Berlingske Business

Trumps ståltold sætter EU's og verdens sammenhold på prøve

USA-TRUMP
Endnu inden EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag sætter sig rundt om topmødebordet i Bruxelles, er de og EU-systemet kommet skævt ind i kampen mod USA's nye metaltold, mener den tyske økonomiprofessor Gabriel Felbermayr fra Center for Økonomiske Studier i München. Præsident Donald Trumps omdiskuterede told på importeret stål og aluminium ventes at træde i kraft klokken 05.01 fredag morgen dansk tid. Og der er ifølge Felbermayr meget mere på spil end de sølle 0,04 procent af EU's eksport, der bliver direkte ramt. Foto:

EU's forsøg på at sikre sig undtagelser fra USA's metaltold er en farlig kurs, advarer tysk økonomiprofessor.

Endnu inden EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag sætter sig rundt om topmødebordet i Bruxelles, er de og EU-systemet kommet skævt ind i kampen mod USA's nye metaltold.

Det mener den tyske økonomiprofessor Gabriel Felbermayr fra Center for Økonomiske Studier i München.

BELGIUM-EU-MEDITERRANEAN-ECONOMY-TRADE

Præsident Donald Trumps omdiskuterede told på importeret stål og aluminium ventes at træde i kraft klokken 05.01 fredag morgen dansk tid. Og der er ifølge Felbermayr meget mere på spil end de sølle 0,04 procent af EU's eksport, der bliver direkte ramt.

Derfor mener han, at EU, den tyske forbundskanslers kabinetschef, Peter Altmaier, og et par andre europæiske topfolk har anlagt en både dum og farlig strategi ved at haste til Washington for at prøve at få EU undtaget fra tolden.

21BUSopinion-trump-120930-6.jpg

»De burde i stedet være rejst til Delhi og Brasilia og Beijing. Det må ikke bare handle om, at EU forsøger at sikre sig selv en fordel,« siger Felbermayr.

Han mener, at EU skal handle som en blok. Første skridt må være at samle en international koalition af stærke lande, der kan udfordre USA i fællesskab.

USA TRUMP NEW HAMSPHIRE

Trump siger, at tolden er nødvendig for at sikre USA's nationale sikkerhed.

Den forklaring gør det muligt for USA at bøje de normale spilleregler i verdenshandelsorganisationen WTO. Også selv om forklaringen ifølge den tyske økonomiprofessor er »det rene fup«. For juridisk set er det umuligt at modbevise et lands påstand om, at det føler sig truet.

»Der er ingen sikkerhedstrussel udefra, som legitimerer det. Men ved at styrte derover og trygle om undtagelser, blåstempler vi den påstand. Vi går med til at spille hans spil, og det burde vi holde os fra,« siger Felbermayr.

Tine Choi

Han tror og håber, at EU tøver med at svare igen med sin egen told på udvalgte amerikanske varer.

Hvis andre af verdens rige og stærke lande følger trop med straf og gengæld, kan hele WTO-systemet ramle. Og det er måske netop, hvad Trump ønsker.

QUALCOMM-M&A/BROADCOM-TRUMP

»Hvis hans mål er at svække WTO, så gør han det faktisk meget effektivt. På en måde handler han meget klogt,« siger Gabriel Felbermayr.

»Han har gennem sin karriere lært at forhandle. Han forstår at sætte sin modpart i den svagest mulige situation og at udnytte det.«

»Han tror ikke på globaliseringen. Han ser USA som en virksomhed, og når USA har underskud, er det som hans firma, der taber penge. Det kan virke dumt set med en økonoms briller. Men det er det, han tror på,« siger økonomen.

MuskTrump

Ifølge ham har de øvrige WTO-medlemmer fra toldens introduktion 90 dage til at indgive en klage.

»Vi skal arbejde sammen med for eksempel Kina og Rusland. Vi har stadig tid til at bygge alliancen,« siger Gabriel Felbermayr.

09BUSPix-Maersk-164243-206.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen