Berlingske Business

Tyskland skruer op for optimismen

GERMANY-BAVARIA/ELECTION
Tyskland udgør næsten 29 procent af de 19 eurolandes samlede BNP, og er Danmarks klart største handelspartner. Foto:

Det er ikke bare herhjemme, men også i Tyskland, at det begynder at gå bedre. Derfor opjusterer den tyske regering nu sine skøn for den økonomiske vækst.

Væksten er på vej op i Tyskland, som er den klart største økonomi i Europa og verdens fjerde største økonomi, efter USA, Kina og Japan. Den tyske regering har således netop justeret skønnet for den økonomiske fremgang i år op til 1,8 procent. Det er lidt mere end de 1,5 procent, der blev forudset i starten af året og en pæn fremgang i forhold til sidste års skøn som var helt nede på 1,1 procent i år.

Det er især fordi de tyske forbrugere, som ellers går for at være meget sparsommelige og nøjsomme, er begyndt at bruge flere penge, at der nu kommer mere fart på den store tyske økonomi.

Men lønningerne stiger også pænt mere end inflationen. Faktisk er der udsigt til en fremgang i reallønnen i Tyskland i år på mere end to procent, hvilket er den største stigning i flere årtier. Dertil kommer, at arbejdsløsheden fortsætter med at falde og nu er nede omkring 4,7 procent af arbejdsstyrken. Det er en del mindre end herhjemme og det er det laveste niveau siden genforeningen i 1990.

»Den gode udvikling på arbejdsmarkedet med stigende lønninger og beskæftigelse er ved at skabe en ret solid vækst i Tyskland,« hedder det i en erklæring fra den tyske økonomiminister, Sigmar Gabriel.

JAPAN MARKETS

Flere økonomiske analysehuse i Tyskland har anbefalet den tyske regering, at bruge de lidt bedre tider og stigende skatteindtægter til at sætte skatterne ned. Men Sigmar Gabriel siger, at den tyske regering hellere vil øge investeringerne, sådan at de langsigtede muligheder for at få vækst og større velstand bliver bedre.

Det er investeringer i uddannelse, forskning, ny infrastruktur og et bedre miljø for private investeringer, som den tyske regering vil prioritere højt.

Med til at sætte skub i den tyske økonomi er også de relativt lave priser på olie og den store dyk, som er set i eurokursen på det sidste. Det gør det nemmere og billigere at afsætte tyske varer i USA, Kina, Japan og mange andre steder.

Euroen er faldet særligt meget efter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) indledte sit store program for opkøb af obligationer. Det er på 60 milliarder euro om måneden og vil forsætte frem til september næste år, eller ind til inflationen igen er oppe i nærheden af de to procent, som ECB ønsker.

BRAZIL-STRIKE/

Tyskland ventes, især takket være den svage euro og lave oliepris, at øge sit i forvejen meget store overskud over for udlandet. Overskuddet på den tyske handelsbalance var sidste år på 217 milliarder euro, svarende til 7,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Tyskland udgør næsten 29 procent af de 19 eurolandes samlede BNP, og er Danmarks klart største handelspartner. Det er tæt ved 18 procent af al dansk eksport af varer, og ti procent af vores eksport af serviceydelser, som går til Tyskland. Det er tæt ved 150 milliarder kroner, at Tyskland køber af danske varer og service hvert år, mens importen fra Tyskland er på nogenlunde samme niveau. Så det er næsten 20 procent af det, som Danmark køber i udlandet, der stammer fra vores store nabo mod syd. Det er derfor ganske afgørende for udviklingen herhjemme, hvordan det går syd for grænsen. Tyskland er faktisk en så stor økonomi, at det vil kunne trække væksten op i flere andre lande også, hvilket også kan forbedre de danske eksportmuligheder i Frankrig, Polen, Sverige og flere andre af de lande, som handler meget med Tyskland.

afw

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen