Berlingske Business

Svenskerne pløjer russisk jord

rusland
Hvedehøst nord for Stavropol i det sydvestlige Rusland. Prisen på frugtbar russisk landbrugsjord ligger på ca. 2.800 kr. pr. ha. I Danmark vil jord med tilsvarende muligheder for udbytte koste ca. 150.000 kr. pr. ha. Foto: Eduard Kornijenko/Reuters

Et af verdens største børsnoterede selskaber på investeringer i landbrugsjord i Rusland, Black Earth Farming, dyrker 230.000 hektar af noget af verdens mest frugtbare jord. Men halvårsresultatet er elendigt.

Hvede og majs og andre planteafgrøder er det muligt at investere i, men jorden er det næsten umuligt at få fat i. I hvert fald for småsparere. Men for nogle få børsnoterede nordiske selskaber, som investerer i Rusland og nabolandene, har det vist sig at være en mulig vej til at sætte sig på enorme jord­arealer i Østeuropa.

Den absolut største skandinaviske opkøber af landbrugsjord i Rusland er investeringsselskabet Black Earth Farming, som den stenrige Stenbeck-familie via Kinnevik-koncernen er største aktionær i. Kinnevik sidder på 25 procent af aktierne, mens Danske Invest har fem procent i selskabet, der er børsnoteret i Stockholm. Black Earth Farming er et af verdens største børsnoterede selskaber, målt på dyrket areal.

Det seneste netop offentliggjorte regnskab var dog rigtig dårligt. I første halvår af 2013 havde Black Earth Farming et lille minus på driften.

Ud af en omsætning på 38,4 mio. dollar eller 215 mio. kr. mens der blev et underskud efter skat på 11,3 mio. dollar. Det svarer til et tab på 63 mio. kr.

Medvirkende til det store minus på bundlinjen var faldende priser på diverse planteprodukter. Ved udgangen af juni var egenkapitalen på godt 272 mio. dollar eller 1,5 milliard kr.

Værdiforøgelse af jorden

Man skal dog ikke umiddelbart lade sig snyde af det elendige halvårsresultat. Black Earth Farmings filosofi er at være en meget tålmodig og langsigtet investor. Forretningsmodellen er at købe billig, uproduktiv landbrugsjord, investere i en effektiv produktion af hvede, byg, soja og raps til fødevarer og dyrefoder og dermed skabe værdi for aktionærerne. Det sker dels via løbende cash flow, dels fra værdiforøgelse af jorden.

Black Earth Regionen i det sydvestlige Rusland regnes for at have noget af verdens mest frugtbare jord, og så er den stadig billig. Her kan jord købes til en pris på omkring 500 dollar eller 2.800 kr. pr. hektar. Det skal sammenlignes med Argentina, hvor jorden kan koste op til 8.000 dollar eller 45.000 kr. pr. hektar. I Canada svinger prisen fra 5.000 kr. pr. hektar på den billigste jord på prærien til 100.000 kr. pr. hektar for den dyreste jord ved byerne.

Efterhånden som Black Earth Farming formår at hæve sin produktivitet på de russiske stepper, forventer selskabet, at prisen på jord nærmer sig de meget højere priser f.eks. i Argentina.

Black Earth Farming, der blev etableret i 2005, dyrker for tiden 230.000 hektar. Firmaet kontrollerer 308.000 hektar russisk jord eller et areal på størrelse med Luxembourg. Af arealet ejes 80 procent helt.

Fordobling af global fødevareproduktion

Mens verden oplever den hidtil største efterspørgsel på fødevarer siden Anden Verdenskrig, bliver milliarder af dollar ikke kun investeret Østeuropa, men også i store landbrugslande som Brasilien, Nigeria og Kina.

Ifølge eksperter er mulighederne for at gøre en god fortjeneste store, for frem til 2050 skal fødevareproduktionen fordobles, mens landbrugsarealerne generelt ikke kan udvides. Det kræver stigende høstudbytter og mælkeydelser samt øget produktivitet i eksempelvis svine- og oksekødproduktion.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen