Berlingske Business

Schweiz' ældste bank lukker og slukker

FILE SWITZERLAND BANK WEGELIN
Skiltet skal snart pilles ned hos Schweiz' ældste privatbank Wegelin, der har eksisteret siden 1741. Foto:

Efter 269 års bankdrift må alpelandets ældste privatbank Wegelin dreje nøglen om efter skatteskandalesag i USA.

Siden 1741 har schweiziske Wegelin drevet bankvirksomhed fra det lille alpeland med de store banktraditioner - men nu er det slut.

"Når den her sag endelig bliver lukket, vil Wegelin ophøre med at eksistere som bank," lyder det i en meddelelse fra bankens hovedkvarter i St. Gallen nær grænsen til Østrig.

Schweiz' ældste privatbank er blevet bragt i knæ af de amerikanske skattemyndigheder. Banken har erkendt, at man systematisk har hjulpet amerikanske borgere med skatteunddragelse. Wegelin er derfor gået med til at betale en bod på 58 mio. dollars - og altså helt ophøre med at eksistere - som konsekvens, skriver Reuters.

I op mod et årti har Wegelin hjulpet amerikanere med at undgå skattebetalinger for mindst 1,2 mia. dollars.

"Wegelin var vidende om, at den her praksis var forkert. Fra omkring 2002 til omkring 2010 gik Wegelin med til sammen med visse amerikanske skatteydere at omgå deres skatteforpligtelser, fordi de havde indgivet forkerte selvangivelser til IRS (de amerikanske skattemyndigheder, red.)," lød det ifølge Reuters, da Wegelin-chefen Otto Bruderer krøb til korset ved retten i New York.

Da sagen blev indledt i sidste februar var det første gang i nyere tid, at de amerikanske myndigheder havde indledt en sag mod en udenlandsk bank, og Wegelin svor, at den ville modstå anklagerne. Det førte blandt til, at bankens ledelse udeblev fra retten og derved forværrede bankens sag.

Wegelin er bare én af en lang række udenlandske banker, som de amerikanske myndigheder har haft i søgelyset for medvirken til, at borgere kan omgå landets skattesystem. Blandt andet har Credit Suisse også været under granskning sammen med en række andre større og mindre schweiziske banker. Det samme har britiske HSBC og de israelske banker Hapoalim, Mizrahi-Tefahot Bank og Bank Leumi.

I forbindelse med Wegelins tilståelse sagde den assisterende statsanklager Kathryn Keneally fra det amerikanske justitsministerium ifølge Reuters, at det er højeste prioritet "at finde dem, der bliver ved med at unddrage deres skat".

"Den bedste aftale for de her folk er nu at melde sig og få rettet op på tingene, inden IRS eller justitsministeriet finder dem," sagde hun.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen