Berlingske Business

Siger Bernanke farvel på onsdag med et brag?

pix_Bernanke
Hvad har Ben Bernanke i ærmet til onsdagens pressemøde? Uenigheden er stor blandt analytikere. Foto:

Efter en række positive nøgletal, tror flere økonomer og analytikere, at Ben Bernanke vil bruge sit sidste pressemøde som Fed-chef til at begynde nedtrapningen af sit obligationsopkøbsprogram.

Vil chefen for den Amerikanske Centralbank Ben Bernanke selv starte oprydningen efter det massive opkøbsprogram, han har sat i gang, eller efterlade opgaven til sin efterfølger, som efter al sandsynlighed bliver Janet Yellen?

Spørgsmålet om hvornår Den Amerikanske Centralbank begynder at nedtrappe sine støtteopkøb, har i løbet af 2013 været hovedfokus på de finansielle markeder.

USA-FED/BERNANKE

Og efter en stribe gode nøgletal fra amerikansk økonomi, er der nu en voksende tro i markedet på, at Ben Bernanke vil bruge sit sidste pressemøde som chef for Fed på onsdag til at begynde nedtrapningen af det såkaldte QE3-program.

Hvert tredje økonom spår neddrosling

I en rundspørge foretaget af finanstjenesten Bloomberg svarer 20 ud af 65 (30 procent) økonomer nu, at de forventer, at Fed annoncerer en nedtrapning.

Flertallet - de resterende 45 - forventer dog stadig, at centralbanken vil udskyde nedtrapningen til enten januar eller måske vente helt til marts.

FED-CHAIR-YELLEN_business

Også de danske økonomer er særdeles delte på spørgsmålet. I en rundspørge foretaget af Berlingske Business hos Sydbank, Nordea, Alm. Brand, Danske Bank, Bank Invest, Nordnet, Handelsbanken, Jyske Bank og Nykredit svarer fire ud af ni økonomer og strateger, at de regner med, at nedtrapningen sker allerede på onsdag.

Fire siger, at det først bliver til næste år. Mens Nordea garderer sig med et fifty-fifty-bud på, om nedtrapningen bliver annonceret i denne uge eller først i januar.

Nøgletal peger på neddrosling

Ifølge cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen er det blandt andet de seneste ugers positive udvikling på både arbejdsmarkedet, boligmarkedet og i forbrugertilliden, der trækker i retningen af, at nedtrapningen kommer på onsdag.

»Den seneste tids stærkere end ventede økonomiske nøgletal samt de fortsatte meldinger fra flere Fed-medlemmer om en øget bekymring over de negative effekter af obligationsopkøbene har efter vores vurdering tippet vægtskålen over i retning af at Fed vil påbegynde en nedtrapning af de kvantitative lempelser på rentemødet i denne uge,« skriver han i en mail til Berlingske.

Nykredit: Budgetaftale var vigtig

Nogenlunde samme vurdering kommer fra Nykredits chefanalytiker Ulrik Bie, der også peger på sidste uges budgetaftale, der sikrer rammerne for de offentlige budgetter i en toårig periode, som en væsentlig årsag til, at Bernanke vil dreje på håndtaget til seddelpressen allerede nu.

18BUSdenvil.jpg

»Den seneste budgetaftale fjerner en vigtig bekymring for Federal Reserve. Ikke bare fjernes risikoen for endnu et sammenbrud i januar, men der er faktisk tale om en lempelse af finanspolitikken på kort sigt, og vi har justeret vores vækstprognose med 0,2 procentpoint i både 2014 og 2015,« skriver han i en mailkommentar.

Blandt dem der mener, at Ben Bernanke vil fortsatte opkøbene lidt endnu er Sydbanks cheføkonom Jacob Graven. Han peger blandt andet på, at Fed har råd til at vente og se tiden an, fordi de seneste inflationstal viser, at forbrugerpriserne stadig kun stiger med omkring 0,7 procent årligt - hvilket er noget lavere end målet på to procent.

Sydbank: Væksttal ikke overbevisende endnu

Derudover påpeger cheføkonomen, at de seneste måneders pæne væksttal ikke nødvendigvis er udtryk for en stabil tendens.

»Man har tidligere oplevet, at væksten har skuffet igen efter en kort opblomstring, så Fed vil formentlig gerne have bekræftet, at væksten har bidt sig fast, før opkøbene trappes ned.« skriver han i en mail til Berlingske Business.

Også Jyske Banks seniorstrateg, Ib Fredslund Madsen, vurderer, at Fed stadig er for usikker på væksten til at skue ned for støtteopkøbene allerede på onsdag. Han forventer, at centralbanken venter til næste møde i januar.

28BUScentralbanken_Business

»Fordi vi bl.a. vurderer, at Fed vil have mere information om væksten og fordi de kan frygte en overdreven markedsreaktion i det relativt tynde julemarked,« skriver han.

Bernanke stempler ud

Ben Bernankes personlige betydning for timingen af nedtrapningen er de danske bankøkonomer og strateger også uenige om.

Flertallet mener, at det udelukkende er tal - og ikke en centralbankschef personlige ønsker om at lægge opkøbsprogrammet i graven - der er styrende for medlemmerne i den rentekomité, der beslutter Feds linje. Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie hører dog til dem, der mener, at det godt kan have en betydning, at onsdag er Bernankes sidste pressemøde.

»Selvom historiens vingesus ikke bør påvirke pengepolitik vurderer vi, at det spiller en rolle at nedtrapningen på begyndes under den samme formand som har iværksat historiens største pengepolitiske eksperiment.«

Men selv hvis Ben Bernanke stempler ud af Fed med en neddrosling af opkøbsprogrammet, så forventer Jacob Graven fra Sydbank ikke voldsomme reaktioner på de finansielle markeder.

»Jeg tror, at vi vil se en noget mindre reaktion end i foråret, hvor snakken om nedtrapning kom som et lyn fra en klar himmel for investorerne. Overraskelsen denne gang vil være betydeligt mindre. Men det er klart, at hvis de nedtrapper med et stort beløb som 20-25 milliarder, så kan der komme en kraftigere reaktion,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen