv om det ikke er et område, folk lægger mærke til hver dag.

»For fem år siden importerede amerikanerne ti millioner tønder olie dagligt fra Mellemøsten. I dag importerer de én million tønder,« siger Henrik Druse­bjerg. Han forklarer, at USA har strategiske lagre, der betyder, at landet formentlig kan klare sig uden import af olie i op til mellem tre og tre et halvt år.

»Mit gæt er, at inden for tre år kan de nok finde ud af at hive det sidste op et eller andet sted. Så USA er i dag de facto blevet uafhængig af mellemøstlig olie,« siger Henrik Drusebjerg.

115189144

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen