Berlingske Business

Ruslandskrisen kan koste statslig dansk fond milliardtab

LVMH-SALES/
Louis Vuitton-pavilion i Moskva Foto:

Danmarks statslige eksportkreditinstitut, der økonomisk hjælper danske virksomheder i udlandet, risikerer et tab på omkring 1 mia. kr. Primært på projekter i Rusland og Ukraine.


I denne uge kunne vi fortælle, at Falcks planer om ekspansion i Rusland er styrtet i grus, inden de kom i gang. Drømmen om en kæde af lægeklinikker er brast for servicekæmpen på grund af krisen i Ukraine.

Mandag2

Onsdag kan vi fortælle, at Danmarks statslige eksportkreditinstitut, EKF, står til at få en gevaldig lussing på sine engagementer i projekter i Rusland og Ukraine, hvor danske virksomheder har fået ordrer.

EKF, der hjælper danske virksomheder med at få internationale ordrer og eksport i hus, fik sidste år et overskud på 378 mio. kr.. Men instituttet hensatte næsten én milliard kr. eller helt nøjagtig 987 mio. kr. til potentielle tab.

Mejeri

Det skete primært på grund af situationen i Ukraine og Rusland, fremgår det af eksportkreditfondens årsrapport for 2014.

»Det er mange år siden, vi sidst har hensat så store beløb. Det er vi naturligvis ikke tilfredse med. Men konflikten i Ukraine er samtidig præcis den form for uforudsigelighed, som EKF er skabt til at håndtere,« siger direktør Anette Eberhard fra EKF.

EKF - Eksport Kredit Fonden - gik i 2014 ind med høje garantiansvar i både Ukraine og Rusland. Ifølge fondens årsrapport er flere af de projekter, EKF garanterer, kommet i vanskeligheder.

Ved udgangen af 2014 udgjorde EKFs garantiansvar på Ukraine 1,1 milliarder kr. På grund af problematiske projekter er der hensat 590 mio. kr. efter genforsikring.

Carlsberg Regnskab Carlsbergs afgående koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen

Ved udgangen af 2014 udgjorde EKFs udestående engagement på Rusland tre milliarder kr. Da de større garantisager i Rusland er koncentreret omkring russiske statsejede banker, begrænser det risikoen.

»Vi har strammet dækningspolitikken på Rusland og følger udviklingen løbende. Vores opgave er at beskytte danske eksportvirksomheder mod kommerciel og politisk risiko, og den aktuelle situation er et eksempel på politisk risiko," hedder det i årsrapporten fra EKF.

I løbet af 2014 blev konflikten i Ukraine værre, og Ruslands rolle i konflikten, især annekteringen af Krim-halvøen,  førte til, at USA og EU indførte sanktioner mod enkeltpersoner samt udvalgte virksomheder og banker .

velux

EKF fastslår, at Rusland har massive problemer. Økonomien er ekstremt afhængig af eksport af olie. Faldende i valutaindtægter og faldende vækst medførte i slutningen af året. at Rusland måtte devaluere rublen. I december 2014 valgte EKF derfor at stramme kreditkravene til nye forretninger i Rusland.

Selv om situationen i Rusland og Ukraine har fået EKF til at hensætte næsten en milliard kr. til potentielle tab, har EKF aldrig udstedt så mange garantier og kautioner som i 2014.

Fonden havde solid vækst og sikrede kontrakter til danske virksomheder i udlandet for 27 milliarder kr. og mere end 10.000 danske job.

NORDEA/

Årets største garanti på 3,3 milliarder kr. blev givet til en hollandsk vindmøllepark, hvor Siemens stod for at levere 150 vindmøller.

EKF hjalp også danske virksomheder med eksport af alt fra malkeudstyr til brobizz'er, slamsugere og medicinsk udstyr. Blandt det var udstedelse af garantier til en ny jernbane i Etiopien og medicinsk udstyr til Tanzania.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen