Berlingske Business

Skandaleramt græsk eks-minister indrømmer hacking af skattesystem

Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis var indtil for cirka et halvt år siden et stort set ukendt navn på den internationale scene, men er siden blevet berømt og berygtet for sine kontroversielle udtalelser og alternative forhandlingsstil i EU-systemet. Foto:

På en telekonference for investorer, der er blevet lækket i dag, afslører den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, at han planlagde at skabe et alternativt betalingssystem, da han var minister.

»Det her må du ikke sige til nogen«

»Der er 70 andre, der lytter (pause). Men, de vil ikke fortælle noget«

»Det ved jeg godt. Og selv hvis de gør, vil jeg benægte at have sagt det«

Det blev lidt mere interessant end forventet, da den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis for halvanden uge siden deltog i et interview under en telekonference hos organisationen OMFIF - et internationalt netværk for investorer.

21BUSGraekenland-inde.jpg

De deltagende i konferencen blev pludselig førstehåndsvidner til Varoufakis' detaljerige afsløringer af, hvordan  han  - før han blev fyret som minister i starten af juli - hackede sig ind i sit eget ministeriums skattesystem. Optagelserne er søndag blevet lagt ud på OMFIFs hjemmeside og efterfølgende refereret af flere medier. Hele filen kan findes her.

På telekonferencen bliver Varoufakis af værten mødt med påstanden om, at han ikke havde nogen plan B parat, hvis grækerne pludselig blev verfet ud af eurosamarbejdet. Det afviser han straks ved at sige, at han arbejdede på flere fronter. En af dem var at skabe et alternativt betalingssystem udenom bankerne, der skulle redde græsk økonomi i tilfælde af et euroexit.

EUROZONE-GREECE/

»I den allerførste fase, hvor bankerne lukker og hæveautomaterne ikke virker, så bliver der nødt til at være et andet form for parallelt betalingsunivers for at holde økonomien kørende for at give befolkningen en følelse af, at staten har kontrol og at der er en plan,« sagde han på konferencen.

Derfor ansatte han én af sine barndomsvenner, en it-specialist som skulle hacke sig ind i skattesystemet, kopiere oplysninger og filer til en anden computer og dermed sikre, at der stadig var adgang til myndighedernes data og kapitalreserver.

Bylinefoto2011

Eks-ministeren nævner, at det skulle sikre, at de eksempelvis stadig ville kunne betale store udenlandske pharmaselskaber, som levererer vigtig medicin til de græske sundhedsmyndigheder.

»Det var meget langt i udviklingen. Og jeg tror, at det ville have gjort en meget stor forskel, fordi vi kunne meget hurtigt have udvidet det ved at bruge apps og smartphones. Og det ville have været et fungerende parallelt system,« siger han. Men tilføjer, at det ville blive vanskeligt at føre ud i livet:

»Jeg samlede et meget kompetent lille team. Det svære ville blive at gå fra de fem personer, der var i gang med at planlægge det, til de omkring 1000 personer, det ville kræve at føre ud i livet.«

22BUSEASYJET-STELIOS-HAJI-I.jpg

Yanis Varoufakis var indtil for cirka et halvt år siden et stort set ukendt navn på den internationale scene, men er siden blevet berømt og berygtet for sine kontroversielle udtalelser og alternative forhandlingsstil i EU-systemet.

Han er flere gange blevet beskyldt for at tale med to tunger og skjule sine hensigter for sine finansministre-kolleger i Eurorgruppen.

Det indrømmede han på telekonferencen delvist, i det han sagde, at han ikke var interesseret i at vise Trojkaen (EU, ECB og IMF), »hvilke kort han havde på hånden«. Han forklarede derudover sine planer med, at han efter egen opfattelse, havde både premierminister Alexis Tsipras' og folkets opbakning til at forsøge at finde et alternativ til EU stramme spare-spændetrøje.

BERKSHIRE-BUFFET/

»»Allerede inden vi vandt valget i januar, havde premierministeren havde givet mig et grønt lys til at finde på en plan B,« sagde han.«

Ifølge Varoufakisk skulle det alternative betalingssystem være digitalt og i første omgang baseret på euro, men også muligt at konvertere til drachma.

Efter afsløringen af optagelserne, er Varoufakis blevet hængt ud på flere medier og beskyldt for landsforræderi. Det har fået ham til at udsende en erklæring, hvor han afviser beskyldningerne.

I sin erklæring skriver han blandt andet, at arbejdsgruppen i hans ministerium, udelukkende arbejdede indenfor rammerne af regeringens politik: »og at dens anbefalinger hele tiden sigtede mod at servicere offentlighedens interesser, respektere landets love og holde landet i Eurozonen.«

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen