Berlingske Business

Så stort er Danmarks eksportpotentiale i Indonesien

21BUSINDONESIA-POLITICS-DEF.jpg
Det danske regentpar skal under statsbesøget i Indonesien blandt andre møde landets præsident Joko Widodo, der er vært for besøget. Her ses han under en inspektion af landets tropper. Arkivfoto: AFP

Til trods for et enormt potentiale udgør eksporten til Indonesien kun 0,26 procent af den samlede danske eksport. Det skal de næste dages statsbesøg være med til at lave om på. To ministre og en erhvervsdelegation bestående af 64 virksomheder er med regentparret i Jakarta.

»Hvis der er problemer, så ring til mig,« lød det fra Indonesiens præsident, da han i foråret talte ved World Economic Forum. Opfordringen var rettet mod salens mange erhvervsledere. Joko Widodo – der til daglig blot kaldes Jokowi – har været præsident for Sydøstasiens største land i lidt over et år og har fra begyndelsen lovet at gøre Indonesien mere investeringsvenligt.

Han er den officielle vært for regentparret, der i dag lander i den indonesiske hovedstad forud for det første danske statsbesøg i landet nogensinde. Med på turen er også udenrigsminister Kristian Jensen (V), klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) samt 64 danske virksomheder og erhvervsorganisationer.

20BUSnorr.jpg

Interessen for at komme med som en del af delegationen har været stor. Og med god grund. Den økonomiske vækst i Indonesien peger i retning af eksportmuligheder på et plan, der endnu langtfra er blevet indfriet.

Fra at være verdens 12.-største økonomi målt på købekraftskorrigeret BNP i 2000 er landet nu den ottendestørste. Den Internationale Valutafond (IMF) estimerer, at Indonesien i 2020 vil være verdens sjettestørste økonomi og dermed have vokset sig større end Brasilien og Rusland. Det skyldes ikke mindst en voksende middelklasse, der forventes at nå op på 130 mio. forbrugere i 2030.Samtidig er Indonesien rig på naturressourcer og har en ung og relativt veluddannet befolkning til gavn for arbejdsstyrken mange år frem.

Heri ligger også en af landets største udfordringer. De sidste ti års vækstrater på omkring fem-seks procent er næppe nok til at absorbere omkring to millioner nye jobsøgende indonesere om året. Jokowis regering har derfor gjort det til et mål at nå op på en vækst på otte procent i 2019 – et tal, som mange økonomer og internationale organisationer finder urealistisk højt. Til sammenligning vurderer IMF, at den gennemsnitlige vækst kommer til at være på 5,5 procent de næste fem år.

Præsidenten er kommet yderligere under pres af en række udefrakommende faktorer. Faldende råvarepriser og svigtende kinesisk efterspørgsel er ikke godt nyt for Indonesien. I stedet skal økonomien styrkes ved at satse på mere turisme, bedre infrastruktur og mindre bureaukrati og korruption, lyder det fra regeringskontorerne i Jakarta.

Udenlandske investeringer spiller også en vigtig rolle. De er steget støt det sidste årti, men Indonesien er ikke noget nemt marked at komme ind på. Landets størrelse er en udfordring i sig selv. Fra Aceh i vest til Papua i øst er der 5.500 kilometer.

Befolkningen på over 250 millioner indbyggere, der er sammensat af et væld af etniske grupper, er spredt ud over flere end 17.000 øer. Og selv om Jokowi har lovet at gøre mere for potentielle investorer, er der lang vej endnu. På Verdensbankens rangliste over, hvor det er nemmest at drive forretning, er Indonesien nummer 114 ud af 189. Virksomheder løber ofte ind i vanskeligheder med etablering af firma, bureaukrati omkring byggetilladelser, besvær med at ansætte medarbejdere og andre administrative byrder.

Danmarks eksport til Indonesien udgør i dag blot 0,26 procent af den samlede danske eksport svarende til eksporten til Malaysia – kun nok til en placering som nummer 62 på listen over eksportmarkeder for varer.

SHANGHAI-FREETRADE/ZONE

Analysen fra den danske ambassade i Jakarta er, at danske virksomheder er godt positioneret til at få gavn af de reformer, den indonesiske regering har lagt op til. Blandt andet inden for bæredygtig vækst, fødevareproduktion, infrastruktur og miljøbeskyttelse.

Derfor er programmet for den medrejsende erhvervsdelegation delt op i fire spor, hvor der burde være et godt match mellem Indonesien og Danmark. Det gælder kategorierne maritim, clean-tech, landbrug- og fødevarer samt design og livstil.

Derudover består programmet af møder med indonesiske politikere, seminarer og virksomhedsbesøg. Regentparret skal undervejs også på nationalmuseet, besøge et lokalt universitet samt deltage i et velgørenhedsarrangement. Statsbesøget begynder officielt i morgen og slutter lørdag.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen