Berlingske Business

USA: Fed ser skattelettelser som katalysator for ekstra rentehop

GLOBAL-MARKETS/
De amerikanske skattelettelser kan på sigt medføre, at renten må tage yderligere et hop op end hidtil planlagt. Foto:

Den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), vurderer, at de seneste amerikanske skattelettelser på kort sigt kan øge økonomiens omdrejningshastighed mere end forventet. Det betyder, at yderligere renteforhøjelser end allerede planlagt sandsynligvis vil være nødvendige.

Det er hovedbudskabet i referatet fra det seneste møde i den pengepolitiske komite den 30. januar, der blev offentliggjort onsdag aften.

Men protokollen afslører også splittelse blandt udvalgsmedlemmerne, hvor nogle deltagere vurderede, at centralbanken har råd til at være tålmodig med at hæve udlånsrenten. Og det fremgår ligeledes, at effekten af skattelempelserne fortsat er usikker, trods forventninger om at de vil medføre et økonomisk løft.

FOMC noterede skattelettelserne og de forbedrede globale økonomiske udsigter som faktorer, som støtter væksten i USA i år, der nu ses stærkere end hidtil forventet.

Trump

Udvalget vurderede, at virkningerne af de nylige skattelettelser kan være større på kort sigt, end det tidligere blev vurderet, og som følge heraf øge de »stærkere udsigter til økonomisk vækst« og sandsynligheden for, at »yderligere gradvise pengepolitiske stramninger vil være hensigtsmæssige«.

Selve anvendelsen af udtrykket »yderligere« var genstand for en intens debat i FOMC på grund af markedets følsomhed over for ordvalget i erklæringer fra banken.

JP

Nogle deltagere advarede om, at den stædigt lave inflation trods solid økonomisk vækst og faldende arbejdsløshed kan fortsætte med at have problemer med at nå målet på 2 pct., og de bemærkede, at fraværet af »betydeligt løn- eller inflationstryk« vil give centralbanken »råd til at være tålmodig med at beslutte, om man skal øge« renten.

Det vil i så fald »give deltagerne mulighed for at vurdere, om indkommende oplysninger om inflationen viser en solid udvikling mod udvalgets mål«.

Flere udvalgsmedlemmer så en »betydelig usikkerhed« i den sandsynlige virkning af selskabsskattelettelser på investering og vurderede, at en eventuel løneffekt sandsynligvis vil komme i form af engangsbonusser.

23BUSPix5-Kristian-Jensen-0.jpg

Men en række FOMC-medlemmer noterede sig, at arbejdsmarkedets fortsatte styrkelse »sandsynligvis ville oversættes til hurtigere lønstigninger på et tidspunkt«.

Federal Reserve fastholdt nøgletal-vurderingen fra sidste måneds FOMC-møde og de tre forventede rentestramninger i år.

Mødet foregik, før den stærke beskæftigelsesrapport for januar blev frigivet, hvori det fremgik, at lønningerne er begyndt at stige markant.

Næste rentemøde er i marts, hvor den nytiltrådte topchef, Jerome Powell, ventes at svinge rentestokken og materialisere den første renteforhøjelse i år.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen